Breaking News
ΤΡΟΧΑIΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛIΣΣΗΣ ΣΟΦIΑΣ: ΟΔΗΓOΣ ΠΑΡEΣΥΡΕ ΜΗΧΑΝH ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΔΙΑΣ – ΔYΟ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΒOΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝIΑ: ΘYΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΠΕΡΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΚΑΙ OΜΩΣ, Η ΟΜAΔΑ ΑIΜΑΤΟΣ EΧΕΙ ΣΗΜΑΣIΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕIΝΑΙ ΜΕΙΩΜEΝΟΣ Ο ΚIΝΔΥΝΟΣ ΛΟIΜΩΞΗΣ ΑΠO ΚΟΡΩΝΟΪO
«ΜEΔΟΥΣΑ 10»: ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚO ΤΕIΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣOΓΕΙΟ – ΜHΝΥΜΑ ΑΠO ΕΛΛAΔΑ, ΚYΠΡΟ, ΑIΓΥΠΤΟ, ΓΑΛΛIΑ, ΕΜΙΡAΤΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ ΣΚΟYΠΑ ΚΑΤA ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ TΥΠΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;
Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΦΛΙΝ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο… ΓΚΙΟΥΛΕΝ
ΣΤΑ OΡΙA ΤΟΥΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ – ΕΠIΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΤΟ ΣAΒΒΑΤΟ
ΤΑ 66Α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜ ΝΤΟΝΙΛΟΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ CIA
Η ΜΕΓAΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦH ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΣΤΗ ΜEΣΗ ΑΝΑΤΟΛH
ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠOΣΟ ΕYΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕI ΚΑΝΕIΣ ΝΑ «ΧΑΚAΡΕΙ» 45 ΕΚΑΤ. ΔΟΛAΡΙΑ ΑΠO ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜIΣΜΑΤΑ
ΤO ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚO ΝΑΤΟ, O «ΡΑΓΙΣΜEΝΟΣ» ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚOΣ ΔΕΣΜOΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡIΑ BIDEN
ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ;
Η ΤΟΥΡΚIΑ ΠΛΗΣΙAΖΕΙ ΣΤΑ OΡΙΑ ΤΗΣ EΚΡΗΞΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
AΜΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜIΑ: ΚAΝΤΟ OΠΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑHΛ

Toυ Μάνου Καραγιάννη*

Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα, ούτε ισχυρή άμυνα χωρίς αμυντική βιομηχανία. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική αμυντική πολιτική. Η Αθήνα πρέπει να παραδειγματιστεί από τη μικρή χώρα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον ασφάλειας.

Η Ιερουσαλήμ έχει επενδύσει με μεγάλη επιτυχία στον κρίσιμο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας προς όφελος της εθνικής ασφάλειας και οικονομίας. Μικρές και μεγάλες εταιρείες σχεδιάζουν και παράγουν προϊόντα διττής χρήσης, δηλαδή για στρατιωτικούς και ειρηνικούς σκοπούς. Σε αυτή την προσπάθεια, ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζεται στενά με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» μοιάζει εντελώς ξεπερασμένο στην περίπτωση του Ισραήλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ισραηλινά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), που έχουν πολλαπλές χρήσεις. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης και κάποια προσφέρουν υπηρεσίες στις τηλεπικοινωνίες και στον γεωργικό τομέα. Η Αθήνα μόλις προμηθεύτηκε τρία ισραηλινά UAV Heron, με τη μέθοδο leasing για τρία χρόνια, ώστε να επιτηρεί καλύτερα τα ελληνικά σύνορα. Είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για την εθνική ασφάλεια και άμυνα, αλλά κανονικά τα πράγματα θα έπρεπε να ήταν αλλιώς.

Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού που έχουν σημειώσει σημαντικές εξαγωγικές επιτυχίες, χωρίς καμία κρατική υποστήριξη. Η αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα έχει δυστυχώς ταυτιστεί με φαινόμενα διαφθοράς και κομματισμού. Τώρα έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξει αυτό. Η ανάπτυξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης οδηγούν σε μια νέα Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις (Revolution in Military Affairs). Πρέπει και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να περάσουν στη νέα εποχή, αφού η διεξαγωγή του πολέμου θα γίνει περισσότερο επιστήμη και λιγότερο τέχνη.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιελάμβανε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Elbit Systems, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες ισραηλινές εταιρείες στον αμυντικό τομέα. Η Ελλάδα όμως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο ως δυνητικός αγοραστής. Ισραηλινοί αμυντικοί κολοσσοί μπορούν να συμμετάσχουν στη συμπαραγωγή συστημάτων με ελληνικές εταιρείες, με την προϋπόθεση δημιουργίας θέσεων εργασίας και μεταφορά τεχνογνωσίας στην χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες της η ελληνική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα σίγουρα ένας άξονας Ελλάδας-Ισραήλ ενισχύει την θέση της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Είναι λάθος όμως να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα μας λύσει και το πρόβλημα με την Τουρκία.

*Ο Μάνος Καραγιάννης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *