Breaking News
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟ HARLEM STAGE ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΙΣΝ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
ΛΑΔΩΜΑ 400.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ NOVARTIS
23 ΜΑΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ.
ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΘΥΜΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ
ΑΡΘΡΟ 16: Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ MIT
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟΥΣ ΧΟΥΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
ΚΗΡΥΓΜΑ ΓΙΑ «ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙA» ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ…
ΠΡΟΚΑΛΕI Η ΤΟΥΡΚIΑ: «ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟI ΙΣΧΥΡΙΣΜΟI» Η ΓΕΝΟΚΤΟΝIΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤIΩΝ
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΕ 5 ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: «ΚΑΚΩΣ ΣΥΝΕΠΕΣΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»
ΠΑΚΕΤΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΣΙΠΡΑ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
ΚΑΡΕ – ΚΑΡΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
22 ΜΑΙΟΥ 2Ο19: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»-ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ANTI-DRONES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
5G ΚΑΙ…ΤΡΑΜΠ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ NOKIA

Του Γιάννη Παλιούρη

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η Nokia ήταν μια από τις ισχυρότερες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως. Το 2019, ίσως αποδειχτεί η χρονιά του μεγάλου comeback για τους Φινλανδούς, καθώς η έλευση του 5G σε συνδυασμό με τον «πόλεμο» που φέρεται έτοιμος να κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της Huawei δίνουν αέρα στα πανιά της Nokia. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η έλευση του iPhone και κυρίως του iOS και του Android πριν από περίπου μία δεκαετία έπιασε στον ύπνο την Νokia. Ο άλλοτε αδιαμφισβήτητος ηγέτης του mobility είδε τις πωλήσεις του να εξαϋλώνονται με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός αγοράς σε τόσο σύντομο διάστημα που σόκαρε τους ειδικούς του τεχνολογικού τομέα. Και κάπου εκεί οι περισσότεροι θεώρησαν ότι η Nokia σύντομα θα αποτελούσε μια ανάμνηση, όπως άλλωστε πολλοί επιχειρηματικοί κολοσσοί στο παρελθόν.

Σε αντίθεση, όμως, με τις εδραιωμένες και πολλές φορές λανθασμένες απόψεις που συνοδεύουν τις ιστορίες μεγάλων επιτυχιών και αποτυχιών, οι Φινλανδοί μεθοδικά επένδυσαν στο business κομμάτι της mobile αγοράς. Αντί, λοιπόν, να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα έχτισαν το μέλλον τους πάνω στις υποδομές ασύρματων δικτύων. Και έτσι σήμερα μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εξοπλισμού και λογισμικού για ασύρματα δίκτυα.

Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις αγορές, αφού σύμφωνα με το CNBC μέσα στο 2018 η μετοχή της Nokia σημείωσε άνοδο σχεδόν 30%.

Ουσιαστικά η Nokia παρά τη συντριπτική ήττα που της επέφεραν τα smartphones κατόρθωσε σχετικά σύντομα να διαφοροποιήσει το business της και τώρα που η τεχνολογία 5G βρίσκεται στο κατώφλι μας διεκδικεί να βρεθεί και πάλι στην αιχμή της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Μάλιστα η προσέγγισή της δεν περιορίζεται στα τετριμμένα αλλά υλοποιεί το 5G ολιστικά, προσφέροντας στους δυνητικούς πελάτες λύσεις και εφαρμογές που εκτείνονται από τη μεταποίηση μέχρι την υγειονομική περίθαλψη.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αγοράς που διαμορφώνεται θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η τεχνολογία 5G δεν είναι μια γραμμική συνέχεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα, θα αποτελέσει τον ιστό πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, γνωστή ως Industry 4.0, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν υφίσταται ένα ταχύτατο, αξιόπιστο δίκτυο πάνω στο οποίο μπορούν να «κουμπώσουν» αμέτρητοι αισθητήρες, συσκευές και βιομηχανικά ρομπότ.

Ο «θείος» Τραμπ και ο «πόλεμος» με την Huawei

To μόνο πρόβλημα με τα δίκτυα 5G είναι οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων που θα διακινούνται, ακριβώς λόγω του τεράστιου αριθμού συσκευών που θα είναι συνδεδεμένα σε αυτά. Οι ανησυχίες αυτές γίνονται ακόμα πιο έντονες αν συνυπολογίσει κανείς ότι πλην της Nokia, οι περισσότερες εταιρείες που προσφέρουν λύσεις 5G είναι κινεζικές.

Σύμφωνα με το CNBC, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη απαγορεύσει στη Huawei να μετάσχει σε διαγωνισμούς για δίκτυα 5G υπό το φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπία από την Κίνα. Η Huawei έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά η απαγόρευση συνεχίζει να ισχύει.

Τα πράγματα για τις κινεζικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του Reuters σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει προεδρικό διάταγμα στις αρχές του 2019, μέσω του οποίου θα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύονται τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τις κινεζικές Huawei και ΖΤΕ, για λόγους «εθνικής ασφαλείας».

Οι επενδύσεις σε υποδομές 5G, μόνο για το έτος 2021, υπολογίζονται σε 2,3, δισ. δολάρια και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν τη Nokia να τοποθετείται προνομιακά σε αυτή την τεράστια αγορά, αφενός λόγω της αξιοπιστίας της, αφετέρου ως ένας από τους ελάχιστους προμηθευτές που μπορεί να προσφέρει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους end to end λύσεις 5G. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αντιπρόεδρος Έρευνας και Τεχνολογία της Νokia, Lauri Oksanen, «πλέον το όραμα μας δεν είναι να συνδέουμε μόνο τους ανθρώπους αλλά ολόκληρο τον κόσμο».

Το αν τελικά η φινλανδική εταιρεία κατορθώσει να κυριαρχήσει στην εποχή του 5G θα κριθεί από πολλούς παράγοντες. Και τα πρώτα σημάδια του τι μέλλει γενέσθαι θα φανούν ήδη μέσα στο 2019.

Φωτογραφία: ΑPImages

Πηγή γραφήματος: Statista

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!