ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΑΕΡΙΟΥ IGB

Μπαίνει σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός αερίου IGB. Η Ευρώπη με το έργο αυτό σηματοδοτεί τη συνέχιση των προσπαθειών της για την απεξάρτηση από το αέριο της Gazprom.

Στο τέλος της έφτασε η διαδικασία πιστοποίησης της κοινοπραξίας ICGB (μετέχουν η ΔΕΠΑ και η Edison) που διαχειρίζεται τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB ως ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ενέκρινε το σχέδιο απόφασης των Ρυθμιστών Ελλάδας και Βουλγαρίας (ΡΑΕ και EWRC) για την πιστοποίηση, με τις δύο Αρχές να έχουν εκδώσει από την 1η Ιουλίου τη σχετική απόφαση.

Η πιστοποίηση φέρνει πιο κοντά την εμπορική λειτουργία του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει τον Αύγουστο, ενώ να σημειωθεί πως έχουν ολοκληρωθεί και οι τεχνικές δοκιμές του IGB.

Με αφορμή την πιστοποίηση, οι δύο πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Κιριλ Πετκοφ θα βρεθούν στις 8 Ιουλίου στην Κομοτηνή όπου θα διεξαχθεί ειδική εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού.

Το μήνυμα που θα επιδιωχθεί να σταλεί, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι πως η Ευρώπη με το έργο αυτό σηματοδοτεί τη συνέχιση των προσπαθειών της για την απεξάρτηση από το αέριο της Gazprom. Και πράγματι, ο IGB θα αποτελέσει μία εναλλακτική όδευση αερίου προς τη Βουλγαρία, αρχικά μέσω του αγωγού TAP και από τις αρχές του Φθινοπώρου μέσω του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς. Από το 2023 και μετά θα αποτελέσει την πηγή εισαγωγής ποσοτήτων LNG από τα πλωτά τερματικά υγροποιημένου αερίου που θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Οι ποσότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φτάνουν μέσω διασυνδετήριων αγωγών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία ακόμη και στην Ουκρανία.

Για την εμπορική λειτουργία του IGB εκκρεμούν επίσης διοικητικές πράξεις που αφορούν στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του αγωγού καθώς και της δομής της λειτουργίας της ICGB AD προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της. Αποφάσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του Αυγούστου.

 

Πηγή: News247.gr 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *