ΕΥΡΩΠΗ
ΤΑΜΕΙΟ 100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΠΡΕΤΟΝ

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, την Τρίτη (9 Ιανουαρίου), πρότεινε ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ και της συνεργασίας μεταξύ χωρών, εταιρειών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

Η πρότασή του αυτή έρχεται λίγο πριν η Κομισιόν να καταθέσει την καινούργια πρότασή της για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIS) στις 27 Φεβρουαρίου με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ηπείρου σε όπλα και πυρομαχικά, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα για διασυνοριακή παραγωγή και συνεργασία.

«Για να βεβαιωθούμε ότι όλη η βιομηχανία συνεργάζεται όλο και περισσότερο, πρέπει να έχουμε τα κίνητρα», δήλωσε την Τρίτη (9 Ιανουαρίου) ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο της αμυντικής βιομηχανίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε ένα τεράστιο αμυντικό ταμείο, για να βοηθήσουμε – να επιταχύνουμε ακόμη και – πιθανώς στο θέμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Μπρετόν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η φιλελεύθερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Renew Europe.

«Ας πούμε, αν συνεργαστείτε – όπως κάναμε για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) – τέσσερις χώρες, διαφορετικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα μπορούμε να σας βοηθήσουμε να υποστηρίξετε εκ των προτέρων αυτό που θα κάνετε», είπε ο Μπρετόν,  παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ιδέα του.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλοι βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς έστειλαν τις ιδέες και τις συμβουλές τους για τη στρατηγική στα τέλη του περασμένου έτους, απαντώντας στα ερωτηματολόγια της Επιτροπής, όπως ανέφερε το Euractiv τον περασμένο μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει διάφορα προγράμματα για να βοηθήσει τα συντονισμένα κράτη μέλη και τις βιομηχανίες να ενισχύσουν την παραγωγή, χρηματοδοτώντας κοινές προμήθειες για λογαριασμό της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα μέσω κοινών προμηθειών (EDIRPA) και επενδύοντας σε γραμμές παραγωγής πυρομαχικών με την Πράξη για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP).

18 μήνες για την επίτευξη του στόχου

Ο επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ επέμεινε επίσης ότι η Ένωση θα επιτύχει τον στόχο της παραγωγής ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού μέχρι την άνοιξη, αφού τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν δεσμευτεί πέρυσι να στείλουν στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο πυρομαχικά μέχρι τον Μάρτιο.

«Είμαστε μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προειδοποίησε ο Μπρετόν, αλλά τόνισε ότι είναι «απολύτως» δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος για τα βλήματα μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Παρά την επιφυλακτικότητα που εξέφρασαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και εθνικοί υπουργοί, όπως ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο Μπρετόν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι «θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο».

«Αλλά αυτό δεν είναι δεν είναι αρκετό, διότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρόβλεψή μας θα πρέπει να ταιριάζει λίγο-πολύ με μια παραγωγή της Ρωσίας», δήλωσε ακόμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι «πεπεισμένος ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες έως δύο χρόνια θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τη Ρωσία».

Ωστόσο, ένα τόσο μεγάλο χρηματοδοτικό κονδύλι δεν είναι διαθέσιμο στον ισχύοντα προϋπολογισμό της ΕΕ και πιθανότατα θα στηριχθεί στη στήριξη ιδιωτικών ευκαιριών χρηματοδότησης, όπως οι τράπεζες.

Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου την έκκλησή τους για «ενισχυμένο ρόλο της ομάδας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη στήριξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας», αν και η τράπεζα -η οποία διοικείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ- έχει δείξει μέχρι στιγμής απρόθυμη να χρηματοδοτήσει αμυντικές επενδύσεις.

Περισσότερα στην 1η Φεβρουαρίου

Ο Μπρετόν δήλωσε ότι η ομάδα του ολοκληρώνει μια «άποψη για την αμυντική βιομηχανία για τα τέλη Φεβρουαρίου», «η οποία θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής» που έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από την άλλη, δήλωσε τη Δευτέρα (7 Ιανουαρίου) ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου, «το αργότερο, πρέπει να διαμορφώσουν μια όσο το δυνατόν πιο ακριβής εικόνα για την συμβολή των Ευρωπαίων εταίρων μας στην υποστήριξη της Ουκρανίας φέτος».

Μια συζήτηση σχετικά με τα ευρήματα μεταξύ των ηγετών της ΕΕ είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν στείλει συγκριτικά λίγα στρατιωτικά αγαθά στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, το οποίο παρακολουθεί τη δημόσια δεσμευμένη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η Γερμανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής πέρυσι μετά τις ΗΠΑ, με 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ και από τα σκανδιναβικά και ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ.

Συγκριτικά, η Γαλλία έχει συνεισφέρει μέχρι στιγμής μόνο 0,54 δισ. ευρώ σε δημόσιες δεσμεύσεις, η Ιταλία 0,69 δισ. ευρώ και η Ισπανία 0,34 δισ. ευρώ.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *