ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΕΓΡAΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝIΑ ΜΕΤΑΞY ΓΑΛΛIΑΣ – ΑΙΓYΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 30 RAFALE

Η Αίγυπτος έχει υπογράψει σύμβαση με τη Γαλλία για την αγορά 30 μαχητικών Rafale, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου νωρίς την Τρίτη, μια συμφωνία που η ερευνητική ιστοσελίδα Disclose είπε τη Δευτέρα ότι ανέρχεται σε 3,75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν θα θέσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία, επειδή δεν θέλει να αποδυναμώσει την ικανότητα του Καΐρου να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στην περιοχή, ένα σχόλιο που προκάλεσε αντιδράσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου δήλωσε ότι η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός δανείου που θα αποπληρωθεί σε βάθος 10 ετών, αλλά δεν αποκάλυψε την αξία της συμφωνίας ή περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επικαλούμενη εμπιστευτικά έγγραφα, η σελίδα Disclose είπε ότι είχαν δώσει τα χέρια οι δύο πλευρές στα τέλη Απριλίου και ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί την Τρίτη όταν μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία φτάσει στο Παρίσι, πράγμα που έγινε.

Αυτή η συμφωνία θα ήταν μια ακόμη ώθηση για το πολεμικό αεροσκάφος της Dassault μετά την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο για την πώληση 18 Rafale στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιγυπτιακή συμφωνία καλύπτει επίσης συμβάσεις για τον πάροχο πυραύλων MBDA και τον πάροχο εξοπλισμού Safran Electronics & Defense που αξίζουν άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχόλια στο Reuters.

Η Γαλλία ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων στην Αίγυπτο μεταξύ 2013-2017, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης 24 πολεμικών αεροπλάνων με δυνατότητα 12 ακόμη. Αυτά τα συμβόλαια εξαντλήθηκαν.

Η Disclose δήλωσε ότι η χρηματοδότηση για τη συμφωνία θα είναι έως και 85% εγγυημένη από το γαλλικό κράτος με τις BNP Paribas SA, Credit Agricole, Societe Generale και CIC, οι οποίες χρηματοδότησαν την αρχική συμφωνία, να υπογράφουν ξανά.

 

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *