Breaking News
ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΗΦΙΣΙΑ ΜΕ ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓEΣ 2019: ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ;
Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ
ΟΗΕ: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»
ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019: ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ 1 ΣΤΟΥΣ 4 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΗΜEΡΑ ΑΤOΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡIΑ
ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤAΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛIΑ – ΣΚΛΗΡO ΤΟ ΜHΝΥΜΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΒΙΟΜΗΧAΝΩΝ
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΥΕΘΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΟYΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡEΨΟΥΜΕ ΤΥΧΌΝ ΘΕΡΜO ΕΠΕΙΣOΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ
23 ΜΑΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ…
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟ HARLEM STAGE ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΙΣΝ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
ΛΑΔΩΜΑ 400.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ NOVARTIS
ΑΠΟΨΕΙΣ
EΠΙ ΞΥΡΟΥ ΑΚΜΗΣ!!

Του Γιώργου Κακλίκη*

Μια ατελής συμφωνία που είχε γίνει αποδεκτή από μια μερίδα του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας της Ελλάδας, σήμερα “ἐπὶ ξυροῦ ἵσταται ἀκμῆς”.Και αυτό, άσχετα αν είναι οι ηθελημένα ή αφελώς υποσκάπτοντες την καλή πίστη, ανακρούουν πρύμνα διακηρύσσοντας ότι παραμένουν πιστοί στο γράμμα και το πνεύμα του κειμένου που υπογράφηκε πριν κάποιους μήνες στις Πρέσπες.

 

Μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας είχε αντιδράσει αρνητικά στη συμφωνία ελαυνώμενο από πατριωτικά αισθήματα. Ένα άλλο τμήμα υιοθέτησε την ίδια γραμμή ακολουθώντας ακροβάτες της πολιτικής που είδαν στην ατελή συμφωνία μια ευκαιρία για να δρέψουν ψήφους στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Από την άλλη πλευρά, τμήματα της κοινωνίας και ένα μέρος του πολιτικού κόσμου είδαν μεν ατέλειες στο κείμενο των Πρεσπών θεώρησαν όμως πως αυτή θα έδινε στην Ελλάδα την ευκαιρία τόσο να σταθεί και ανακτήσει τη θέση της στο διεθνές προσκήνιο αναλαμβάνοντας το ρόλο σταθεροποιητή και στα Βαλκάνια, όσο και να απομακρύνει την απειλή παρεμβάσεων τρίτων που ορέγονται ρόλους στην ασταθή γειτονική χώρα. Και αυτό, με την αντίληψη ότι θα πρυτάνευε η καλή πίστη των αντισυμβαλλομένων στη Συμφωνία των Πρεσπών και πως τα χωλά σημεία της – αποτέλεσμα της συναινετικής προσέγγισης– θα κάλυπταν οι συμπεφωνημένες ασφαλιστικές δικλείδες της.

Όμως, ο κ. Ζάεφ επέλεξε να εντείνει τις ελληνικές ανησυχίες σπεύδοντας να προβάλει θέσεις που αναδύουν έντονα την οσμή της «παλιάς καλής πρακτικής» της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, έχει πολιτικές αφετηρίες τη στιγμή που επίκειται η τρίτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ όπου η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων πρέπει να διατηρηθεί ώστε το επόμενα διαδικαστικά βήματα των Σκοπίων να πραγματοποιηθούν χωρίς κωλύματα.

Ωστόσο, μια τέτοια ατυχής και αφελής κίνηση, όπως ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του, ερεθίζει την Αθήνα και εύλογα υψώνει εμπόδια. Έτσι η άλλη πλευρά δείχνει να επιλέγει ένα δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο και αν είχε κάποιες ελπίδες για ένα ελληνικό «ναι» φρόντισε να τις απομακρύνει επικίνδυνα. Και η προοπτική, μετά από αυτό, είναι να μη συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων με την ιστορία των διαπραγματεύσεων να έρχεται ξανά στο τραπέζι. Άγνωστο για πόσα χρόνια ή πόσες δεκαετίες ακόμα.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή

Δημοσιεύθηκε στα ΤΑ ΝΕΑ, 6 Δεκεμβρίου 2018

Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις 

Πηγή: Analystsforchange.org

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!