ΔΙΕΘΝΗ
NOVAYA GAZETA: ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ ΕΝΑ ΕΚΑΤ. ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό και έχει υποκαταστήσει την εφημερίδα Novaya Gazeta η κυκλοφορία της οποίας έχει απαγορευθεί στη Ρωσία, επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή στην προεδρική διοίκηση λέγοντας ότι το σημείο 7 του διατάγματος, το οποίο είναι μόνο «για υπηρεσιακή χρήση» και το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του διατάγματος του Ρώσου προέδρου που ανήγγειλε την Τετάρτη, επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να επιστρατεύσουν ένα εκατομμύριο προσωπικό.

«Άλλαξαν τον αριθμό αρκετές φορές και τελικά κατέληξαν στο ένα εκατομμύριο», δήλωσε η πηγή της στο Κρεμλίνο, αναφερόμενη στο κείμενο του διατάγματος και τον αριθμό των εφέδρων.

Aσφάλεια αυτοκινήτου από 5€/μήνα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, διέψευσε ότι η Ρωσία θα καλέσει για επιστράτευση ένα εκατομμύριο άτομα, χαρακτηρίζοντας την αναφορά της NovayaGazeta.Europe «ένα ψέμα».

Χθες 21 Σεπτεμβρίου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι η παράγραφος αυτή υποδεικνύει τον αριθμό των εφέδρων οι οποίοι μπορούν να κληθούν στον στρατό. Τόνισε ότι αφορά μόνο πληροφορίες σχετικά με τους 300.000 στρατεύσιμους που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Σεργκέι Κοζουγκέτοβιτς Σοϊγκού στη συνέντευξη του είπε: «300 χιλιάδες άνθρωποι». Γίνεται λόγος εκεί για έως 300 χιλιάδες άτομα», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα κληθούν περίπου 300.000 έφεδροι και ότι θα έχουν ειδικότητες και πολεμική εμπειρία, αν και στο διάταγμα δεν υπήρχε αριθμός όπως δημοσιεύθηκε σε επίσημους ιστότοπους.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει συνολικά 25 εκατομμύρια εφέδρους στη διάθεσή της.

 

Όλοι οι Ρώσοι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν ένα χρόνο στρατιωτική θητεία μεταξύ 18 και 27 ετών.

Παγκόσμια ανησυχία μετά την επιστράτευση Πούτιν – Δεκάδες συλλήψεις στη Ρωσία και κυρώσεις από την ΕΕ

Οι ανακοινώσεις Πούτιν για επιστράτευση 300.000 στρατεύσιμων, ώστε να πολεμήσουν στην Ουκρανία προκάλεσαν αναταράξεις τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της χώρας, καθώς είναι φανερή η κλιμάκωση του πολέμου.

Από τη μία η Δύση δήλωσε πως το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου αποτελεί παραδοχή ότι η έκβαση των πραγμάτων στον πόλεμο δεν πάει σύμφωνα με τα σχέδιά του, από την άλλη, στη Ρωσία μετά τη μερική επιστράτευση επικρατεί αναστάτωση, με χιλιάδες Ρώσους να ψάχνουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

Πιέζονται τα σύνορα

Η κυκλοφορία των οχημάτων που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η φινλανδική συνοριοφυλακή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική Ρωσία μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης εφέδρων, δήλωσε την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άντι Καϊκόνεν.

Ωστόσο, χθες ο αριθμός των ανθρώπων που διέρχονταν από τα σύνορα ήταν χαμηλότερος από αυτόν του σαββατοκύριακου, διευκρίνισε ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της φινλανδικής συνοριοφυλακής Μάτι Πιτκανιίτι.
Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Η συνοριοφρουρά βρίσκεται σε ετοιμότητα σε εννέα σημεία ελέγχου, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον λαό και τη χώρα του

Η επιστράτευση εφέδρων, ωστόσο, θα φέρει εκατομμύρια ρωσικές οικογένειες αντιμέτωπες με τη ζοφερή πραγματικότητα, καθώς οι συγγενείς τους θα πρέπει να πάνε στον πόλεμο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Washington Post, στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία είναι σε θέση να εκπαιδεύσει, να εξοπλίσει και να αναπτύξει 300.000 εφέδρους, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία και έχει μάλιστα υποστεί σημαντικές απώλειες στις τάξεις των αξιωματικών.

