Του Νίκου Μελέτη
Μια νέα θεωρία συνωμοσίας που εξυπηρετεί και το νέο ισλαμοεθνικισμό που αναπτύσσεται στην Τουρκία, υποστήριξε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στρατηγός İlker Basbug σε συνέντευξή του στην Χουριέτ.
Ο τούρκος στρατηγός, ο οποίος μετά από αρκετές περιπέτειες έχει βρει modus vivendi με το καθεστώς Erdogan, υποστήριξε ότι η παράδοση του Ocalan στην Τουρκία έγινε από τους Αμερικανούς με σκοπό να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο της οργάνωσής του, του PKK.
Όταν ο Ocalan οδηγήθηκε έξω από τη Συρία και παραδόθηκε τελικά στη Συρία το 1999, το ΡΚΚ αποσπάστηκε από τον έλεγχο της Συρίας και πέρασε υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, είπε στη συνέντευξη του στην Χουριέτ ο I. Basbug από την Ουάσιγκτον που συμμετέχει σε μια σειρά κλειστών συναντήσεων με αμερικανικά think tanks.
Η «έξοδος» του Ocalan από την Συρία το 1998 έγινε μετά το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο S. Demirel στη συριακή κυβέρνηση απειλώντας ότι θα στείλει στρατεύματα στο Χατάϋ, μετά την κλιμάκωση επιθέσεων του ΡΚΚ στο τουρκικό έδαφος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμά της Χουριέτ, εντός μιας εβδομάδας και με διπλωματικές παρεμβάσεις των «ΗΠΑ, Αίγυπτου, και Ιράν» ο σύριος Προέδρος al-Assad έδιωξε τον Ocalan.
Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε το κυνηγητό του Ocalan που κατέληξε με την επεισοδιακή σύλληψη του στην Κένυα στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, μετά την φυγή του από την Ελληνική πρεσβεία, «από κλιμάκιο της ΜΙΤ σε συνεργασία με την CIA».
Η συνέντευξη Basbug ξύνει πληγές και στην Ελλάδα καθώς υπενθυμίζει αυτό το δυσάρεστο και οδυνηρό επεισόδιο το οποίο άφησε εκτεθειμένη τη χωρά με πληγωμένο το γόητρο της και την αξιοπιστία της, ενώ επιβεβαιώνει ο κ. Basbug την αμερικανική ανάμειξή και καθοδήγηση στην σύλληψή του Α. Ocalan, ανεξαρτήτως εάν της αποδίδει ο ίδιος κίνητρα τα οποία δεν είναι γνωστό εάν υπήρχαν. Ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ πλήρως ήταν εάν και σε ποια διάσταση η τότε ελληνική κυβέρνηση γνώριζε τον αμερικανικό σχεδιασμό.Liberal.gr
















Leave a comment