ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕΙΣΜOΣ ΣΤΗΝ ΚΡHΤΗ: ΝEΕΣ ΡΩΓΜEΣ ΣΕ ΣΠIΤΙΑ ΑΠO ΤΗΝ ΠΡΩΙΝH ΔOΝΗΣΗ – DRONE ΚΑΤEΓΡΑΨΕ ΕΙΚOΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦHΣ

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, από τη νέα σεισμική δόνηση των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν τις οκτώ το πρωί.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινώα – Πεδιάδος, Όλγα Δραμουντάνη, σε αρκετά κτίσματα που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό εμφανίζονται νέες ζημιές.

Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα – Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Μιλώντας στο kathimerini.gr o αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, Ιωάννης Δρακάκης, τόνισε πως σήμερα αναμένεται να εξεταστούν τα κτίρια στον δήμο από τους μηχανικούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υποδομών, ενώ έχει ζητηθεί από τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στις πληγείσες κτιριακές δομές. 

Όπως είπε «το φαινόμενο εξελίσσεται, με συνεχείς δονήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας» και πρόσθεσε πως οι κάτοικοι που δεν μπορούσαν να πάνε στα σπίτια τους κοιμήθηκαν σε σκηνές και σε ξενοδοχεία της περιοχής και σιτίστικαν κανονικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης επεσήμανε, μιλώντας  , πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ενώ ερωτηθείς για τον μετασεισμό των 5,4 βαθμών σημείωσε πως δεν παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα και πως το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο δήμο Βιάννου, ο κ. Σταυρακάκης τόνισε πως δεν υπήρξαν πολλά προβλήματα, σε σχέση με τη γειτονική περιοχή Μινώα – Πεδιάδος, παρά μόνο κάποιες μικροζημιές σε σπίτια και κατολισθήσεις σε δρόμους.

Εικόνες από drone (Nίκος Σαράντος)

 

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους – Δεκάδες μετασεισμοί

Την ίδια ώρα, δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι ακόμη προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο.

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες», ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Την ίδια ώρα η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να καταγράφει δεκάδες μετασεισμούς.

Δείτε εδώ τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

 

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. αναφορές για πλιάτσικο

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία τονίζει πως δεν έχουν καταγγελθεί, ούτε έχουν διαπιστωθεί, περιστατικά κλοπών από σπίτια στην Κρήτη όπου από την πρώτη στιγμή έχουν ενισχυθεί οι αστυνομικές δυνάμεις γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές που έγιναν σε τηλεοπτικό σταθμό.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει: «Σχετικά με αναφορές σε τηλεοπτικό σταθμό, για περιστατικά κλοπών από οικίες σεισμοπλήκτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ανακοινώνεται ότι, τέτοιου είδους περιστατικά δεν έχουν καταγγελθεί στις αστυνομικές Αρχές, ούτε και έχουν διαπιστωθεί από τις περιπολούσες αστυνομικές δυνάμεις και ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, από την πρώτη στιγμή, έχει λάβει αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων και προς αποτροπή κάθε είδους έκνομων ενεργειών».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε εφαρμογή στην ευρύτερη περιοχή ο ίδιος σχεδιασμός που είχε εφαρμοστεί και για τις περιοχές της μεγάλης πυρκαγιάς του Αυγούστου στην Αττική, προκειμένου να μην υπάρξει πλιάτσικο στα σπίτια και τις περιουσίες που εγκαταλείφθηκαν, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν περιστατικά τέτοιου είδους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, «με Διαταγή του Αρχηγού, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχουν ληφθεί από την πρώτη στιγμή, αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης. Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς».

Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, όπως έγινε γνωστό, οι δυνάμεις του νομού Ηρακλείου ενισχυθήκαν με 8 περιπολικά και 16 αστυνομικούς από το Λασίθι και το Ρέθυμνο και η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων, ενώ αν χρειαστεί θα μετακινηθούν δυνάμεις και από τα Χανιά.

Photo: Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Χαλκιαδάκης

 

 

 

Πηγή: Kathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *