ΕΥΡΩΠΗ
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΟΙ ΠΟΛIΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ LOCKDOWN – Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Eρευνα του Ευρωβαρόμετρου εστιάζει στον βαθμό δυσκολίας των πολιτών να ζήσουν υπό τις νέες συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία με την λήψη μέτρων, τύπου lockdown, για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Σε ποιες χώρες της ΕΕ οι πολίτες δυσκολεύτηκαν περισσότερο με το lockdown - Η περίπτωση των

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία Covid-19, οι αρχές όλων των χωρών του μπλοκ εφάρμοσαν περιορισμούς που ποικίλλουν. Από εθνικά lockdowns έως τοπικά και απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι έμειναν κλειστά για μήνες γεγονός που αποτέλεσε για τους πολίτες μια μεγάλη πρόκληση για την ψυχική και την σωματική υγεία των πολιτών. 

Η Ελλάδα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου αυτά τα μέτρα διήρκησαν σχεδόν έξι μήνες και όπως φαίνεται οι Έλληνες ήταν και αυτοί που απάντησαν σε υψηλότερο ποσοστό, 24%, συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι δυσκολεύτηκαν πολύ με τα lockdowns. Ένα 36% απάντησε πως ήταν αρκετά δύσκολο, ένα 23% αντιμετώπισε μέτρια δυσκολία, ένα 16% δεν δυσκολεύτηκε πολύ και μόλις το 1% είπε πως δεν δυσκολεύτηκε καθόλου. 

Ακολουθούν οι Πορτογάλοι με ένα 21% να δηλώνει πως δυσκολεύτηκε πολύ ενώ το 33% απάντησε πως ήταν αρκετά δύσκολο, ένα 36% αντιμετώπισε μέτρια δυσκολία, ένα 8% δεν δυσκολεύτηκε πολύ και μόλις το 2%.

Ακολουθούν οι Σλοβένοι με το 20% να δηλώνει πως δυσκολεύτηκε πολύ ενώ το 22% απάντησε πως ήταν αρκετά δύσκολο, ένα 31% δήλωσε πως υπήρχε μέτρια δυσκολία, ένα 22% δεν δυσκολεύτηκε πολύ και μόλις το 5% είπε πως δεν δυσκολεύτηκε καθόλου. 

Το επόμενο υψηλότερο ποσοστό, 17%, είχαν οι Ιρλανδοίόπου επίσης τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν ιδιαίτερα αυστηρά αφού για μεγάλο διάστημα παρέμειναν κλειστά τα εστιατόρια, οι παμπ και η μετακίνηση επιτρεπόταν σε ακτίνα 5χλμ- και επίσης οι Αυστριακοί. 

Στον αντίποδα η προσαρμογή φαίνεται πως ήταν πολύ εύκολη για τους Φινλανδούς και τους Ολλανδούς με μόλις το 2% και 4% να απαντά πως δυσκολεύτηκαν πολύ ενώ το 50% και 52% αντίστοιχα απάντησε πως του ήταν αρκετά εύκολο να προσαρμοστεί στις συνθήκες του lockdown.

Κατά μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ το 11% δηλώνει πως δυσκολεύτηκε πολύ, το 29% απάντησε πως ήταν αρκετά δύσκολο, ένα 31% αντιμετώπισε μέτρια δυσκολία, ένα 25% δεν δυσκολεύτηκε πολύ και μόλις το 4%.

Infographic: Where Europeans Found Lockdowns Most Difficult | Statista

Με πληροφορίες από: Statista, Europa.eu

Photo: Barcroft Media via Getty Images

 

Πηγή: Huffingtonpost.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *