ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΡΟΧΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ. ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΕΕ. ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ως ιδιαίτερα επικίνδυνη χαρακτήρισε την επικρατούσα κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια της παρέμβασης που έκανε  στη γνωστή και υψηλού επιπέδου  ετήσια διεθνή διάσκεψη GLOBSEC  που διεξήχθη το τελευταίο τριήμερο στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο ότι η χώρα μας έχει αγγίξει  τα όρια  της εγκράτειας και της υπομονής απέναντι στον ανατολικό μας γείτονα, και ανέφερε μπροστά στο  εξειδικευμένο ακροατήριο ότι πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα τα  έσχατα όρια μας!!. Πρόσθεσε ότι η γειτονική Τουρκία (σύμμαχος στο ΝΑΤΟ) απειλεί με CASUS BΕLLI  αν η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της  βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ.

Επιπλέον με σαφήνεια τόνισε ότι είναι απαράδεκτες και ανεδαφικές οι αιτιάσεις της Άγκυρας ανηφορικά με τα περί αποστρατικοποίησης των νήσων του ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει με όλα τα μέσα  τα νόμιμα δικαιώματά της. Τέλος ανέφερε ότι από την “σύμμαχο’ Τουρκία, καθημερινά έχουμε κατά μέσο όρο 40 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου μας , ως και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά μας.

Και χθες πάλι από μη-επανδρωμένο αερόχημα/drone  είχαμε παραβίαση πάνω από τη μικρονησίδα Κίναρο.

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας, ενώ ως πολύ σημαντικές και κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες εβδομάδες λόγω των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ  στην Μαδρίτη (29-30 Ιουνίου ,με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ένταξη της Ιβηρικής χώρας στους κόλπους της Συμμαχίας).,όπου θα δώσουν το παρόν οι Κ.Μητσοτάκης και Ρ. Τ. Ε. Αναμένονται  να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα ,όπως ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, η αναδιάταξη των συμμαχικών δυνάμεων από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, η υιοθέτηση του νέου Στρατηγικού Δόγματος/Αντίληψης της Ατλαντικής Συμμαχίας, η αυξανόμενη Κινεζική απειλή , θέματα κυβερνοασφάλειας, ναυτικής και ενεργειακής ασφάλειας, οι ασύμμετρες απειλές, τα αιτήματα της Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ (με τις γνωστές και προβληματικές Τουρκικές αντιρρήσεις και εκβιαστική τακτική  ) κα.

 

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά της Δύσης

Σφοδρή λεκτική επίθεση κατά της Δύσης  εξαπέλυσε εκ νέου  ο Τούρκος πρόεδρος   μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία. Ο Ερντογάν  αναφέρθηκε στο «καλό παρελθόν» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα εν όψει των εκλογών του 2023.

Με αναθεωρητικό λεξιλόγιο υποστήριξε ότι  ‘H Τoυρκία έσκισε τα πουκάμισα τα οποία της είχαν φορέσει, έκοψε τα δεσμά, έριξε τα τείχη που της είχαν χτίσει με το παρελθόν της και εξαφάνισε τις υποθήκες που είχαν επιβληθεί πάνω της, και τώρα είναι μία διαφορετική χώρα!!!”«Η Τουρκία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει δει την κατάρρευση του κράτους της που είχε ζωή 600 χρόνια  Με τον εθνικό αγώνα σώσαμε όσα από τα εδάφη μπορούσαμε σε σχέση με όσα προσπάθησαν να μας επιβάλουν με τη Συνθήκη των Σεβρών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίσαμε την υποκρισία των Συμμαχιών που μας κράτησαν στην άκρη…»,(χωρίς να δώσει λεπτομέρειες )

Καταλήγοντας   με  υπερέντονα αλαζονικό λόγο   υποστήριξε  «Όσα μέχρι χθες μας έλεγαν «δεν μπορείτε να τα κάνετε»,  εμείς τα κάναμε όλα και συνεχίζουμε να τα κάνουμε. Όσο μας έλεγαν «δεν θα τα καταφέρετε», τα καταφέραμε όλα και συνεχίζουμε». Πάντως για τον υψηλό πληθωρισμό  δεν φαίνεται να τον απασχολεί, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει κύμα ακρίβειας.

 

 

 

 

Τουρκία-ΝΑΤΟ  πολύ κρίσιμες σχέσεις

Σε πολύ κρίσιμη φάση βρίσκονται οι σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ, ενώ στη Συμμαχία δυσφορούν πολύ με τις φιλικές σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν , τις εκκρεμότητες με τους S400 , την αυταρχική συμπεριφορά της Άγκυρας, την μη- συμμόρφωση με τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά κυρίως με την προκλητική και απαράδεκτη θέση της να εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι κάνουν λόγο για αντισυμμαχική και αντιδυτική συμπεριφορά του Ερντογάν (την οποία εκμεταλλεύεται η Ρωσία), ενώ αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο σε άρθρα τους, αν η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, αν ήδη επί της ουσίας έχει αποχωρήσει, αν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη Συμμαχία, ενώ πολλοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να προστεθεί κάποιο άρθρο στο Καταστατικό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ,που να προβλέπει ακόμα και εκδίωξη χώρας από το ΝΑΤΟ (αν συμφωνούν οι υπόλοιπες χώρες-μέλη).

Επίσης βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα από γνωστά διακλαδικά και πολυεθνικά στρατηγεία του ΝΑΤΟ , έχουν αυξηθεί αρκετά οι επιμέρους αντιδράσεις για τα Τουρκικά παζαρέματα, σε μία μάλιστα χρονική περίοδο που το ΝΑΤΟ  υποστηρίζει έντονα το Κίεβο στο να αποκρούσει και αντιμετωπίσει την Ρωσική εισβολή.

Σημειώνεται ότι ο σύμμαχος του Ερντογάν στη Λαϊκή Συμμαχία εθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μαχτσελί έχει σε ομιλίες του ταχθεί κατά του ΝΑΤΟ, ενώ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου έχει ταυτόσημες θέσις με τον Ερντογάν απέναντι στα αιτήματα της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι. Επιπρόσθετα στρατιωτικοί παράγοντες στην Άγκυρα, διαφωνούν με τον Ερντογάν για τα Νατοϊκά, αλλά λόγω του αυταρχισμού του, δεν τοποθετούνται δημόσια. Αρκετοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν στροφή προς Μόσχα και Πεκίνο , ενώ ακολουθούν σφοδρή ρητορική κατά της Ελλάδος.Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν τον υπουργό άμυνας  στρατηγό εα Χουλουσί Ακάρ να διαφωνεί κάθετα με τη αντινατοϊκή στάση(ειδικά σε τέτοιο βαθμό).

 

Νέο μήνυμα ΕΕ κατά της Τουρκίας

Νέο αυστηρό μήνυμα έρχεται από τις Βρυξέλλες  /ΕΕ για το μπαράζ Τουρκικών  αεροπορικών προκλήσεων. Οι  συνεχείς αναφορές περί  συνεχών   πτήσεων  Τουρκικών μαχητικών πάνω από Ελληνικά νησιά  προκαλεί εύλογη  ανησυχία επεσήμανε  ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βάρχελι υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος κλειδί για την ΕΕ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντο αλλά συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, γιαυτό και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες .

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος- Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Photo: News247.gr

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές αποψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *