ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΛΟΥΪΖΑ ΚΑΚΙΣΗ: “ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ”

Αλήθεια, σας έχει συμβεί όταν βρίσκεστε μπροστά σε ένα έργο τέχνης… έναν πίνακα ζωγραφικής, αυτός να «επικοινωνεί» μαζί σας, πλημμυρίζοντάς σας συναισθήματα…; Ένας πίνακας ζωγραφικής δεν έχει ήχο και όμως μπορεί να ηχήσει δυνατά… στο μυαλό σας… στην καρδιά σας…  Αυτό συμβαίνει και με τους πίνακες ζωγραφικής της εξαιρετικής  ζωγράφου και Ομότιμης Καθηγήτριας Αισθητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λουίζας Κακίση.

Σας παραθέτουμε την συνέντευξη που μας έδωσε και την ευχαριστούμε από καρδιάς!

Α. Κ: Βοήθησαν οι σπουδές σας πάνω στην εξέλιξη του έμφυτου ταλέντου σας κι αν ναι σε ποιους τομείς;

Λ. Κ: Ναι, βοήθησαν στην εξέλιξη της τεχνικής των έργων μου και στη γενικότερη καλλιτεχνική μου  παιδεία.

Α. Κ:  Μαθήτρια γυμνασίου και κάνατε την πρώτη ατομική σας έκθεση. Η παρότρυνση από που ήρθε;

Λ. Κ: Η Πειραιώτισα ζωγράφος Σωτηρία Ράλλη είδε τα έργα μου σκίτσα, τέμπερες και ακουαρέλες και  με παρότρυνε να τα εκθέσω. Μετά τη συνάντησή μου μαζί της, ζωγράφισα  και τα πρώτα μου λάδια τα οποία και εξέθεσα στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής του συλλόγου “Κρυστάλλης,” στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά. Στη συνέχεια έκανα  την πρώτη μου ατομική έκθεση στον ίδιο χώρο, με νέα έργα.

Α. Κ: Υπάρχει κάποια από τις ατομικές σας εκθέσεις που να κατέχει ιδιαίτερη θέση στη καρδιά σας και γιατί;

Λ. Κ:  Η πρώτη μου έκθεση στην Ελλάδα μετά την επιστροφή  μου από το Παρίσι, στη γκαλερί Κρεωνίδης το 1979. Αποτελείτο από νυχτερινά έργα που είχα ζωγραφίσει στο Παρίσι και άλλα που είχα ζωγραφίσει στην Αθήνα. Παρόλο που δεν ήταν η πρώτη μου ατομική έκθεση αλλά η τέταρτη, έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Ίσως γιατί είχα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Α. Κ: Ποιος ο εκπαιδευτικός  ρόλος της ζωγραφικής στα παιδιά;

Λ. Κ: Τα περισσότερα μαθήματα του σχολείου απευθύνονται στο μυαλό, στη λογική. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα έχουν σχέση με το συναίσθημα. Με τη ζωγραφική και τα άλλα καλλιτεχνικά μαθήματα τα παιδιά “βγάζουν” από μέσα τους αυτά που νιώθουν, εκφράζονται και εκτονώνονται ψυχικά. Είναι μία εξομολόγηση. Επικοινωνούν με τους άλλους μαθητές και γενικά με τους άλλους ανθρώπους μέσω των έργων τους.

Η καλλιτεχνική παιδεία βοηθάει να διευρύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Τα βοηθάει να εκφράζονται ελεύθερα και δημιουργικά, να εκτιμούν την Τέχνη και το ωραίο, να παρατηρούν και να επεμβαίνουν πολιτιστικά στο περιβάλλον τους.

Α. Κ:  Ως Ομότιμη Καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών με την πείρα που έχετε θα αλλάζατε κάτι στο εκπαιδευτικό σύστημα;

Λ. Κ: Όπως ήδη σας απάντησα, σε σχέση με τον εκπαιδευτικό ρόλο της ζωγραφικής στα παιδιά, θα ήθελα τα σχολεία να έχουν περισσότερες ώρες αφιερωμένες στην  Τέχνη.

Α. Κ: Πώς  ήρθε η ενασχόλησή  με το τραγούδι στο διάβα της ζωής σας;

Λ. Κ:  Από μικρή μου άρεσε να τραγουδάω. Έχω κάνει ελεύθερες σπουδές πιάνου και κλασσικού τραγουδιού. Βέβαια, το τραγούδι δεν είναι για μένα παρά μία ευχάριστη ερασιτεχνική ενασχόληση.

Α. Κ:  Αν μπορούσατε να  αλλάζατε κάτι στον κόσμο αυτό, τι θα ήταν;

Λ. Κ:   Δυστυχώς ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει με ένα άτομο, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι.

Α. Κ:Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Λ. Κ:    Δεν το  σκέφτομαι έτσι, αλλά έχω πολλές αξίες  με τις οποίες πορεύομαι στη ζωή και κάποια από αυτές είναι να είσαι ο εαυτός σου στη ζωή και στην Τέχνη σου. Πιστεύω ακόμα στην αυθεντικότητα και την αλήθεια.

 

Λίγα λόγια για την Λουίζα Κακίση, ζωγράφο και Ομότιμη Καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Λουίζα Κακίση γεννήθηκε στο Παρίσι και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου μαθήτρια γυμνασίου ακόμα παρουσίασε το 1966 την πρώτη της ατομική έκθεση και από το 1969-1972 πήρε ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής.

Σπούδασε στο Παρίσι, όπου πήρε Δίπλωμα Ζωγραφικής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (BeauxArts), Licence Εικαστικών Τεχνών Πανεπιστημίου Σορβόννης ParisVIII, Maitrise με ειδίκευση στην Αισθητική, μεταπτυχιακό D.E.A. και διδακτορικό Doctorat στη Φιλοσοφία της Τέχνης του Πανεπιστημίου Σορβόννης ParisI. Επίσης έχει κάνει σπουδές Γλυπτικής και Κεραμικής στη BeauxArts και ανώτερες σπουδές Σχεδίου και Σκίτσου στην  Ecole de Montparnasse de la Ville de Paris.

Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει παρουσιάσει 14 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές και Διεθνείς εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις στο Παρίσι από την Ένωση Γάλλων Καλλιτεχνών, στη Ρώμη και στην Αθήνα. Αναφορές στο έργο της έχουν γίνει στην Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία καθώς και στον Τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση όπου έχει δώσει συνεντεύξεις. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αριστέα  Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική  Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

       

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *