ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Της Colby Smith
(Financial Times)

Η λίρα συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα παρά τα έκτακτα μέτρα της κεντρικής τράπεζας. Η διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η επίθεση στην JP Morgan. Τι προβλέπουν οι αναλυτές για την επόμενη ημέρα.

Με τις τοπικές εκλογές να απέχουν μόλις λίγες ημέρες, οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν «ακραία» μέτρα, όπως υποστηρίζει ένας επενδυτής, για να προστατέψουν την αξία του νομίσματός της χώρας.

Το κόστος δανεισμού τουρκικής λίρας για μία ημέρα εκτοξεύτηκε πάνω από το 1.000% την Τετάρτη στην αγορά offshore, φτάνοντας ως και το 1.337%. Πρόκειται για υπερτριπλάσιο νούμερο σε σχέση με αυτό της Τρίτης και πολύ μεγαλύτερο από το 23% της περασμένης εβδομάδας:

«Στέλνει σήμα ότι κάτι είναι δυσλειτουργικό, ειδικά επειδή η λίρα βρίσκεται ακόμα σε πτώση παρά αυτή την τεράστια έλλειψη στην αγορά offshore», λέει ο Πολ Μακναμάρα, υπεύθυνος επενδύσεων για τις αναδυόμενες αγορές στην GAM. «Είναι κάτι άνευ προηγουμένου. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι αντίστοιχο στις αναδυόμενες αγορές».

Δεδομένης της έντονης μεταβλητότητας, ο Μακναμάρα λέει στους Financial Times πως υπάρχει και τεχνικό πρόβλημα. Οι traders δεν θέλουν να ανακοινώσουν τιμές για το πού θα κινείται η λίρα σε δύο εβδομάδες, πόσο μάλλον σε τρεις μήνες.

Η καταστολή των short πωλήσεων (τα υψηλά επιτόκια δανεισμού εμποδίζουν όσους έχουν θέσεις short να εκτελέσουν το πρώτο μέρος της διαδικασίας των short πωλήσεων) έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η λίρα βούτηξε περίπου 5% έναντι του δολαρίου, μια βουτιά για την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους ξένους επενδυτές.

Σε προεκλογική εκδήλωση την Κυριακή, ο κ. Ερντογάν απείλησε όσους στοιχηματίζουν κατά της λίρας ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα». Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη τηρήσει την υπόσχεση αυτή. Τόσο η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας όσο και ο τραπεζικός επόπτης ανακοίνωσαν το σαββατοκύριακο ότι ερευνούν την JP Morgan επειδή οι αναλυτές της συνέστησαν σε πελάτες της να πουλήσουν λίρες. Η συμβουλή ήταν «παραπλανητική» και «χειραγωγική», ανέφεραν αναλυτές.

Μια άλλη ανησυχία για τον Μακναμάρα είναι η διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας. Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας διολίσθησαν $6,3 δισ. τις δύο εβδομάδες που έληξαν στις 15 Μαρτίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά από το 2014, όταν η τουρκική λίρα βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση. Τώρα τα αποθέματα βρίσκονται στα $28,5 δισ.

«Αν η κεντρική τράπεζα καίει πάλι τα αποθέματά της, η κατάσταση ξεκινάει να φαίνεται τρομακτική» τόνισε ο ίδιος.

Αν το κόμμα του Ερντογάν κερδίσει την Κυριακή, ορισμένοι επενδυτές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα χαλαρώσει την πίεση στους ξένους επενδυτές. Μέχρι τότε, να περιμένετε μία από τα ίδια, προειδοποιεί ένας διεθνής οικονομολόγος:

«Είναι καλό να έχουμε κάποιον να κατηγορούμε, ένα εξιλαστήριο θύμα».

 

 

 

 

(Σημ, Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Euro2day.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *