ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ 15Α ΚΑΒΑΦΕΙΑ

Σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν φέτος τα 15α Καβάφεια. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1991 με σκοπό να αναδείξει την προσφορά του έργου των Αιγύπτιων λογοτεχνών στην ελληνική ποίηση και λογοτεχνία, με τον αείμνηστο Κωστή Μοσκώφ να βάζει τότε τον «θεμέλιο λίθο» της διοργάνωσης.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο και της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Φέτος, όπως σε κάθε διοργάνωση, κατά την πρώτη μέρα, την 1η Οκτωβρίου, θα απονεμηθούν τα λογοτεχνικά βραβεία Καβάφη σε μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Όπερα του Καΐρου, κατά την οποία θα δοθεί συναυλία από τον Κώστα Θωμαΐδη και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, σε μελοποιημένη ελληνική ποίηση, κυρίως από έργα του Καβάφη. Στην ίδια εκδήλωση θα συμμετάσχει και το αιγυπτιακό μουσικό συγκρότημα Χάλιντ Σαμς, το οποίο επίσης θα αποδώσει τραγούδια εμπνευσμένα από μεταφρασμένα έργα Ελλήνων ποιητών.

Την επομένη, 2 Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αλεξάνδρεια, στο Μέγαρο της Βιβλιοθήκης, οι εργασίες του Συμποσίου των Καβαφείων που θα διαρκέσουν δύο ημέρες, με εισηγήσεις ειδικών της ποίησης και της λογοτεχνίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Μαρίας Στέφωση με τίτλο «Κρυφή Μνήμη – Το Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας».

Οι εργασίες των 15ων Καβαφείων θα ολοκληρωθούν στην Αλεξάνδρεια με συναυλία που θα δώσει ο Κώστας Γανωτής, ερμηνεύοντας μελοποιημένη ελληνική ποίηση.

Πηγή: Pontos-news.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *