ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΕΡΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ: ΣΚΛΗΡΑ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ, ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Ο Yossi Levy έχει επανειλημμένα κλείσει και ακυρώσει το ραντεβού του για το εμβόλιο COVID-19. Ο 45χρονος υπερορθόδοξος Εβραίος ανάρρωσε από τη νόσο νωρίτερα φέτος, όπως και η σύζυγός του και τα οκτώ παιδιά του. Αλλά ένας συνδυασμός δισταγμού και αναβλητικότητας τον έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει από το να να εμβολιαστεί.

«Δεν είναι κάτι πιεστικό. Δεν είμαι αντίθετος σε αυτό. Είναι απλώς τεμπελιά», είπε.

Ο Levy είναι μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων υπερορθόδοξων Εβραίων στο Ισραήλ που δεν έχουν λάβει ακόμη τα εμβόλιά τους για τον COVID-19. Η ομάδα έχει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα παρά το γεγονός ότι έχει πληγεί σκληρά από την ασθένεια.

Το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό,  εν μέρει επειδή οι μισοί υπερορθόδοξοι είναι κάτω των 16 ετών και μόλις πρόσφατα  μπόρεσε να προβεί στον εμβολιασμό του. Επίσης, πολλοί υπερορθόδοξοι έχουν ήδη μολυνθεί -ή πιστεύουν ότι ήταν άρρωστοι- και γι’ αυτό δεν θεωρούν ότι χρειάζονται το εμβόλιο.

Αντιμέτωποι με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, οι αξιωματούχοι προσπαθούν τώρα να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού σε μια κοινότητα που μέχρι στιγμής άργησε να «πάρει μπρος». «Περνάμε πλέον στην επίθεση, όσον αφορά το θέμα των εμβολιασμών», δήλωσε ο Αβραάμ Ρουμπινστάιν, δήμαρχος της Μπνέι Μπρακ, της μεγαλύτερης υπερορθόδοξης πόλης της χώρας.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια για τον COVID-19 στο Ισραήλ, ωστόσο η απροθυμία εμβολιασμού παραμένει υψηλή, παρόλο που αυξάνονται οι θάνατοι και η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων στο Ισραήλ έχει «στρατολογηθεί» κατά αντισυμβατικό τρόπο για να προωθήσει τον εμβολιασμό, αναλαμβάνοντας μια δουλειά που παραδοσιακά αναλαμβάνουν οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και οι πολιτικοί.

Ο λόγος για τους ραβίνους: Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απευθυνθεί στους ραβίνους των υπερορθόδοξων κοινοτήτων του Ισραήλ ώστε οι τελευταίοι να προωθήσουν τον εμβολιασμό, αναπτύσσοντας κινητές κλινικές και βοηθώντας στην ανατροπή των ψεμάτων γύρω από το εμβόλιο, που έχουν κατακλύσει την υπερορθόδοξη κοινότητα.

Η προσπάθεια προσέγγισης του υπερορθόδοξου πληθυσμού είχε ως τώρα μέτρια επιτυχία . Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να αυξήσουν το ποσοστό εμβολιασμού με μια νέα εκστρατεία για κινητές κλινικές σε θρησκευτικά σχολεία και μια «έκρηξη» μέσα ενημέρωσης που θα ενισχύσει την πίεση στους γονείς, για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που εμβολίασε τους πολίτες της στα τέλη του περασμένου έτους και η πρώτη που έκανε αναμνηστικά εμβόλια . Ωστόσο, η εκστρατεία έχει καθυστερήσει τις τελευταίες εβδομάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι, ή χωρίς αναμνηστική δόση, καθώς το «φάντασμα» της Όμικρον ολοένα και πλησιάζει.

Ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού για τη δεύτερη δόση στον γενικό πληθυσμό κυμαίνονται γύρω στο 63% και η αναμνηστική δόση στο 45%, στην υπερορθόδοξη κοινότητα το ποσοστό πέφτει περίπου στο μισό. Η ανοσία της κοινότητας αυξάνεται κάπως, εάν συμπεριληφθούν οι 300.000 περίπου από αυτούς που είναι γνωστό ότι έχουν αναρρώσει, αλλά το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ συνιστά σε όσους μολύνθηκαν να λάβουν τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, εάν έχουν περάσει έξι μήνες από τη μόλυνση.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υπερορθόδοξων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι υπερορθόδοξοι – που αποτελούν το 13% του πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων του Ισραήλ – χτυπήθηκαν σκληρά από την αρχή, με την κοινότητα να ηγείται συχνά στα ποσοστά κρουσμάτων της χώρας και να μετρά εκατοντάδες νεκρούς από τον COVID-19.

Υπάρχουν και κοινωνικοί λόγοι για τη γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα. Οι υπερορθόδοξοι τείνουν να ζουν σε φτωχές, πολυπληθείς γειτονιές, με μεγάλες οικογένειες σε μικρά διαμερίσματα, όπου η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα. Οι συναγωγές, το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της συγκεκριμένης κοινότητας, αποτελούν μέρη όπου οι άνδρες συγκεντρώνονται συχνά για να προσευχηθούν και να κοινωνικοποιηθούν, συνωστιζόμενοι σε κατά κανόνα μικρούς χώρους.

Ο τρόπος ζωής των υπερορθοδόξων, γνωστών και ως Χαρεντίμ, έχει κάνει την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού μια μοναδική πρόκληση για τους υγειονομικούς.

Ο Avi Blumenthal, σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για τους υπερορθόδοξους, είπε ότι οι πληροφορίες για τα εμβόλια διαδίδονται στο υπερορθόδοξο κοινό μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και σε διεβδομαδιαία μηνύματα που δημοσιεύονται σε πίνακες ανακοινώσεων της κοινότητας. Εξήγησε ότι αυτά τα μέσα φτάνουν στη συντριπτική πλειοψηφία του Χαρεντίμ, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι υπερορθόδοξοι ακολουθούν μια αυστηρή ερμηνεία του Ιουδαϊσμού και βασίζονται στους ραβίνους για να τους καθοδηγήσουν για να πάρουν ακόμη και αυτό που αποκαλούμε «αποφάσεις ζωής». Ενώ ορισμένοι ραβίνοι υποστήριξαν τον εμβολιασμό, άλλοι ακολούθησαν μια λιγότερο «επιθετική» προσέγγιση και οι ακόλουθοί τους ήταν λιγότερο… ενθουσιώδεις όσον αφορά το εμβόλιο.

Ο Blumenthal, ο οποίος είναι ο ίδιος υπερορθόδοξος, είπε ότι το υπουργείο Υγείας διοργάνωσε πρόσφατα μια διάσκεψη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, προσκαλώντας εξέχοντες ραβίνους να συνομιλήσουν με γιατρούς σχετικά με τη σημασία του εμβολίου. Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης για τον κορονοϊό έχει επανειλημμένα συναντηθεί με σημαντικές θρησκευτικές προσωπικότητες, προτρέποντάς τες να διαδώσουν το μήνυμα του εμβολιασμού.

«Προχωράμε ακούγοντας τους Εβραίους σοφούς», είπε στους Los Angeles Times η Ντβόρα Μπερ, 27 ετών, κάτοικος Μπνέι Μπρακ και μητέρα τεσσάρων παιδιών- που είναι εμβολιασμένη. «Ό,τι μας λένε, το κάνουμε».

Mε πληροφορίες από: Los Angeles Times

13:39 – 28 Δεκεμβρίου 2021

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *