ΔΙΕΘΝΗ
NORD STREAM 2: Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤIΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟIΗΣΗ ΜΠΟΡΕI ΝΑ «ΤΡΑΒHΞΕΙ» ΜHΝΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξε είναι η ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα η Ρωσία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί ως «όπλο» τις προμήθειες φυσικού αερίου για να ασκήσει πίεση στη Γερμανία ώστε να εγκρίνει τον αγωγό Nord Stream 2.

Ωστόσο, ο αγωγός ίσως χρειαστεί μερικούς ακόμη μήνες λόγω γραφειοκρατίας προτού αρχίσει να αντλεί φυσικό αέριο στη Γερμανία, ανακουφίζοντας την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Το έργο της Βαλτικής Θάλασσας έχει ολοκληρωθεί και αναμένει πιστοποίηση από τις γερμανικές αρχές. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου, λέγοντας ότι ο Nord Stream 2 μπορεί να ενεργοποιηθεί «την επόμενη ημέρα» της υπογραφής.

 

 

Μήνες μέχρι την πιστοποίηση

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο αγωγός ενδέχεται να μην εγκριθεί μέχρι τις 8 Μαΐου, εφόσον οι ρυθμιστικές αρχές εξαντλήσουν όλο το χρόνο που τους επιτρέπεται.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας έχει προθεσμία έως τις 8 Ιανουαρίου για να εκδώσει ένα σχέδιο απόφασης σχετικά με την πιστοποίηση, το τέλος ενός χρονικού διαστήματος τεσσάρων μηνών μετά την υποβολή των εγγράφων στις γερμανικές αρχές.

Η έγκριση φαίνεται να είναι δεδομένη αφού το υπουργείο Οικονομίας του Βερολίνου εξέδωσε αξιολόγηση τον περασμένο μήνα λέγοντας ότι ο Nord Stream 2 δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας και της ΕΕ.

Το σχέδιο απόφασης θα παραδοθεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επανεξέταση, εξετάζοντας το κατά πόσο ο αγωγός πληροί τους κανόνες της ΕΕ που ορίζουν ότι η δραστηριότητα μεταφοράς φυσικού αερίου είναι ξεχωριστή από την παραγωγή και τις πωλήσεις.

Το κατά πόσο οι γραφειοκράτες θα είναι πρόθυμοι να επιταχύνουν τη διαδικασία εάν ενταθούν τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης, θα φανεί στην πορεία.

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 11:01 UPD:11:20

 

 

 

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *