Breaking News
Χ. ΖΕΕΧΟΦΕΡ: Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ, ΜΑΛΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ
OΤΑΝ Η ΣAΤΙΡΑ ΚAΝΕΙ ΤΕΜΕΝAΔΕΣ ΜOΝΟ ΣΤΟΝ ΜΩAΜΕΘ!
ΛΙΒYΗ: ΚΑΖAΝΙ ΠΟΥ ΒΡAΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚH ΠΟΛΙΤΙΚH ΕΞΟΥΣIΑΣ
Η ΤΟΥΡΚIΑ ΑΠΑΓΟΡΕYΕΙ ΤΟ SHORT-SELLING ΣΕ EΞΙ ΔΙΕΘΝΕIΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟYΣ ΚΟΛΟΣΣΟYΣ
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ “ΖΑΡΙΑ” ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ
ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΟ 1821
ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
ΓΙΑΤI Η ΓΑΛΛIΑ… «YΨΩΣΕ ΤΟ ΑΝAΣΤΗΜA» ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ;
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΥΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ, ΣΤΗΝ «ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ
ΙΣΡΑΗΛ: ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 30.000 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΗΠΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΣΟΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΛΕΜΑΘΗΜΑΤΑ
NIΚΟΣ ΣYΨΑΣ : «ΒΡAΖΕΙ» Η ΕΠΙΔΗΜIΑ ΣΤΑ ΒOΡΕΙΑ ΣYΝΟΡΑ ΜΑΣ – ΠΡOΒΛΗΜΑ Ο ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΕ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΙΚΑΙΑ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ
ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ: ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 6ΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ο 13ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ
7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OΙ ΤΟΥΡΚΙΚEΣ ΠΡΟΣΔΟΚIΕΣ ΑΠO ΤΗΝ ΕΠIΣΚΕΨΗ ΜΠΟΡEΛ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: “ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΜΗΡΟ” ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΕΥΡΩΠΗ
CAPITAL ECONOMICS: ΕΦΙΑΛΤΙΚH ΚΑΙ ΑΣYΜΜΕΤΡΗ Η YΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας έχουν προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη μείωση της δραστηριότητας σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης από ό,τι σε άλλες, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, εκτιμά ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διακύμανση των οικονομικών επιδόσεων σε ολόκληρη την περιοχή από ό,τι δείχνουν οι επίσημες προβλέψεις.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 3,8% ενώ η απασχόληση μειώθηκε μόνο κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή ανά εργαζόμενο μειώθηκε απότομα.

Δεν υπάρχει ακόμη ανάλυση των δαπανών για τη ζώνη του ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, αλλά τα εθνικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα στοιχεία της ζήτησης παρουσίασαν μεγάλες μειώσεις. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν απότομα, αν και στη Γερμανία οι επενδύσεις στις κατασκευές αυξήθηκαν. Συγκριτικά, τα μηνιαία στοιχεία για τον Μάρτιο δείχνουν ότι η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο αυξήθηκε κατά 1,8% σε μηνιαίο επίπεδο στη Γερμανία, αλλά μειώθηκε κατά 40,2% στη Γαλλία. Αυτό αντικατοπτρίζει τις διαφορές στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και στις δύο χώρες, όπως τονίζει η Capital Economics.

Επίσης, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση, πολύ λιγότερο από τις μειώσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η επιβολή αυστηρότερου lockdown στην Ιταλία υποδηλώνει ότι η οικονομία της ενδέχεται να έχει συρρικνωθεί πολύ περισσότερο από την πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ. Άρα ίσως τα δεδομένα της Ιταλίας είναι πιθανότερο να αναθεωρηθούν χαμηλότερα στο μέλλον.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Capital Economics εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες διαφορές στην πορεία ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο αλλά και στο υπόλοιπο του έτους στις χώρες της ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες, η δραστηριότητα στην Ιταλία και την Ισπανία είναι πιθανό να υποχωρήσει βαθύτερα στο β’ τρίμηνο από ό,τι στο α’, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, ενώ η Γερμανία θα σημειώσει τη μικρότερη πτώση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, ακόμα και στη Γερμανία, η πτώση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο τοποθετείται στο 10%, για ό,τι σημαίνει αυτό για τις υπόλοιπες οικονομίες…

Όπως επισημαίνει, οι προβλέψεις της Κομισιόν, συνεπώς μοιάζουν αρκετά… συγκρατημένες. Για παράδειγμα, οι τελευταίες προβλέψεις της για τις χώρες της ευρωζώνης δείχνουν μείωση του ΑΕΠ μεταξύ 5,4% και 9,7% φέτος (Ελλάδα).

Οι προβλέψεις της Capital Economics δείχνουν μια πολύ ευρύτερη διακύμανση στα αποτελέσματα και μάλιστα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τοποθετούν την ύφεση στο 15%. Και σε γενικές γραμμές, χώρες με αυστηρότερα και πιο παρατεταμένα lockdowns και οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, θα αντιμετωπίσουν τη χειρότερη ύφεση. Αυτή η ομάδα χωρών περιλαμβάνει την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όπως τονίζει…

 

Πηγή:Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *