ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΟΝΣΟΝ: Η ΔΥΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί να επιδιώξουν να αποκόψουν την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες εάν το Κρεμλίνο δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο BBC.

«Το σχέδιο που βλέπουμε είναι για κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945, από την άποψη και μόνο της κλίμακας», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Ο κόσμος χρειάζεται να καταλάβει το κόστος σε ανθρώπινες ζωής που μπορεί να έχει ως επακόλουθο», είπε ο ίδιος.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση εισβολής θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες από όσα έχουν υπονοηθεί δημοσίως.

Ο ίδιος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρείες «να συναλλάσσονται σε λίρες και δολάρια» –μια κίνηση που σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα επιφέρει «πολύ πολύ σκληρό πλήγμα» με τον αντίκτυπό της, όπως μετέδωσε το BBC.

Η Βρετανία έχει απειλήσει να εμποδίσει τις ρωσικές εταιρείες να αντλούν κεφάλαια στο Λονδίνο και να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο χώρες εξαγωγής πετρελαίου, αερίου και μετάλλων –των οποίων η τιμολόγηση και ο διακανονισμός γίνεται συνήθως σε αμερικανικά δολάρια– το να αποκοπεί η πρόσβαση ρωσικών εταιρειών στις αγορές δολαρίου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ο Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να μειωθεί η εξάρτηση από το εμπόριο σε αμερικανικά δολάρια.

Ο Τζόνσον έχει ότι η κυβέρνηση θα στοχοθετήσει ρωσικές τράπεζες και ρωσικές εταιρείες. Η Βρετανία δεν έχει διευκρινίσει ποιον θα αφορούν οι κυρώσεις αλλά έχει δεσμευθεί ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στο Λονδίνο και σε υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η πόλη της Δύσης που επιλέγουν οι μεγιστάνες της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης πιστεύουν ότι ο Πούτιν ίσως δώσει εντολή για μια μη συμβατική επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας, που ίσως αναγκάσει τη Δύση να λάβει μια γρήγορη απόφαση σε ό,τι αφορά την επιβολή ρωσικών κυρώσεων, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος Δυτικός αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

 

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *