ΕΥΡΩΠΗ
996.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Το σπήλαιο των Πετραλώνων, στο ομώνυμο χωριό της Χαλκιδικής, είναι ένα από τα σπουδαιότερα Ανθρωπολογικά μνημεία στην Ελλάδα. Ανακαλύφθηκε το 1959 από κατοίκους χωριού που βρήκαν στο εσωτερικό του πολλά απολιθωμένα οστά ζώων ενώ ένα χρόνο μετά ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στον ελλαδικο χώρο, ένα κρανίο που σύμφωνα με τους επιστήμονες θεωρείται ότι ανήκει σε άνθρωπο που έζησε πριν περίπου 200.000 με 700.000 χρόνια.

Στο σπήλαιο των Πετραλώνωνβρέθηκαν επίσης πλήθος ευρημάτων της Παλαιολιθικής Εποχής τα οποία χρονολογούνται πριν από περίπου 600.000 με 300.000 χρόνια.

Το σπήλαιο Πετραλώνων, όπως είναι φυσικό, είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Χαλκιδικής και συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών.

Στα πλαίσια λοιπόν της φρονίδας αυτού του πολύ σημαντικού μνήμείου, της συντήρησής του αλλά και της περαιτέρω τουριστικής του αξιοποίησης, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας υλοποιεί με την στήριξη της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα σπουδαίο έργο προστασίας, τεκμηρίωσης και ανάδειξης του σπηλαίου και προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση και ελκυστικότητά του ως εδραιωμένου τουριστικού προορισμού.

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι απαραίτητη η συντήρηση – εξυγίανση, καθώς και λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υποδομών του σπηλαίου.

Οι παρεμβάσεις που προιβλέπονται αφορούν σε εργασίες αντικατάστασης της πεπαλαιωμένης διαδρομής επίσκεψης του σπηλαίου, προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, σύνταξη μελέτης καθαρισμού λιθωματικού διακόσμου και καθαρισμό βάσει της μελέτης της επιλιθικής χλωρίδας σε συνδυασμό με έλεγχο του μικροκλίματος του σπηλαίου, καθώς και δημιουργία πληροφοριακού υλικού για το κοινό συμπεριλαμβανομένων των ΑμΕΑ.

Το έργο χρηματοδοτείται με 996.000 ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, «η συγκεκριμένη παρέμβαση στο σπήλαιο των Πετραλώνων είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αποκατασταθούν σημαντικές φθορές και να αναβαθμιστούν τόσο οι υποδομές, όσο και η εικόνα ενός χώρου που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών για όλη τη Χαλκιδική. Τα έργα που προβλέπονται αποτελούν πάγιο αίτημα των αρμοδίων και των κατοίκων της περιοχής

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο είπε ότι «Σκοπός του έργου, που χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η συντήρηση του σπηλαίου και η λειτουργική – αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του, οι οποίες εμφανίζουν εκτεταμένες φθορές. Κύριος γνώμονας των παρεμβάσεων είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του μνημείου, ενώ βασικός στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του σπηλαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση και ελκυστικότητά του ως εδραιωμένου τουριστικού προορισμού και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η προστασία, αναβάθμιση και ανάδειξη του σπηλαίου των Πετραλώνων ήταν πάγιο αίτημα της περιοχής, στο οποίο ανταποκρινόμαστε με το συγκεκριμένο πλάνο παρεμβάσεων».

Από CohesionGR Newsroom | opolitis.gr and Εφημερίδα Ο Πολίτης

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ο Πολίτης και το opolitis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *