ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ

Οι σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν είναι σε τεντωμένο σχοινί ενώ η Δύση προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες. Η Ταϊβάν είναι μια σύγχρονη δημοκρατία δυτικού τύπου η οποία απειλείται από την Κίνα η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειας της. Η Ταϊβάν θέλει να συμμετέχει στου διεθνείς οργανισμούς και να αναγνωριστεί διεθνώς. Η Κίνα ακολουθεί την πολιτική της «Μίας Κίνας» και δεν επιτρέπει την συμμετοχή της Ταϊβάν στους διεθνείς οργανισμούς. Η Κίνα ερμηνεύει το Ψήφισμα 2758 του ΟΗΕ έτσι ώστε οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) να θεωρούνται ως οι μόνοι νόμιμοι εκπρόσωποι της Κίνας στον ΟΗΕ και την αποβολή των εκπροσώπων της Ταϊβάν από τον ΟΗΕ.

Σαφή θέση έλαβε η ΕΕ για το θέμα καταδικάζοντας την παρερμηνεία του Ψηφίσματος 2758 του ΟΗΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) υιοθέτησε Ψήφισμα το οποίο επαναλαμβάνει ότι η Ταϊβάν είναι βασικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού. H Ταϊβάν έχει ένα ισχυρό δημοκρατικό πολίτευμα και μια δυναμική κοινωνία των πολιτών, όπως αποδείχθηκε και από τις δημοκρατικές εκλογές της 13ης Ιανουαρίου 2024. Το ΕΚ αντιτίθεται στη διαρκή διαστρέβλωση του Ψηφίσματος 2758 του ΟΗΕ από τη Κίνα και στις προσπάθειές της να εμποδίσει τη συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς. Το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα τις αδικαιολόγητες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές προκλήσεις της κατά της Ταϊβάν και τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων που αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στον Ινδό- Ειρηνικό ενώ τονίζει τη σταθερή εναντίωσή του σε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo στο Στενό της Ταϊβάν.

Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι το Ψήφισμα 2758 του ΟΗΕ δεν λαμβάνει θέση σχετικά με την Ταϊβάν ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά τις προσπάθειες της Κίνας να παραχαράξει την ιστορία και να διαστρεβλώσει τους διεθνείς κανόνες. Εναπόκειται στον λαό της Ταϊβάν να αποφασίσει δημοκρατικά πώς επιθυμεί να ζήσει και ότι το καθεστώς στο Στενό της Ταϊβάν δεν πρέπει να αλλάξει μονομερώς με τη χρήση ή την απειλή βίας.

Το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα τις δηλώσεις του Προέδρου της Κίνας ότι η ΛΔΚ δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα χρήσης βίας σε σχέση με την Ταϊβάν ενώ υπογραμμίζει ότι η χρήση βίας ή απειλών από την πλευρά της ΛΔΚ για την επίτευξη της ενοποίησης έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Το ΕΚ καταδικάζει τις συστηματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Ταϊβάν ενώ παροτρύνει τη ΛΔΚ να σταματήσει αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και ζητά την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ταϊβάν με στόχο την ενίσχυση της διαρθρωτικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ξένων παρεμβάσεων. Το ΕΚ απορρίπτει κατηγορηματικά τον οικονομικό εξαναγκασμό που ασκεί η ΛΔΚ κατά της Ταϊβάν και άλλων χωρών, καθώς και κατά των κρατών μελών της ΕΕ και υπογραμμίζει ότι οι πρακτικές αυτές δεν είναι μόνο παράνομες βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη φήμη της ΛΔΚ ανά τον κόσμο και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλεια της εμπιστοσύνης στη ΛΔΚ ως υπεύθυνο παράγοντα. Το ΕΚ τονίζει το ανεξάρτητο δικαίωμα των Κρατών Μελών να αναπτύσσουν σχέσεις με την Ταϊβάν, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις κοινές τους αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Το ΕΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την έγκριση των λεγόμενων κατευθυντήριων γραμμών για την τιμωρία των «σκληροπυρηνικών αυτονομιστών της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» για τη διεξαγωγή ή την υποκίνηση εγκλημάτων απόσχισης, οι οποίες ανακοινώθηκαν από κοινού από το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο, την Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία, τα υπουργεία δημόσιας ασφάλειας και κρατικής ασφάλειας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούνιο του 2024, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκληρές ποινές για το έγκλημα της απόσχισης, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής.

Το ΕΚ εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τη στενή συνεργασία και ευθυγράμμιση Ταϊβάν με ΕΕ και ΗΠΑ όσον αφορά την αντίδραση στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και την επιβολή κυρώσεων σε απάντηση αυτής της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Το ΕΚ αναγνωρίζει τη σημασία της Ταϊβάν στη διασφάλιση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, ιδίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, όπου η Ταϊβάν είναι ο κορυφαίος παραγωγός ημιαγωγών, και καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεργαστούν στενότερα με την Ταϊβάν.

Το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει προπαρασκευαστικά μέτρα για διαπραγματεύσεις σχετικά με διμερή επενδυτική συμφωνία ή άλλα είδη συμφωνίας με την Ταϊβάν ενώ επισημαίνει τις δυνατότητες συνεργασίας όσον αφορά την πολιτική ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων και την αντιμετώπιση του οικονομικού εξαναγκασμού και των αντιποίνων.

Το ΕΚ ενθαρρύνει την αύξηση των οικονομικών, επιστημονικών και πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων και ανταλλαγών, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων τομέων, στη νεολαία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, καθώς και στις συμπράξεις μεταξύ πόλεων και μεταξύ περιφερειών.  

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borell, σε ομιλία του τόνισε ότι η ΕΕ αναγνωρίζει την κυβέρνηση της ΛΔΚ ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας. Ταυτόχρονα όμως η ΕΕ έχει συμφέρον να διατηρεί στενές σχέσεις με την Ταϊβάν. Η Ταϊβάν είναι μια ζωντανή δημοκρατία. Η συνεργασία και ο διάλογός της ΕΕ με την Ταϊβάν εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Το σύστημα της Ταϊβάν βασίζεται στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ειρήνη και η σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν έχουν στρατηγική σημασία για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία. Οι επιδείξεις βίας και οι αυξανόμενες εντάσεις και απειλές σε περιφερειακά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως στη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας και στα Στενά της Ταϊβάν, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άμεσο συμφέρον στη διατήρηση του status quo στα στενά της Ταϊβάν. Είμαστε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που αλλάζουν το status quo με τη βία ή τον εξαναγκασμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις γύρω από το Στενό της Ταϊβάν. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν αυξάνουν τις διασταυρούμενες εντάσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω τις διασταυρούμενες εντάσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να στηρίξει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. 

Στο Ψήφισμα 2758 των Ηνωμένων Εθνών, η λέξη «Ταϊβάν» δεν εμφανίζεται πουθενά και η ΛΔΚ είναι η μόνη που εκπροσωπείται στον ΟΗΕ. Η ΕΕ καταδικάζει όλες τις μορφές κλιμάκωσης στην περιοχή και δεν θα συμβιβαστεί στις προσπάθειές της για τη διατήρηση της σταθερότητας και του status quo στο Στενό της Ταιβάν. 

Συνολικά, η ΕΕ στηρίζει την Ταϊβάν να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς καθώς είναι μια σύγχρονη δημοκρατία και η Κίνα πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις κατά της Ταϊβάν. Η ΕΕ καταδικάζει την παρερμηνεία του Ψηφίσματος 2758 από την Κίνα η οποία αποκλείει την συμμετοχή της Ταϊβάν στους διεθνείς οργανισμούς. 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *