Breaking News
BLOOMBERG: ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΟΞΦOΡΔΗΣ-ASTRAZENECA ΕΓΕIΡΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛIΕΣ ΜΕΤA ΤΟ ΤΕΧΝΙΚO ΛAΘΟΣ
ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡH ΕΠΙΒΟΛH ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ: ΕΞΑΦΑΝIΣΤΗΚΕ 16ΧΡΟΝΗ
ΤΡΟΧΑIΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛIΣΣΗΣ ΣΟΦIΑΣ: ΟΔΗΓOΣ ΠΑΡEΣΥΡΕ ΜΗΧΑΝH ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΔΙΑΣ – ΔYΟ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΒOΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝIΑ: ΘYΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΠΕΡΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΚΑΙ OΜΩΣ, Η ΟΜAΔΑ ΑIΜΑΤΟΣ EΧΕΙ ΣΗΜΑΣIΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕIΝΑΙ ΜΕΙΩΜEΝΟΣ Ο ΚIΝΔΥΝΟΣ ΛΟIΜΩΞΗΣ ΑΠO ΚΟΡΩΝΟΪO
«ΜEΔΟΥΣΑ 10»: ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚO ΤΕIΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣOΓΕΙΟ – ΜHΝΥΜΑ ΑΠO ΕΛΛAΔΑ, ΚYΠΡΟ, ΑIΓΥΠΤΟ, ΓΑΛΛIΑ, ΕΜΙΡAΤΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ ΣΚΟYΠΑ ΚΑΤA ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ TΥΠΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;
Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΦΛΙΝ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο… ΓΚΙΟΥΛΕΝ
ΣΤΑ OΡΙA ΤΟΥΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ – ΕΠIΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΤΟ ΣAΒΒΑΤΟ
ΤΑ 66Α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜ ΝΤΟΝΙΛΟΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ CIA
Η ΜΕΓAΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦH ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΣΤΗ ΜEΣΗ ΑΝΑΤΟΛH
ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠOΣΟ ΕYΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕI ΚΑΝΕIΣ ΝΑ «ΧΑΚAΡΕΙ» 45 ΕΚΑΤ. ΔΟΛAΡΙΑ ΑΠO ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜIΣΜΑΤΑ
ΚΟΣΜΟΣ
CΟVID-19: Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦOΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒOΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔIΛΗΜΜΑ ΤΟΥ FACEBOOK

Από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε διεθνή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του νέου κορονοϊού τον Ιανουάριο, το Facebook έχει αφαιρέσει πάνω από 7 εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου με ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τον ιό που θα μπορούσαν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που θα τους πίστευαν.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που δέχεται εδώ και καιρό κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες του, δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχει απαγορεύσει ισχυρισμούς όπως «η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν λειτουργεί» επειδή αποτελούν κίνδυνο «άμεσης βλάβης». Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα, το Facebook κατέβασε την Τετάρτη ένα βίντεο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όπου ισχυρίζεται πως τα παιδιά έχουν «σχεδόν ανοσία» στην Covid-19.

Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, το Facebook δεν αφαιρεί την παραπληροφόρηση σχετικά με τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού που βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρείας, Τζέισον Χιρς, με τη λογική ότι σχετικοί ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στο κριτήριο της άμεσης βλάβης. Ο Χιρς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η εταιρεία παλεύει με το δίλημμα της αξιολόγησης ισχυρισμών που αφορούν εμβόλια των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Ένας συνεργάτης του Facebook διατυπώνει το δίλημμα ως εξής: «Πώς διασταυρώνεις τις πληροφορίες για ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει ακόμη;»

Προς το παρόν, η παραπληροφόρηση, που εκτείνεται από αβάσιμους ισχυρισμούς έως πολύπλοκες θεωρίες συνωμοσίας, σχετικά με τα υπό ανάπτυξη εμβόλια διαχέεται σε μια πλατφόρμα με περισσότερους από 2,6 δισ. ενεργούς χρήστες, όπως διαπίστωσε μελέτη από το πρακτορείο Reuters και άλλους ερευνητές.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία, δήλωσαν ειδικοί για θέματα δημόσιας υγείας, είναι πως η εξάπλωση της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να αποθαρρύνει τον κόσμο από το να εμβολιαστεί τελικά. Παρόλο που τα εν λόγω εμβόλια δεν είναι ακόμα διαθέσιμα και θα πρέπει να περάσουν αρκετοί ακόμη μήνες γι’ αυτό, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί ήδη διστάζουν στην ιδέα να εμβολιαστούν κατά της Covid-19. Περίπου το 28% των Αμερικανών δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου να εμβολιαστεί, με το 50% αυτών να ανησυχεί κυρίως για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα εμβόλια.

Η βρετανική οργάνωση για την αντιμετώπιση του μίσους επίσης ανέφερε τον Ιούλιο ότι το αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο πολλαπλασιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια στιγμή, οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου φοβούνται την αύξηση της λογοκρισίας σε μια εποχή αβεβαιότητας και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αφού τεθεί υπό έλεγχο ο ιός.

Στο κέντρο των αποφάσεων του Facebook για το τι θα αφαιρέσει, βρίσκονται δύο ζητήματα, δήλωσε ο Χιρς. Αν μια ανάρτηση θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει απλώς ψευδείς πληροφορίες λαμβάνει ειδική σήμανση και το Facebook μπορεί να περιορίσει τον αριθμών των ατόμων που θα την δουν. Αν αυτές οι ψευδείς πληροφορίες ενδέχεται να αποτελούν άμεσο κίνδυνο, αφαιρούνται εντελώς. Τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία αφαίρεσε ένα βίντεο που διαφήμιζε την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για τον κορονοϊό – ωστόσο είχαν ήδη προλάβει να το δουν εκατομμύρια άτομα.

Εκπρόσωποι του Facebook δήλωσαν ότι η εταιρεία συζητάει με περίπου 50 ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, εμβολίων και ελευθερίας του λόγου ώστε να διαμορφώσει τις αντιδράσεις της σε ισχυρισμούς σχετικά με τα νέα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ οι αντιεμβολιαστικές απόψεις και οι θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αυξάνονται με ανησυχητική ταχύτητα.

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *