ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H GOOGLE ΤΙΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ. ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ

 

Ένα doodle με άρωμα Ελλάδας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Όλυμπος, βλέπουν σήμερα στο Google οι χρήστες

Στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους Φρεντερίκ Μπουασονά, Ντανιέλ Μπο Μποβί και Χρήστο Κάκαλο, οι οποίοι το 1913 έκαναν τη πρώτη αναρρίχηση στα 2918 μέτρα.

 

 

 

Ο Όλυμπος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία, ορίζοντας τα σύνορα των νομών Πιερίας και Λάρισας. Βρίσκεται μόλις 18 χλμ. από την παραλία του Λιτόχωρου με την ηλικία των κυρίως πετρωμάτων του να υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 200.000.000 χρόνια. Η ψηλότερη ζώνη του βουνού, πάνω από τα 2.000 μ., καλύπτεται από χιόνια για εννέα περίπου μήνες, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή έως τον Μάιο ενώ σε ορισμένα σημεία οι άνεμοι συγκεντρώνουν χιόνι πάχους 8-10 μέτρων, χιόνι το οποίο σε μερικές βαθιές χαράδρες διατηρείται σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Για αρκετά χρόνια, πολλοί εξερευνητές -ανεπιτυχώς-προσπάθησαν να «κατακτήσουν» τον Όλυμπο και την κορυφή του, όπως ο Γάλλος αρχαιολόγος Leon Heuzey (1855), ο Γερμανός γεωγράφος Heinrich Barth (1862) και ο Γερμανός μηχανικός Edwart Richter, που το 1911, προσπαθώντας να κατακτήσει την κορυφή θα πιαστεί αιχμάλωτος από ληστές, οι οποίοι πιθανότατα είχαν πολιτικά κίνητρα, καθώς η περιοχή βρισκόταν ακόμα υπό τουρκικό ζυγό.

Πρώτοι τελικά, τα κατάφεραν οι Ελβετοί Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy, με τη βοήθεια ενός κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου, γράφοντας το όνομά τους στην ιστορία της ψηλότερης-και απάτητη μέχρι τότε- κορυφή της Ελλάδας στις 2 Αυγούστου του 1913. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο Χρήστος Κάκαλος γνώριζε τόσο καλά το βουνό, που βάδιζε ξυπόλητος, καθοδηγώντας τους Ελβετούς στα δύσκολα περάσματα στην πλαγιά του Ολύμπου.Η τεράστια εμπειρία του μάλιστα τον βοήθησε να σκαρφαλώσει πρώτος στον Μύτικα ενώ στη συνέχεια και μέχρι το θάνατό του έγινε ο επίσημος οδηγός του Ολύμπου.Ο Frederic Boissonna αργότερα έγραψε ότι τον ενέπνευσε η ιστορία του Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς στον Όλυμπο για να τη δώσει στους ανθρώπους.

 

Οι θεοί του Ολύμπου

Ο Όλυμπος είναι γνωστός παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του, σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί. Οι κορυφές, «Πάνθεον» και «Θρόνο Διός» (σημερινές ονομασίες: Μύτικα και Στεφάνι), αποδιδόταν η κατοικία των Θεών και γι’ αυτό το λόγο οι αρχαίοι Έλληνες δεν επιχείρησαν ποτέ να πατήσουν. Φθάνανε όμως σίγουρα μέχρι την πλησιέστερη κορυφή, που σήμερα καλούμε Άγιο Αντώνιο, απ’όπου είχαν οπτική επαφή με την κορυφή και εκεί άφηναν τα αφιερώματα τους.

Μια γρήγορη περιήγηση στο μυθικό βουνό μέσα από την κάμερα του Ιωάννη Μπεϊνά

 

Φωτο: G di Mos

Πηγή: Mikropragmata.lifo.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *