ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
“CHICAGO MAGAZINE”: Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΠΟΛ ΒΑΛΛΑΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ

ΣΙΚΑΓΟ. Το Σικάγο κινείται σε τροχιά εκλογών. Δεκατέσσερις είναι οι υποψήφιοι για την θέση του δημάρχου της πόλης, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής, Πολ Βάλλας (Paul Vallas). Σύμφωνα μάλιστα με μία πρόσφατη αξιολόγηση επιδόσεων (power rankings) από το περιοδικό «Chicago Magazine», βρίσκεται στην πρώτη θέση της κούρσας.

Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου 2019 και το περιοδικό του Σικάγο δημοσιοποίησε μία λίστα με τους επικρατέστερους, επισημαίνοντας πως για τη δημιουργία της λίστας, έκανε χρήση της μεθόδου του «ESPN» για την κατάταξη των 30 ομάδων του «MLB» βάσει τρέχουσας δυναμικής.

Στον τρίτο κατά σειρά κατάλογο που δημοσιοποιεί το περιοδικό, ο κ. Βάλλας βρέθηκε στο Νο1, από την 3η θέση που είχε την προηγούμενη φορά. Αντίθετα, η Τόνι Πρέκγουινκλ (Toni Preckwinkle), μετά από έναν δύσκολο μήνα έχασε την πρώτη θέση, υποχωρώντας στην 2η.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του περιοδικού:

Ο Πολ Βάλλας είναι πρώτος. Σε συζήτηση με υποψήφιους δημάρχους, η οποία έλαβε χώρα στο σχολείο Στέινμετζ και μεταδόθηκε από το «WGN», ρωτήθηκε για πώς θα βρει το 1 δισ. δολάρια που χρειάζεται για να καλυφθούν οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της πόλης.

Η απάντησή του: «Αν ο κυβερνήτης σκοπεύει να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως δεν θα αρκεστούμε σε ‘ψιλά’ όπως την προηγούμενη φορά, οπότε και αρνήθηκαν αύξηση στα κεφάλαια της τοπικής κυβέρνησης και απέδωσαν αλλού τους φόρους… Αν μπορείς να διασφαλίσεις ότι θα έχεις δίκαιο μερίδιο από αυτά τα έσοδα και καταφέρεις τελικά να πάρεις τα επόμενα 5 χρόνια επιδοτήσεις στη χρηματοδότηση συντάξεων δασκάλων, θα έχεις τα μισά από τα κεφάλαια που πρέπει να δώσεις.

»Επειτα, μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις τον προϋπολογισμό από μία βάση δαπανών 5%. Στη συνέχεια, να εξετάσεις τους φόρους περιουσίας και να δημιουργήσεις έναν προϋπολογισμό βασισμένο σε φυσική ανάπτυξη εσόδων, καθώς επίσης από φόρους στον τζόγο και την κάνναβη, από τα οποία όμως δεν θέλω να χρηματοδοτήσω τις συντάξεις, καθώς δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές».

Το σχόλιο του αρθογράφου, Εντουαρτν Μακλέλαντ (Edward Mcclelland), ήταν: «Δεν τα καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά εντάξει. Τα δημόσια οικονομικά είναι η καρδιά και η ψυχή της πολιτικής του δήμου και θέλω έναν δήμαρχο που ξέρει το αντικείμενο καλύτερα από εμένα. Κανείς δεν έχει επιδείξει καλύτερη γνώση των ουσιαστικών δημαρχιακών καθηκόντων από τον Βάλλα. Κάθε φορά που μιλάει εντυπωσιάζει».

Σημειώνεται δε ότι ο κ. Βάλλας μπήκε στον αγώνα για την Δημαρχία πριν αποχωρήσει ο Ραμ Εμάνουελ (Rahm Emanuel) από αυτόν και σε αντίθεση με τους άλλους βασικούς υποψηφίους δεν έχει σχέσεις με τον Εντ Μπερκ (Ed Burke, σ.σ. θεωρείται από τα πιο ισχυρά μέλη του Συμβουλίου του Σικάγο. Εξελέγη πρώτη φορά το 1969).

Το άρθρο αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Βάλλας ήταν δεύτερος, μετά τον Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς (Rod Blagojevich) στις προκριματικές του 2002 των Δημοκρατικών για υποψήφιο κυβερνήτη «και δείτε τελικά τι συνέβη. Ισως δεν πρέπει να αμελήσουμε την υποψηφιότητά του αυτή την φορά».

Οσον αφορά τα μειονεκτήματα του κ. Βάλλα του προσμετράται το γεγονός ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για τηλεοπτικές διαφημίσεις, έτσι στέλνει μαζικά γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα ψηφοφόρων, γεγονός που έχει αποτελέσει αντικείμενο αγωγής.

Μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση τώρα, μιας και αποτελεί εντυπωσιακό συνομιλητή, αλλά εάν δεν συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα ενδέχεται να πέσει, πρόσθεσε ο κ. Μακλέλαντ. Στην 2η θέση, βρίσκεται η κ. Τόνι Πρέκγουινκλ, στο Νο3 η κ. Σουζάνα Μεντόζα, στο Νο4, ο κ. Μπιλ Ντάλεϊ και στο Νο5, η κ. Αμάρα Ενια.

Ποιος είναι ο Πολ Βάλλας – Τι έχει πει στον «Ε.Κ.»

Ο κ. Πολ Βάλλας, ο οποίος έχει παραχωρήσει συνέντευξη στην αγγλική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» και στον Δρα Κωνσταντίνο Σκάρο, είναι 65 χρόνων, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Σικάγο, ενώ έχει καταγωγή από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από την Πελοπόννησο. Εχει θητεύσει ως Διευθυντής Προϋπολογισμού και επικεφαλής των δημοσίων σχολείων του Σικάγου.

Ως δήμαρχος ελπίζει να διευρύνει το εντυπωσιακό του ρεκόρ επιτευγμάτων επιλύοντας τα οικονομικά προβλήματα της πόλης και καταπολεμώντας την εγκληματικότητα. Ο ίδιος, είχε δηλώσει στον «Ε.Κ.» ότι στις 26 Φεβρουαρίου «η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι μικρή», καθώς οι εκλογές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να την «ελαχιστοποιήσουν».

Πρόκειται για μία ανοιχτή προκριματική διαδικασία, στην οποία οποιοσδήποτε με αρκετές υπογραφές μπορεί να είναι υποψήφιος ως Δημοκρατικός, Ρεπουμπλικανός, ανεξάρτητος ή οτιδήποτε άλλο. Ετσι η μικρή συμμετοχή μπορεί να ευνοήσει τους πιο γνωστούς (του κατεστημένου) υποψηφίους.

Επίσης, ο Φεβρουάριος είναι ο «χειρότερος μήνας από άποψη καιρού και δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Το Σικάγο μπορεί να διδάξει στον Πούτιν ένα δύο πράγματα», για πολιτική στρατηγική, επεσήμανε ο κ. Βάλλας. Αν δεν υπάρξει καθαρός νικητής με πλειοψηφία 51%, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε νέες εκλογές στις 2 Απριλίου.

Ο κ. Βάλλας, που είναι Δημοκρατικός, δεν θεωρεί τίποτε δεδομένο και θέλει να είναι αισιόδοξος. Θα ήθελε να αλλάξει πολλά στην αστυνόμευση της πόλης, αλλά και να ενισχύσει την οικονομία. Εχει υποσχεθεί για το Σικάγο του δικό του «Marshall Plan».

Η οικογένεια του κ. Βάλλα παραμένει πολύ …ελληνική ακόμη. Ο ίδιος και τα αδέρφια του μιλούν ελληνικά με τους γονείς τους, που διανύουν την 9η δεκαετία της ζωής τους. «Είναι πολύ μεγάλοι για να ταξιδέψουν πια στην Ελλάδα», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Είναι παντρεμένος με την Σάρον και έχουν δύο γιους, τον Πόλι και τον Γκας. Το τρίτο τους παιδί, ο Μαρκ «που υπήρξε συντροφιά μου», όπως είπε ο κ. Βάλλας, «στις περιπέτειές μου δημόσιας προσφοράς» απεβίωσε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πηγή: Ekirikas.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *