ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤRUMP ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ FED

Της  Ελευθερίας Κούρταλη

Οι επενδυτές έχουν έντονα στραμμένο το βλέμμα στο ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Fed, ελπίζοντας ότι όποιος θα πάρει την θέση της Yellen θα ακολουθήσει την ίδια νομισματική πολιτική που έχει υποστηρίξει την αύξηση των τιμών των μετοχών τα τελευταία 8,5 χρόνια αυτής της bull market.Mε “αρχηγό” την Yellen από το 2014, η Fed θα προχωρήσει στη συρρίκνωση του ισολογισμού της ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και στα τέλη του 2015 άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα που έφερε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ένας νέος επικεφαλής της Fed, ο οποίος θα είναι υπέρ της περαιτέρω και πιο επιθετικής σύσφιξης νομισματικής πολιτικής, θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, μαζί με τα εταιρικά κέρδη και το ράλι των διεθνών χρηματιστηρίων.

Μία ταχύτερη άνοδος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων πιθανότατα να κάνει πιο επίπεδη την καμπύλη αποδόσεων, περιορίζοντας το spread μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τα κέρδη των τραπεζών και να ενισχύσει το δολάριο ΗΠΑ, βλάπτοντας τις πωλήσεις των εξαγωγέων.

Ο Donald Trump έχει καταλήξει σε μια ομάδα πέντε υποψηφίων από την οποία θα επιλέξει τον επόμενο επικεφαλής της Fed: την σημερινή πρόεδρο της Fed, Janet Yellen, τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο Gary Cohn, τον πρώην κυβερνήτη της Fed Kevin Warsh, τον σημερινό κυβερνήτη της Fed Jerome Powell και τον οικονομολόγο John Taylor του πανεπιστημίου του Stanford.

Οι Cohn και Powell είναι οι δύο υποψήφιοι οι οποίοι είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν την τρέχουσα πολιτική της Fed, ενώ οι Taylor και Warsh φαίνεται ότι θα πιέσουν να αυξηθούν τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό και να υποστηρίξουν την ταχύτερη μείωση του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος έχει συσσωρεύσει τεράστιο όγκο ομολόγων μετά την κρίση του 2008.

Το πιο σημαντικό για τους επενδυτές είναι η συνέχιση του λεγόμενου “Fed put” ή της προσδοκίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής καθώς οι τιμές των μετοχών υποχωρούν. Υπενθυμίζεται ότι το “Fed put” “καθιερώθηκε” από τον πρώην πρόεδρο της Fed, Alan Greenspan.

Για χρόνια η Fed πλημμύριζε τις χρηματαγορές με μετρητά αγοράζοντας κρατικά ομόλογα για να διατηρηθούν τα επιτόκια χαμηλά κάθε φορά που η οικονομική ανάπτυξη υποχωρούσε ή αυξάνονταν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Υπό τον Bernanke, η Fed βοήθησε την οικονομία να βγει από την οικονομική κρίση του 2008 μέχρι το 2014, όταν την θέση ανέλαβε η Yellen. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, όπως σημειώνει το Reuters, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε σχεδόν κατά 40%. Από τότε που ο Yellen ανέλαβε επικεφαλής τον Φεβρουάριο του 2014, ο δείκτης κέρδισε ένα επιπλέον 45%.

Πώς κινήθηκε η Wall Street κατά τη ιητεία των προέδρων της Fed

Πηγή Reuters

Ο Πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένως “γιορτάσει” τα ρεκόρ που σημειώνει η Wall Street, πολλές φορές υπονοώντας ότι ο λόγος πίσω από τα ρεκόρ είναι ο ίδιος και η πολιτική του, γεγονός που ίσως καθιστά λιγότερο πιθανό να ορίσει επικεφαλής κάποιον που θα αποκλίνει σημαντικά από την τρέχουσα πολιτική της Fed.

Ποιοι είναι λοιπόν οι υποψήφιοι και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές εάν είναι οι επόμενοι επικεφαλής της Fed:

GARY COHN

H υποψηφιότητα Cohn θα είναι θετική για τις αγορές, όπως σημειώνει στο Reuters ο Walter Todd, επικεφαλής επενδύσεων της Greenwood Capital Associates, καθώς η γενικότερη αντίληψη είναι ότι η πολτική του είναι φιλική προς την αγορά.

Ο Cohn είναι σήμερα διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου και είναι πρώην πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

“Αν ο Cohn πάρει την θέση, η αγορά θα στείλει το δολάριο χαμηλότερα και η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ θα γίνει πιο απότομη, επειδή θα θεωρηθεί ότι θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό”, σημειώνει στο Reuters ο Kay Mirza, επικεφαλής συναλλάγματος της Goldman Sachs.

JEROME POWELL

Ο Powell είναι κυβερνήτης στο διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve από το 2012, και δεν έχει ακόμη καταψηφίσει τις αποφάσεις της FOMC για τη νομισματική πολιτική. Ο διορισμός του θα άρει την αβεβαιότητα και η σημερινή πολιτική της Fed θα συνεχιστεί με ελάχιστες αλλαγές.

“Ο Powell θα ακολουθήσει την πολιτική της Yellen και θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για την αγορά”, σημειώνει στο Reuters ο Paul Zemsky, επικεφαλής επενδύσεων στην Voya Investment Management.

Το σημαντικό είναι ότι ο Powell θεωρείται ότι δεν φοβάται να αναστρέψει το σημερινό σχέδιο για μείωση του ισολογισμού της Fed αν αλλάξει η οικονομική προοπτική ή η προοπτική της αγοράς.

JOHN TAYLOR

Γνωστός για τη μαθηματική του προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου κανόνα Taylor, θεωρείται πιθανό να προχωρήσει σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Ο Taylor θα ήταν μια αρνητική έκπληξη για τη χρηματιστηριακή αγορά, σημειώνει ο Zemsky Voya. “Η εφαρμογή μιας πολιτικής βασισμένης σε κανόνες θα έφερνε πιο κοντά τον κίνδυνο μιας ύφεσης πριν προλάβει να ξεδιπλωθεί πλήρως η οικονομική ανάπτυξη”.

Ο διορισμός του θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το δολάριο, δεδομένου ότι με τη δική του φόρμουλα το Fed Funds rate, τώρα βρίσκεται στο 1,25%, θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο 3,0%.

KEVIN WARSH

“Αν ψάχνετε για αναστάτωση στις αγορές, βάλτε τον Kevin Warsh στο τιμόνι της Fed”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Art Hogan, στρατηγικός αναλυτής στην Wunderlich Securities.

Οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι οι επενδυτές έχουν αποτιμήσει την πιθανότητα μιας Fed που αυξάνει τα επιτόκια πιο γρήγορα και ο Warsh θα προκαλέσει πιθανότατα την άνοδο των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων, την άνοδο του δολαρίου και την πτώση των μετοχών.

Το πρώην δεξί χέρι του Bernanke στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Warsh έφυγε από τη Fed το 2011, καθώς διαφώνησε με τον δεύτερο γύρο της αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας και φαίνεται απίθανο να ακολουθήσει μια πορεία πολιτικής έκτακτων μέτρων αν βρεθεί αντιμέτωπος με άλλη μία κρίση.

“Το πρόγραμμα μείωσης του ισολογισμού είναι το βασικό εργαλείο πολιτικής για το επόμενο έτος”, όπως σημειώνει ο Lee Ferridge, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της State Street. “Αν οι αγορές αρχίσουν να υποχωρoύν, ο Warsh δεν αναμένεται να αλλάξει το μονοπάτι της Fed”.

JANET YELLEN

Η Yellen ακολούθησε την πορεία του προκατόχου της και ήταν επιφυλακτική όσον αφορά τη δημιουργία ισχυρών αντιδράσεων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, διασφαλίζοντας ότι οι πολιτικές αλλαγές έχουν “γνωστοποιηθεί” στις αγορές πολύ πριν προχωρήσουν.

“Η Yellen… θα ήταν η πιο προφανώς φιλική προς την αγορά επιλογή”, σημειώνει ο Michael Purves, επικεφαλής επενδύσεων της Weeden & Co. “Οι αγορές καταλαβαίνουν πώς εργάζεται και υπάρχουν λιγότερες εικασίες”.

Capital.gr

 

Related Post