ΔΙΕΘΝΗ
DW: ΦΕΙΔΩΛΟΙ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ MARDER ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τόσο η γερμανική όσο και η ελληνική πλευρά είναι φειδωλές σε ανακοινώσεις αναφορικά με τα 40 τεθωρακισμένα άρματα Marder που θα παραλάβει η Αθήνα από το Βερολίνο.

Σε ερώτηση του ελληνικού προγράμματος της DW την Παρασκευή σχετικά με το πότε ακριβώς αναμένεται η ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων παραδόσεων αρμάτων μάχης, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, πλοίαρχος Ντάβιντ Χέλμπλοντ, ανέφερε ότι δεν μπορεί ακόμη να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για τον χρονικό ορίζοντα.

«Θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τις επιμέρους παραδόσεις τόσο από τη γερμανική πλευρά προς την Ελλάδα όσο και, πιθανώς, από την Ελλάδα στην Ουκρανία, όταν αυτές θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρώνονται. Προς το παρόν δεν μπορούμε να δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες πέραν αυτών που έχουν δοθεί τις τελευταίες μέρες» απάντησε ο Ντ. Χέλμπολντ.

Γιατί όχι Leopard;

Ένα δεύτερο ερώτημα που τέθηκε από το ελληνικό πρόγραμμα αφορούσε τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου τύπου άρματος μάχης (Μarder) για τον ελληνικό στρατό, στο οποίο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας και Γερμανίας.

Γιατί τελικά η συμφωνία έκλεισε για την αποστολή στην Ελλάδα γερμανικών Marder και όχι, για παράδειγμα, των υπερσύγχρονων γερμανικών  Leopard 2, τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται κορυφαία τεθωρακισμένα άρματα μάχης;

«Δεν μπορώ να πω κάτι δημόσια για τα συγκεκριμένα κριτήρια που ακολουθήθηκαν με την  Ελλάδα. Έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς, οι οποίες κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα, για το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοi» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Άμυνας, χωρίς επίσης να θέλει να σχολιάσει τις επιλογές που εξετάστηκαν στο πλαίσιο των συζητήσεων.

Παραπομπή στα λόγια της υπουργού Λάμπρεχτ

 Σε τελευταία ερώτηση της DW σχετικά με το ερώτημα που εγείρεται στις χώρες, oι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα κυκλικής ανταλλαγής όπως η Ελλάδα, η Τσεχία ή η Σλοβακία «γιατί δεν στέλνει η ισχυρή Γερμανία απευθείας άρματα μάχης Marder στην Ουκρανία», o Ντ. Χέλμπολντ παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στην εκπομπή ZDF-Spezial της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Η Λάμπρεχτ δήλωσε εκεί ότι δεν βλέπει τον λόγο για άμεσες παραδόσεις αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ακόμη και μετά την ανακοίνωση περί μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία. «Η Ουκρανία θα παραλάβει πολύ σύντομα 40 τεθωρακισμένα από την Ελλάδα, 28 από τη Σλοβενία και η Γερμανία θα βοηθήσει στη συνέχεια να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν στις δύο χώρες» δήλωσε. Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να λαμβάνει «αποτελεσματική στήριξη» από τη Γερμανία και με άλλα οπλικά συστήματα όπως αυτοκινούμενα οβιδοβόλα ή πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, στα οποία, όπως τόνισε, δεν απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών.

Όσο για τα σοβιετικού τύπου άρματα μάχης που θα λάβει από την Ελλάδα και τη Σλοβενία, η θέση της γερμανικής πλευράς εδώ και μήνες είναι ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα, τα οποία γνωρίζει ήδη καλά ο ουκρανικός στρατός και μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν εύκολα.

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *