ΕΥΡΩΠΗ
BBC: Η ΕΕ ΕΞΕΤAΖΕΙ ΝEΑ ΣYΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦHΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT ΤEΛΗ ΟΚΤΩΒΡIΟΥ

Το ενδεχόμενο να συγκαλέσει νέα, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής περί τα τέλη του Οκτωβρίου προκειμένου να εγκριθεί συμφωνία για το Brexit, αφού θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της με την κυβέρνηση της Βρετανίας έως μεθαύριο Πέμπτη, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών εκτιμούν πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή ο χρόνος δεν θα είναι επαρκής ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία πριν την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με γνώμονα την παραπάνω εκτίμηση η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει νέα, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής περί τα τέλη του Οκτωβρίου προκειμένου να εγκριθεί συμφωνία για το Brexit, αφού θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της με την κυβέρνηση της Βρετανίας έως μεθαύριο Πέμπτη, σύμφωνα με το BBC.

Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν πως στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της Πέμπτης (17/10) και Παρασκευής (18/10) αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει μια «δήλωση διατήρησης του μομέντουμ», τονίζοντας το ότι «έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα για κατάληξη σε συμφωνία για το Brexit ακόμα και αυτή την εβδομάδα, μετά την συνάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βάραντκαρ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, το κλίμα άλλαξε ξανά και οι αμφιβολίες για τον είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν την 31η Οκτωβρίου επανήλθαν στο προσκήνιο. Το ζήτημα-«αγκάθι» παραμένει η αποσαφήνιση του καθεστώτος των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την ημι-αυτόνομη, υπό βρετανικό έλεγχο Βόρεια Ιρλανδία. Υπάρχουν διχογνωμίες ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ για το κατά πόσον τα ιρλανδικά σύνορα θα παραμείνουν ευρωπαϊκά και για πόσο, με τους κοινοτικούς αξιωματούχους να τονίζουν πως σε αυτό το θέμα ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει προβεί ακόμα στις απαραίτητες υποχωρήσεις.

Φωτογραφία: AP

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *