ΔΙΕΘΝΗ
MAXHTEΣ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΣΡΑΗΛ-ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν σήμερα (29/5) το πιο έντονο φράγμα πυρός κατά του Ισραήλ μετά τον πόλεμο της Γάζας το 2014 και ισραηλινά αεροσκάφη ανταπέδωσαν σε μια απότομη αύξηση των εχθροπραξιών έπειτα από εβδομάδες βίας στα σύνορα.

 

Τουλάχιστον τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από οβίδες, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας, μετά την εκτόξευση δεκάδων όλμων και ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας στο νότιο Ισραήλ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από την παλαιστινιακή πλευρά.

Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα ανεχθεί τέτοιες επιθέσεις και τα πολεμικά αεροσκάφη του έπληξαν περισσότερους από 30 στόχους που ανήκουν σε ένοπλες οργανώσεις, περιλαμβανομένης μια υπό κατασκευή διασυνοριακής σήραγγας, ανέφερε ο στρατός.

Κατηγόρησε το κίνημα Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, και τον υποστηριζόμενο από το Ιράν Ισλαμικό Τζιχάντ ότι εξαπέλυσαν τα κύματα των επιθέσεων.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις ομοβροντίες πυρών, όμως σημειώνονται αφότου ο Ισλαμικός Τζιχάντ δεσμεύθηκε να πάρει εκδίκηση μετά τον θάνατο τριών μελών του την Κυριακή από βομβαρδισμούς ισραηλινού άρματος μάχης.

Ο ταξίαρχος T. Kornikus, εκπρόσωπος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (SDF), δήλωσε πως τα πιο εκτεταμένα πλήγματα από τη Γάζα μετά τον πόλεμο των επτά εβδομάδων του 2014 είχαν ως αποτέλεσμα επίσης «τη μεγαλύτερη ανταποδοτική επίθεση των IDF» από τότε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περισσότεροι ότι περισσότεροι απο 25 όλμοι και ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα.

Πολλές από τις ρουκέτες καταρρίφθηκαν από το σύστημα αναχαίτισης ρουκετών Iron Dome και άλλες έπεσαν σε άδεια οικόπεδα και σε αγροτική γη.

Μία εξερράγη στην αυλή ενός νηπιαγωγείου, προκαλώντας ζημιές στους τοίχους και σκορπίζοντας μπάζα και οβίδες, περίπου μία ώρα πριν από το προγραμματισμένο άνοιγμά του.

Εκπρόσωπος της Χαμάς υπεραμύνθηκε των σημερινών επιθέσεων λέγοντας πως πρόκειται για «φυσική απάντηση σε ισραηλινά εγκλήματα».

Εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ είπε πως «το αίμα του λαού μας δεν είναι φτηνό».

Στήλες μαύρου καπνού και σκόνης υψώνονταν από τις εγκαταστάσεις που αποτέλεσαν στόχο.
Οι ισχυρές εκρήξεις έσεισαν κτίρια σε κοντινή απόσταση, προκαλώντας πανικό στα πλήθη στους δρόμους και στις αγορές σε ώρα αιχμής.

Το υπουργείο Παιδείας της Γάζας δήλωσε ότι οβίδα από πύραυλο έπεσε σε ένα σχολείο.

Ο N. Mladenov, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για

«την εκτόξευση αδιακρίτως ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές από τη Γάζα προς κοινότητες στο νότιο Ισραήλ».

Οργανωτές των παλαιστινιακών διαδηλώσεων στα σύνορα ξεκίνησαν σήμερα με πλοιάριο από τη Γάζα σε μια πρόσκληση του ναυτικού αποκλεισμού που επιβάλλει στον θύλακα το Ισραήλ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός πήρε τον έλεγχο του πλοιαρίου ανοικτά της Γάζας.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση δεν είναι σαφείς, με τους διοργανωτές να δηλώνουν στο AFP ότι έχασαν την επαφή με το πλοιάριο που μεταφέρει περίπου 20 διαδηλωτές λίγο μετά τη νηοψία στην οποία προχώρησε το Ισραήλ.

Όμως το σκάφος αναμένεται να οδηγηθεί στο ισραηλινό λιμάνι Άσντοτ, κοντά στη λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στο πυκνοκατοικημένο στενό παραλιακό θύλακα. Το Ισραήλ απέσυρε τους στρατιώτες και τους εποίκους του από τη Γάζα το 2005 αλλά, επικαλούμενο ανησυχίες ασφαλείας, διατηρεί αυστηρό έλεγχο στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά του με αποτέλεσμα τη μείωση της οικονομίας της στην κατάσταση της κατάρρευσης.

Η Αίγυπτος περιορίζει επίσης τη διακίνηση προς και από τη Γάζα και τα σύνορά της.

 

 

Πηγή:Βankingnews.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *