ΕΥΡΩΠΗ
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΜΗΣ – ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Η Ιταλία ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τη συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε η Γερμανία σχετικά με το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τους μετανάστες, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Το αίτημα της Ρώμης θα μπορούσε να επιμηκύνει το χρονοδιάγραμμα του  Ευρωπαϊκου Συμφώνου για τη ρύθμιση της κρίσης και σύμφωνα με διάφορες ευρωπαϊκές πηγές, η εν λόγω συμφωνία που αναμένεται να ολισθήσει στη συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων.

«Δεν είπαμε όχι στη γερμανική πρόταση που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί. Ο υπουργός Εσωτερικών πήρε απλώς χρόνο για να εξετάσει από νομική άποψη το περιεχόμενο αυτής της πρότασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σκεφτόμαστε ότι δεν πρέπει να σωθούν άνθρωποι στη θάλασσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η ρήτρα που επιθυμεί το Βερολίνο αφορά ιδίως την ανθρωπιστική βοήθεια, την προστασία των μεταναστών και την εξαίρεση των διασώσεων από πλοία των ΜΚΟ από καταστάσεις εργαλειοποίησης που θα επέφεραν ροές έκτακτης ανάγκης.

Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP) συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο για να συζητήσουν το θέμα και να χαράξουν ένα κοινό σχέδιο δράσης.

«Κανείς δεν διεξάγει πόλεμο κατά των ΜΚΟ, ωστόσο, δεν μπορούν να αποτελούν ένα είδος μαγνήτη για την προσέλκυση παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι, όπως συμβαίνει, έρχονται πάντα και μόνο στην Ιταλία επειδή είναι το πλησιέστερο λιμάνι», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Ως εκ τούτου, ο υπουργός έκανε ένα βήμα πίσω από τον αγώνα κατά των ΜΚΟ που είχε ξεκινήσει η ιταλική κυβέρνηση με την ψήφιση του «διατάγματος για τις ΜΚΟ», το οποίο μεταξύ άλλων επέτρεπε να οριστούν στα πλοία εναλλακτικοί λιμένες αποβίβασης σε σχέση με εκείνους της Σικελίας που είναι πιο απομακρυσμένοι και δύσκολα προσβάσιμοι.

«Τα πλοία των ΜΚΟ μπορούν να κάνουν διάσωση στη θάλασσα, αλλά η Ιταλία δεν μπορεί να μετατραπεί στο μέρος όπου όλες οι ΜΚΟ φέρνουν τους μετανάστες», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες συχνά δεν θέλουν να μείνουν στην Ιταλία αλλά να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Κάθε ανθρώπινη ζωή μετράει. Τόσοι πολλοί άνθρωποι διασώζονται και σχεδόν το 95% των διασωθέντων που φτάνουν στην Ιταλία είναι χάρη στα πλοία των ιταλικών αρχών. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανθρωπιστική δραστηριότητα για την οποία είμαστε ευγνώμονες. Ωστόσο, όσοι κάνουν εθελοντικά διασώσεις στη θάλασσα με πολιτικά πλοία συμβάλλουν επίσης και η δραστηριότητά τους έχει επομένως την υποστήριξή μας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Δεν θα αφήσουμε τα μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη μόνα τους. Κοινός μας στόχος είναι να μην φεύγουν οι άνθρωποι ούτε με αυτές τις σαθρές βάρκες και γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, επίσης για να διευκολύνουμε τον επαναπατρισμό όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής», διαβεβαίωσε η υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *