ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΒΕΡΟΝΤΟΝΙΕΤΣΚ: ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ

Η Δύση ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε για παροχή στρατιωτικής βοήθειας αξίας 1 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως όπλα του πυροβολικού και οβίδες, αλλά και αντιπλοϊκούς πυραύλους.  Το νέο πακέτο περιλαμβάνει αμυντικά όπλα και πυρομαχικά για το πυροβολικό, καθώς και «τους προηγμένους εκτοξευτήρες ρουκετών που χρειάζονται οι Ουκρανοί για τις αμυντικές επιχειρήσεις τους στο Ντονμπάς», δήλωσε ανακοινώνοντας το νέο πακέτο βοήθειας.

 

Η Γερμανία θα προμηθεύσει επίσης τον στρατό της Ουκρανίας με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II, ανακοίνωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας. Η Κριστίνε Λάμπρεχτ εξήγησε πως τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές της Μπούντεσβερ –των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων– και του NATO. 

Η Γερμανίδα υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, ανταλλακτικά, ενώ θα εκπαιδεύσει τους ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία ακόμη συστήματα του τύπου.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν επιπλέον ότιθα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία βαρέα όπλα και συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και σχεδιάζουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο βοήθειας μετά από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Ο νεότερος γύρος στρατιωτικής βοήθειας θα είναι ανεκτίμητος για την υποστήριξη των ουκρανικών επιχειρήσεων, ειδικά ενόψει των ολοένα και πιο παρατεταμένων και με βάση το βαρύ πυροβολικό μαχών στην ανατολική Ουκρανία, αν και η Ουκρανία θα χρειαστεί περαιτέρω διαρκή υποστήριξη», σχολιάζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. 

Πάντως ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ,ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, 300 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων για να υπάρξει ισορροπία με τη Ρωσία ως προς τα βαριά όπλα στα πεδία των μαχών.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι χρειάζεται περισσότερο βαρύ οπλισμό, πυροβολικό, πυραυλικά συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της συντριπτικής ισχύος πυρός των Ρώσων.

Στη νυχτερινή του ομιλία, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε για τη βοήθεια, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άμυνα στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις λέγεται ότι συνεχίζουν να εξασφαλίζουν οφέλη. Κύριο επίκεντρο των προσπαθειών τους παραμένει η πόλη Σεβεροντονιέτσκ, όπου εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις πιστεύεται ότι κρατούν αντίσταση στην περιοχή, αλλά για πόσο καιρό θα συνεχίσουν μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα μπορεί να φτάσει στην πρώτη γραμμή αυτή η νέα βοήθεια, σημειώνει το BBC. 

 

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *