ΥΓΕΙΑ
MODERNA: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗΣ

Ο χρόνος μετά αντίστροφα για το συνδυαστικό εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε η αμερικανική Moderna για την πρόληψη της Covid-19 και της εποχικής γρίπης, καθώς  πέρασε ένα κρίσιμο στάδιο των κλινικών μελετών.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το  εμβόλιο προσέφερε ανώτερη ανοσιακή απόκριση σε εθελοντές 50 ετών και άνω όταν συγκρίθηκε με ξεχωριστά εγκεκριμένα εμβόλια κατά των δύο ιών.

Οι εθελοντές της μελέτης που έλαβαν το συνδυαστικό εμβόλιο παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων συγκριτικά με τους εθελοντές που έλαβαν εγκεκριμένα εμβόλια για τη γρίπη και το υφιστάμενο εμβόλιο της Moderna για τον πανδημικό κορωνοϊό.

Ειδικότερα, το πειραματικό εμβόλιο με την ονομασία mRNA-1083 δοκιμάστηκε για την πρόληψη της λοίμωξης από δύο στελέχη γρίπης τύπου Α και ένα τύπου Β και συγκρίθηκε με τα αντιγριπικά εμβόλια της GSK και της Sanofi, ανέφερε η Moderna.

Πρόκειται για τα τρία στελέχη γρίπης που συνέστησε τον Μάρτιο η αμερικανική Υπηρεσία και Φαρμάκων για τη σύσταση των αντιγριπικών εμβολίων του φετινού φθινοπώρου, με τις ονομασίες H1N1, H3N2 και B/Victoria.

Moderna: «Αν όχι το 2025, τότε το 2026», το συνδυαστικό εμβόλιο 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος της Moderna Στίβεν Χοτζ δήλωσε πως η εταιρεία ελπίζει να λανσάρει το συνδυαστικό εμβόλιο το 2025. «Αν όχι το 2025, τότε το 2026» είπε.

Το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει την Moderna να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων από το εμβόλιο Covid-19 καθώς η ζήτηση μειώνεται.

Moderna: Εμβόλια mRNA και για διάφορες μορφές καρκίνου

Εφόσον εγκριθεί, το συνδυαστικό εμβόλιο θα ήταν το τρίτο εμπορικό προϊόν της Moderna, μετά το εμβόλια για την Covid-19 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Στο μεταξύ η εταιρεία δοκιμάζει και εμβόλια mRNA για διάφορες μορφές καρκίνου.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, η κλινική μελέτη έδειξε πως το νέο εμβόλιο για γρίπη και κορωνοϊό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό, με συνηθέστερες παρενέργειες τον πόνο στο σημείο της ένεσης, την κόπωση, την μυαλγία και τον πονοκέφαλο.

Πηγή: Vradini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *