ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 ΝΕΚΡΟΙ, 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12/12: 01.56

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 11 έχουν τραυματιστεί από τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν περίπου στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (9 ώρα Ελλάδος) στο κέντρο του Στρασβούργου, στη βορειοανατολική Γαλλία κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, με τις γαλλικές αρχές να χαρακτηρίζουν την επίθεση τρομοκρατική.

Επτά εκ των τραυματιών φέρονται να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ στον επίσημο απολογισμό γίνεται λόγος για τουλάχιστον 2 νεκρούς και 13 τραυματίες.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών σε γειτονιά της πόλης όπου ο δράστης φέρεται να έχει αποκλειστεί.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d’ Alsace), ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές τις οποίες επικαλείται το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο δράστης εγκατέλειψε την περιοχή του περιστατικού με ταξί και ήταν τραυματισμένος, σύμφωνα με τον οδηγό του οχήματος.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Οι τοπικές αρχές δημοσιοποίησαν σχεδιάγραμμα για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης, προκειμένου να γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Ο υπουργός έφτασε στο Στρασβούργο λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Γαλλίας (01.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος).

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αποφάσισε εξάλλου να ενεργοποιήσει την διυπουργική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων CIC, στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών. Εκεί μετέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ο κ. Μακρόν.

Ο φερόμενος δράστης της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο του Στρασβούργου ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε σε δημοσιογράφους από την πλευρά του ο κ. Καστανέρ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι πολλοί από τους τραυματίες από την επίθεση βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης της επίθεσης συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Φέρεται, σύμφωνα με την ιταλική Corriere Della Sera, να ονομάζεται Cherif C., να είναι 29 ετών, να είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Στρασβούργο και να διέφυγε το πρωί έρευνας που πραγματοποίησε η γαλλική χωροφυλακή στην οικία του για υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, όπου και βρέθηκαν χειροβομβίδες.

Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Ο εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία, ενώ από αστυνομικής πλευράς την έρευνα έχει αναλάβει ηΑντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου Roland Ries, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν τα σχολεία στην πόλη θα ανοίξουν κανονικά την Τετάρτη.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Μεταξύ των πολιτών που βρίσκονταν εκεί είναι και ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με άλλους τρεις Έλληνες. Όπως δήλωσε στον ιστότοπο protothema.gr,  η αστυνομία οδήγησε τον ίδιο μαζί με περίπου τριάντα άτομα συνολικά, στο πίσω μέρος μιας καφετέριας και να παραμείνουν εκεί με κλειστά όλα τα φώτα. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Στην πόλη, σε εξωτερικό χώρο την ώρα του περιστατικού, βρισκόταν και οευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

Στο λογαριασμό της στο Twitter η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης, ενώ κάνει λόγο για αρκετές επιθέσεις στο κέντρο της πόλης.

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή και έχουν διακόψει την κίνηση των οχημάτων, από την ώρα που εκδηλώθηκε το περιστατικό.

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτήριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Α. Βικέτος.

“Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης Αλέν Φοντανέλ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

“Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο, τους οποίους καταδικάζω απόλυτα”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter. “Το Στρασβούργο είναι εξ ορισμού η πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης και της δημοκρατίας. Των αξιών που υπερασπιζόμαστε πάντα. Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας”, καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

“Πολλοί πυροβολισμοί”

Για “πολλούς πυροβολισμούς” σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. “Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλείστηκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα”, είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του “αρχικά δεν είδα τίποτα”, είπε. “Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες”, είπε ο μάρτυρας.

Βοκιέ: Πόσες επιθέσεις ακόμη για να αναθεωρήσουμε το νομικό μας πλαίσιο;

Ο ηγέτης της γαλλικής Κεντροδεξιάς, Λοράν Βοκιέ, κάλεσε σε άμεση προσαρμογή του νομικού πλαισίου στον “πόλεμο” που έχει κηρύξει στη Γαλλία ο “φονταμενταλισμός”.

“Πόσες επιθέσεις από ανθρώπους της λίστας S θα πρέπει να υποστούμε ακόμη πριν προσαρμόσουμε το δίκαιό μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας; Τι περιμένουμε για να ξεκινήσουμε την πάλη για την εξάλειψη του φονταμενταλισμού ο οποίος μας έχει κηρύξει τον πόλεμο;”, ανέφερε μέσω Twitter ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών.

Σε δύσκολη θέση στην πατρίδα της λόγω της πολιτικής κρίσης γύρω από τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξέφρασε μέσω Twitter την αλληλεγγύη της στον γαλλικό λαό.

Πηγή: Capital.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *