ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ, ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Γράφει ο Ηλίας Τασόπουλος*

Δύο επαγγελματίες διπλωμάτες οδεύουν προς την κρίσιμη δεύτερη Κυριακή των εκλογών με έπαθλο την προεδρία της χώρας. Οι ψηφοφόροι του μεγάλου ηττημένου του πρώτου γύρου, του Δη.Συ., αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά μεταξύ Χριστοδουλίδη και Μαυρόγιαννη ήταν μικρότερη του αναμενομένου.

Η βραδιά του πρώτου γύρου είχε κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις. Η αδυναμία του υποψηφίου του Δη.Συ. να περάσει στον δεύτερο γύρο αποτέλεσε το τέλος μίας περιόδου της κυπριακής πολιτικής, που σημαδεύτηκε από τη δεξιά παράταξη. H ηγεσία του κυβερνόντος κόμματος μάλλον υποτίμησε τον Ν. Χριστοδουλίδη, θεωρώντας πως μετά την παραίτηση του από το υπουργικό πόστο θα έχανε την επιρροή του. 

Η προεκλογική καμπάνια χαρακτηρίστηκε από μία εκδικητική συμπεριφορά προς τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, ποντάροντας στον κομματικό πατριωτισμό των μελών της παράταξης. Αντίστοιχα, επιλέχθηκαν οι οξείς τόνοι και η επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου, με στόχο την υπέρβαση στις κάλπες. Το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαίωσε το κυβερνών κόμμα.

Αντίθετα, με αυτό τον τρόπο αναδείχθηκε περισσότερο η υποψηφιότητα του Χριστοδουλίδη, ο οποίος εμφανίστηκε να πρεσβεύει μία πολιτική δίχως κομματικά στεγανά. Από εκεί που στον ΔΗΣΥ θεωρούσαν πως ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν θα συγκέντρωνε ούτε καν την υποστήριξη των κεντρώων κομμάτων, φάνηκε μία τάση στο κυπριακό εκλογικό κοινό προς υποψηφίους δίχως ιδιαίτερες ιδεολογικές προσηλώσεις. Αντίστοιχα και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν περιορίστηκε στα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2021 και συγκέντρωσε πολύ περισσότερες ψήφους από ότι του έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Οι δύο αντίπαλοι έχουν ως στόχο την πρωτιά την επόμενη Κυριακή. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει μία υποψηφιότητα Μαυρογιάννη να ωθήσει μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων να στραφούν εναντίον του Χριστοδουλίδη. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών μπορεί να τονίζει την προέλευση του από το ΔΗΣΥ και να συγκεντρώνει την υποστήριξη των κομμάτων του μεσαίου χώρου, αλλά αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει ο μηχανισμός του μέχρι τώρα κυβερνόντος κόμματος και ο Νεοφύτου. Είναι πολύ πιθανό να θελήσουν έστω και την ύστατη στιγμή να πάρουν μία πολυπόθητη εκδίκηση, για τη στάση που ακολουθήσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στο ευρύ κεντρώο χώρο δίχως εκείνους. Προς το παρών, πάντως ο Ν. Χριστοδουλίδης θεωρείται ως ο σχεδόν σίγουρος νικητής, με βάση τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Το ζήτημα της οικονομίας αναμένεται να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την επαύριο του δεύτερου γύρου. Άλλωστε, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί την κυπριακή οικονομία σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση, στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και έχοντας περάσει από την περίοδο της πανδημίας.

Καθώς οι τουρκικές εκλογές βρίσκονται πλέον πολύ κοντά, το ζήτημα του Κυπριακού αναμένεται να έλθει σύντομα στην επικαιρότητα. Ενώ η τουρκική κοινωνία βιώνει την ασύλληπτη τραγωδία του σεισμού, σε τρεις μήνες θα δοθεί μία πολύ κρίσιμη μάχη για το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μαυρογιάννης φαίνεται πως θέλει να αξιοποιήσει την ελευθερία που του δίνει ο ρόλος του μεγάλου αουτσάιντερ και να πιέσει τον Χριστοδουλίδη για δεσμεύσεις, ενώ ο ίδιος θα εμφανίζεται ως ο υπέρμαχος της λύσης. Αυτό επιβεβαιώνει η ανάρτηση του στην οποία αναφέρει πως ουσιαστικά σκοπεύει να βαδίσει στον δύσβατο δρόμο προς την λύση του κυπριακού, «την πρόοδο και την ευημερία της Κύπρου», «ΤΗΣ ΚΎΠΡΟΥ μας» όπως τονίζει με τα κεφαλαία γράμματα. Ωστόσο, ο Χριστοδουλίδης που αναμένεται να έχει τη δύναμη για να λάβει αποφάσεις στο μέλλον κρατά προς το παρόν χαμηλότερο προφίλ, περιμένοντας να δει τις εξελίξεις.

Ηλίας Τασόπουλος είναι Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.και Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική και πτυχίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ, πρωτεύοντας στις πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις. Από το 2007 έως το 2010 εργάστηκε στη Διεύθυνση Διεθνών Παραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ από το 2011 έως το 2013 θήτευσε ως εθνικός εκπρόσωπος του προγράμματος MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Από το 2005, αρχισυντάκτης των επιστημονικών εκδόσεων του Κέντρου Μεσανατολικών, Μεσογειακών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *