ΔΙΕΘΝΗ
DER SPIEGEL: ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 38 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ EΒΡΟ ΛΟΓΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΩΝ

Στην απόσυρση των άρθρων για τους 38 πρόσφυγες από την Συρία, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, προχώρησε το Der Spiegel.

Στη θέση των σχετικών άρθρων εμφανίζεται πλέον το εξής σημείωμα:

«Σε αυτό το σημείο υπήρχε δημοσίευμα για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετέβη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και κατέθεσε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί αναφορικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, από την ανάλυση των οποίων προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες.

Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Μηταράκης, «οι ίδιοι οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη νησίδα, η οποία παρουσιάστηκε από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι».

«Καταρχήν στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στη νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πώς έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε. Άλλοι λένε ότι βρήκαν βάρκα από 13/8 αλλά “φοβήθηκαν να περάσουν” ενώ κατά δήλωσή τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος» είπε ο κ. Μηταράκης.

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *