ΔΙΕΘΝΗ
ASTRAZENECA: ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΠΑΣΚΑΛ ΣΟΡΙΟ – «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ»

Δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία απλά ο όγκος δεδομένων είναι μεγάλος» «Εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα και να υποβάλουμε αίτηση για έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που έκανε λόγο για «δυστοκία» της εταιρείας για έγκριση του εμβολίου της.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία απλά ο όγκος δεδομένων είναι μεγάλος».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να τροφοδοτήσει την παγκόσμια κοινότητα με 200 εκατ. δόσεις εμβολίου μέσα στον μήνα. 

«Αποφασίσαμε να εμπλακούμε στη μάχη των εμβολίων γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε, ποτέ δεν προσποιηθήκαμε ότι θα ήμασταν τέλειοι», δήλωσε ο Σοριό και πρόσθεσε «φανταστείτε πώς θα ήταν η κατάσταση στην Ινδία χωρίς το εμβόλιό μας. Πριν από έναν χρόνο υπήρχαν σε εξέλιξη εκατοντάδες εμβόλια, που είναι τώρα; Δεν είναι πουθενά».

Υπεραμύνθηκε επίσης των χειρισμών της εταιρείας λέγοντας «δεν μετανιώνουμε για τίποτα σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, κοιτάμε μπροστά, κάναμε μια τεράστια διαφορά. Θα προτιμούσαμε να έχουμε παραδώσει μεγαλύτερες ποσότητες στην Ευρώπη, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε». Αρνήθηκε ακόμη ότι είχαν δοθεί υποσχέσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές τους.

«Κατόπιν εορτής όλοι είναι σοφοί, ωστόσο, οι προβλέψεις μας στηρίχθηκαν στις εκτιμήσεις που κάναμε εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ορισμένες χώρες είπαν πως δεν χρειάζονται το εμβόλιό μας αλλά ο κόσμος το χρειάζεται», είπε και δεσμεύτηκε για ενίσχυση της τροφοδοσίας.

«Καλωσορίζουμε τη δυνατότητα να επιλύσουμε τις διαφορές με την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις προμήθειες και δεσμευόμαστε για αύξηση της τροφοδοσίας. Ολοι θέλουν το σύνολο των παραγγελιών που έχουν κάνει και το θέλουν γρηγορότερα».

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία δήλωσε ότι επρόκειτο να καταθέσει αίτημα έγκρισης του εμβολίου για χρήση έκτακτης ανάγκης μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε σήμερα, ότι προγραμματίζει να καταθέσει τελικά αίτηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η WSJ, επικαλούμενη άτομα που έχουν γνώση της διαδικασίας, ανέφερε ότι ιδιαίτερα χρονοβόρα αποδείχθηκε η συγκέντρωση δεδομένων από τους εμβολιασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στη μεταδοτικότητα του ιού και την ασφάλεια.

Με πληροφορίες από: Reuters

Photo: Φωτ. AP/Emilio Morenatti

 

 

Πηγή: Kathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *