ΔΙΕΘΝΗ
AΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΜΕΣΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Ηρωσική εταιρεία «Transneft» ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών κορμού «Ukrtransnafta» διέκοψε τη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου προς Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία μέσω του νότιου κλάδου του πετρελαιαγωγού «Druzhba». Ο λόγος ήταν η μη πληρωμή των υπηρεσιών από τη Ρωσία, είπε η Transneft.

Η ρωσική εταιρεία δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει για τη διέλευση λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουκρανία παρέχει υπηρεσίες διαμετακόμισης ρωσικών καυσίμων με τους όρους της προκαταβολής 100%. Η «Ukrtransnafta» δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση μέχρι στιγμής.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την άρνηση ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, η προμήθεια στην Druzhba αποκλείστηκε από αυτές λόγω της αδυναμίας ταχείας αντικατάστασης του πετρελαίου στις αγορές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Η Transneft ανέφερε ότι η πληρωμή δεν μπορούσε να γίνει λόγω του έβδομου πακέτου κυρώσεων, το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούλιο .

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *