ΑΠΟΨΕΙΣ
H “άλλη” μεγάλη ημέρα της Ευρώπης

Του Αντώνη Παπαγιαννίδη

Ενώ ακόμη όλοι συνεχίζουν να μιλούν και να αναλύουν (καλά, μην υπερβάλλουμε! δεν υπάρχει και πολύ περιθώριο για ουσιαστική ανάλυση) και να κάνουν προβολές στο μέλλον (ακόμη λιγότερο χρήσιμο να πιστεύει κανείς σε οποιαδήποτε αξιόπιστη αναζήτηση μέλλοντος) μετά τις τελετουργίες της 25ης Μαρτίου για τα 60χρονα της ΕΕ των “27” στην Ρώμη και μετά την ανάγνωση της σχετικής Διακήρυξης, κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο και ουσιαστικό δρομολογείται σήμερα – 29 Μαρτίου – στις Βρυξέλλες.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Μεγ. Βρετανίας στις Βρυξέλλες θα καταφθάσει στο Μέγαρο Justus Lipsius – τι ήταν αυτός; ήταν ουμανιστής φιλόσοφος, Φλαμανδός βέβαια άρα όχι και τόσο γνωστός που τον 16ο αιώνα προσπάθησε να παντρέψει μορφή Στωικισμού με τον Χριστιανισμό της εποχής αλλά και έγραψε για την ιδιότητα του σκεπτόμενου πολίτη: προς τιμήν του βαφτίστηκε το σκυθρωπό/μεταΣταλινικής αρχιτεκτονικής κτίριο όπου εδρεύει το Συμβούλιο στις Βρυξέλλες – προκειμένου να επιδώσει την επίσημη επιστολή με την οποία βάσει το Άρθρου 50 της Συνθήκης ΕΕ θα ανακοινωθεί το Brexit. Και θα δρομολογηθεί η βαριά διαδικασία, που θα έχει αποδείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ είναι χωρίς επιστροφή.

Ενώ όλοι – πάντως πολλοί – θα σταθούν στα συμβολικά και τα διαδικαστικά της κίνησης, η οποία όσο κι αν η Βρετανική ευπρέπεια επέτρεψε να μην λειτουργήσει ως άμεση σκιά στα ταρατατζούμ της 25ης Μαρτίου στην Ρώμη ουσιαστικά ήταν εκείνη που δρομολόγησε την συζήτηση για το αύριο της Ευρώπης, πολλή και ανηφορική δουλειά ουσίας ανοίγεται μπροστά.. Για όλους! Η άσοφη Συνθήκη ΕΕ έχει προβλέψει στο Άρθρο 50 (που είχε διατυπωθεί σχεδόν ως ξορκισμός – να υπάρχει για να μην εφαρμοσθεί) προθεσμία 2 ετών για την ολοκλήρωση της αποχώρησης Κράτους μέλους.

Ακόμη κι αν οι πιο άσοφες, σε επίπεδο ανοησίας, κινήσεις για “τιμωρητική στάση” των Βρυξελλών/των εναπομενόντων στην λέσχη αφεθούν κατά μέρος, αν δηλαδή η τεχνοδομή των Βρυξελλών με σοβαρότητα και τεχνική εντιμότητα στρωθεί στην δουλειά (διότι… το Λονδίνο σιγά-σιγά συνειδητοποιεί ότι δεν διαθέτει πλέον ούτε καν τους αναγκαίους ανθρωπίνους πόρους για την διαπραγμάτευση αυτή!) και αν όλοι οι εμπλεκόμενοι δουλέψουν νυχθημερόν, είναι περίπου αδύνατον να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση μέσα σε 2 χρόνια. Οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί μιλούν για διπλάσιο χρονικό διάστημα – και τούτο εφόσον οι αληθινά εκρηκτικοί φάκελοι (τραπεζικές άδειες/passporting, κυκλοφορία των εργαζομένων) δεν αφεθούν να κακοφορμίσουν νωρίς στις διαπραγματεύσεις. “Πολιτικά ζητήματα”, όπως λένε και στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες – σας θυμίζει τίποτε;

Το πώς θα σταθεί όρθια η μετά-Brexit εποχή, πώς θα διαμορφωθεί το πλέγμα σχέσεων Μεγ. Βρετανίας-ΕΕ “27” – για παράδειγμα, τι θα γίνει με τους διάφορους Οργανισμούς που έχουν στηθεί από την Ένωση, τι με τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές, τι με τις ντουζίνες συνθήκες με τον έξω κόσμο – , πώς θα διατηρηθούν πεδία συνεργασίας που όλους ενδιαφέρουν και όλους ωφελούν, όλα αυτά είναι ζητήματα που θα κρίνουν το αύριο. Συν, το πώς η Μεγ. Βρετανία θα γίνεται δεκτή στις αυριανές ενισχυμένες συνεργασίες: εξωτερική πολιτική, άμυνα – σας θυμίζει κάτι;

Γι αυτό, η σημερινή ημέρα θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της “Ευρώπης”.

Πηγή: kontranews.gr

Related Post