Μια πρόσφατη απόφαση για επιστράτευση απέτυχε να αλλάξει τη ρότα του πολέμου, καθιστώντας πιο εμφανή τη δυσαρέσκεια της ρωσικής πλευράς για τον μεγάλο αριθμό απωλειών στο πεδίο της μάχης.

Ρώσος κρατικός αξιωματούχος δήλωσε ότι 300.000 έφεδροι θα ήταν αρκετοί προκειμένου η Ρωσία να κερδίσει χρόνο, χωρίς να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει ακόμα ότι η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία θα καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναγκάζοντας την Ουκρανία να παραδοθεί με τους όρους της Ρωσίας.

«Ξεκινώντας έναν αδικαιολόγητο, επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής κυρίαρχης χώρας, προσαρτώντας τα εδάφη της, σκοτώνοντας τους δικούς της στρατιώτες χάριν των γεωπολιτικών ψευδαισθήσεων και των ερασιτεχνικών διαλέξεων ιστορίας, εκβιάζοντας τον κόσμο με μια πυρηνική βόμβα και ξεκινώντας τελικά μια επιστράτευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον λαό και τη χώρα του» έγραψε η αντιπολιτευτική Novaya Gazeta Europe, (που εκδίδεται στο εξωτερικό και είναι μπλοκαρισμένη στην Ρωσία) για τις χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.

Διαδηλώσεις μετά την επιστράτευση – Δεκάδες συλλήψεις

Το βράδυ της Τετάρτης δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν αντιπολεμική διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας με την αστυνομία να προχωρά σε βίαιες συλλήψεις. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικαλείται το Sky News αναφέρουν ότι πάνω από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων σε 15 πόλεις.

«Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επί τόπου η ταυτότητα τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, θα καθορίζεται η κατηγορία στρατολόγησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του γραφείου στρατολόγησης και κατάταξης. Όσοι δεν εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία θα εγγράφονται στο μητρώο για το επόμενη κλήτευση», δήλωσε ο δικηγόρος Ιλιά Ρεμεσλό. Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπο το σύνθημα «Όχι στην επιστράτευση» θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς».

Sold out οι πτήσεις χωρίς επιστροφή 

Οι πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία ξεπούλησαν χθες Τετάρτηενώ βίντεο από τα σύνορα με Φιλανδία και Γεωργία δείχνουν ουρές χιλιομέτρων. Επίσης, παρατηρήθηκε μεγάλη έξοδο πτήσεων από τη Ρωσία ενώ εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή. Οι πτήσεις που ξεπούλησαν πρώτες ήταν αυτές προς Τουρκία και Αρμενία, αφού και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα.

Ελάχιστες αεροπορικές εταιρίες φαίνεται να εξυπηρετούν Ρώσους πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μεταξύ των οποίων και η Emirates που βγάζει διαθεσιμότητα όμως μόνο σε ακριβό ναύλο. Το σύστημα της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας δεν δίνει διαθεσιμότητα σε φθηνό ναύλο (οικονομική θέση) κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι είτε έχει εξαντληθεί η συγκεκριμένη κατηγορία αεροπορικών εισιτήριων είτε αυτά δεν είναι διαθέσιμα.

Το φτηνότερο εισιτήριο για πτήση Μόσχα-Βελιγράδι, κοστολογείται στα 3.300 δολάρια η απλή μετάβαση για σήμερα 22 Σεπτεμβρίου. Η τιμή εισιτηρίου για την επόμενη πτήση, δηλαδή μία ημέρα αργότερα, αγγίζει έως και τα 5,600 δολάρια για πρώτη θέση.

Η τιμή για τις πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη ή το Ντουμπάι αυξήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, φτάνοντας έως και τα 9.200 ευρώ για απλή μετάβαση στην οικονομική θέση.

Λόγω της διαταγής για επιστράτευση, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να πωλούν εισιτήρια σε άνδρες από 18 έως 65 ετών. Εισιτήρια θα μπορούν να πωληθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Πηγή: Ethnos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *