ΔΙΕΘΝΗ
ΣΗΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: ΟΡΓΗ ΣΕ ΚΙΕΒΟ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ – ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσαρτήσει επίσημα ακόμη τέσσερα μέρη της Ουκρανίας σε μια τελετή την Παρασκευή, μόλις λίγες ημέρες μετά τα αυτοαποκαλούμενα «δημοψηφίσματα» σε Λουγκάνσκ, Ντονιέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Η συνολική έκταση που πρόκειται να γίνει de facto μέρος της Ρωσίας ανέρχεται σε περίπου 15% της Ουκρανίας (περισσότερα από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), ίση με το μέγεθος της Ουγγαρίας ή της Πορτογαλίας, και περιλαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα λεγόμενα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας έχουν καταγγελθεί από τη Δύση ως παράνομα και αθέμιτα.

Από την πλευρά της η Ουκρανία απάντησε με οργισμένο τρόπο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας και άμυνας για αύριο Παρασκευή, προειδοποιώντας με σκληρή απάντηση.

Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ζελένσκι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας δεν αναφέρεται σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή στο Κρεμλίνο, κατά την οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει συμφωνίες για την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

«Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα) και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή», είπε ο Ζελένσκι. Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν ο Ζελένσκι μίλησε με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι πριν ή μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τελετή της Παρασκευής.

«Σημείο χωρίς επιστροφή»

 

Η απόφαση του Πούτιν να ενσωματώσει επίσημα τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει ο Shashank Joshi του Economist.

«Ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον δεσμεύει να το υπερασπιστεί στο διηνεκές & να πάρει και τα μέρη του που δεν έχει καταλάβει (είναι πολλά). Τον εμποδίζει να τα επιστρέψει στην Ουκρανία ως μέρος ενός διακανονισμού. Και αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης», γράφει ο αναλυτής του Economist.

O δημοσιογράφος του Guardian, Pjotr Sauer, γράφει: «Σημείο χωρίς επιστροφή και σημάδι ότι ο πόλεμος θα παραταθεί. Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη θέσει την οικονομία του σε πολεμική βάση, κάτι που θα είναι πιο εύκολο να επιβληθεί όταν παρουσιάζεις τον πόλεμο ως αμυντική μάχη για την επιβίωση».

Την Παρασκευή η τελετή

Ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή τελετή υπογραφής για την επίσημη προσάρτηση ακόμη τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας μετά τη διεξαγωγή αυτοαποκαλούμενων δημοψηφισμάτων που καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και τη Δύση ως απάτη, όπως μεταδίδει το BBC

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει μια μεγάλη ομιλία στο Κρεμλίνο: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Μάλιστα, μία σκηνή έχει ήδη στηθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με ταμπέλες που διακηρύσσουν ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν μέρος της Ρωσίας.

Οι Αρχές στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία και ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής.

Υπογραμμίζεται, πάντως, πως η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία.

Έκτακτη συνεδρίαση της ρωσικής Βουλής στις 3 Οκτωβρίου

Παρά το επόμενο πακέτο κυρώσεων που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν με αφορμή τα «δημοψηφίσματα», η Μόσχα επιμένει και στις 3 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η έκτακτη συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που πραγματοποιηθήκαν στις κατεχόμενες από το ρωσικό στρατό και φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές της Ουκρανίας, και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασισθεί η ενσωμάτωση τους στην Ρωσία.

Την έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βιτσισλάβ Βολόντιν, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Ethnos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *