ΔΙΕΘΝΗ
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΛΙΝΚΕΝ-ΛΑΒΡΟΦ

Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία είχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Την επικοινωνία είχε συζήσει ο Μπλίνκεν, ο οποίος ζήτησε από τη Ρωσία να αποδεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών κρατουμένων: της πρωταθλήτριας του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, οι οποίοι κρατούνται από τις ρωσικές αρχές.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες ότι προσπαθούν να πάρουν πίσω τους δύο Αμερικανούς, των οποίων οι περιπτώσεις έχουν τραβήξει την εθνική προσοχή.

Ο Μπλίνκεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για την απάντηση του Λαβρόφ σε αυτό που είχε προηγουμένως αποκαλέσει «ουσιαστική πρόταση» για τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Γουίλαν και την Γκρίνερ. Σύμφωνα με αναφορές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τον Ρώσο διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ, ως μέρος της συμφωνίας. Ο Μπουτ είναι γνωστός ως ο «Έμπορος του Θανάτου» και σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις ΗΠΑ. 

Πάντως χαρακτήρισε την κλήση ως «μια ειλικρινή και άμεση συνομιλία» που επικεντρώθηκε κυρίως στους κρατούμενους Αμερικανούς. «Κάλεσα το Κρεμλίνο να δεχθεί την ουσιαστική πρόταση που τους κάναμε», είπε. «Δεν μπορώ να σας δώσω μια εκτίμηση για το αν αυτό είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό».

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι πίεσε τον Λαβρόφ για να τηρήσει η Ρωσία τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες εάν η Μόσχα προχωρήσει με ύποπτα σχέδια για προσάρτηση τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.  Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είπε στον Λαβρόφ ότι ο κόσμος «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» οποιαδήποτε προσάρτηση ουκρανικού εδάφους, κάτι που, όπως είπε, «θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό πρόσθετο κόστος για τη Ρωσία». Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει πώς απάντησε ο Λαβρόφ στις δηλώσεις του. «Δεν θέλω να χαρακτηρίσω καμία από τις απαντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ».

Στη δήλωσή του στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Λαβρόφ «πρότεινε σθεναρά» στον Μπλίνκεν «να επιστρέψει σε έναν επαγγελματικό διάλογο με τον τρόπο της ήρεμης διπλωματίας» για κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης Αμερικανών κρατουμένων. 

Ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης την αφοσίωση της Ρωσίας να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία. Επανέλαβε επίσης τις κατηγορίες τις ότι οι ΗΠΑ και η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία παρατείνουν τη σύγκρουση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν ακόμη τηρήσει τις υποσχέσεις τους σε σχέση με την εξαίρεση από τις κυρώσεις για την προμήθεια τροφίμων από τη Ρωσία.

 

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *