ΔΙΕΘΝΗ
BBC: Η ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜEΝΗ ΚIΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓAΝ

Του Ece Goksedef της τουρκικής υπηρεσίας του BBC

Η υπόθεση Καβαλά έχει υπάρξει πηγή έντασης ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τους Δυτικούς της συμμάχους. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει κατηγορηθεί ότι εφαρμόζει τους νόμους για να κυνηγήσει όσους της ασκούν κριτική, παραβιάζοντας όμως-κατ’ ουσίαν- τον νόμο. Η υπόθεση Καβαλά είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις.


Ως επιχειρηματίας, ο Οσμάν Καβαλά έγινε μέρος της εκστρατείας για την ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία στην Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν τον κατηγόρησε ότι υποστήριζε τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκαζί το 2013. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις είχαν στόχο τον ίδιο και την κυβέρνηση του. Και για αυτόν το λόγο πιστεύει ότι όλες οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση του κ. Καβαλά άμεσα στοχεύουν τον ίδιο. Εξ ου και τόσο δριμύς στην αντίδραση του.

Τούρκοι αξιωματούχοι μου ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν πότε θα αρχίσει η δίκη του Οσμάν (ο οποίος κρατείται φυλακισμένος από το φθινόπωρο του 2017). Πάντως όποτε και αν αρχίσει, θα πρέπει να αναμένουμε αντιδράσεις από τις χώρες που οι πρεσβευτές του πήραν θέση υπέρ του Καβαλά. Και θα υπάρξουν επιπτώσεις για την τουρκική οικονομία, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα όταν ορισμένες από τις χώρες που ο Ερντογάν ζήτησε την απέλαση των πρεσβευτών τους αποτελούν ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας.

Αυτή είναι μια πολύ τολμηρή κίνηση από πλευράς Ερντογάν, που πιθανώς αποτελεί επίδειξη δύναμης στην εγχώρια πολιτική σκηνή ενάμιση χρόνο πριν τις τουρκικές εκλογές. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι έγινε για εγχώρια κατανάλωση. Άλλοι διαφωνούν καθώς πιστεύουν ότι ο Ερντογάν ίσως να σοβαρολογούσε όταν έδωσε εντολή στο τουρκικό ΥΠΕΞ για απομάκρυνση των πρέσβεων. Μένει να δούμε ποιος έχει δίκιο.

Κυριακή, 24-Οκτ-2021 14:23

 

 

 

Πηγή: Capital.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *