ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: “ΙΣΤΟΡΙΚΗ” Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΠΑΧΜΟΥΤ – ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ WAGNER ΟΜΩΣ, “ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΟΛΗ”

Οι παρουσιαστές της εκπομπής “Άνθρωπος και Νόμος” που μεταδόθηκε στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι “Πρώτο Κανάλι” στις 30 Ιουνίου αφιέρωσαν μία από τις ιστορίες στους μισθοφόρους της Wagner. Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Medusa, αποκάλεσαν “μύθο” την “αποτελεσματικότητα” των μισθοφόρων της Wagner στην Ουκρανία και προσπάθησαν να το αποδείξουν συγκρίνοντας τις μάχες για τη Μαριούπολη και την Μπαχμούτ, δύο πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Πριν από την έναρξη της ιστορίας οι παρουσιαστές της εκπομπής έδειξαν ένα απόσπασμα από την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι μόνο κατά το περασμένο έτος δαπανήθηκαν περισσότερα από 86 δισ. ρούβλια για τη Wagner από τον ρωσικό προϋπολογισμό (χωρίς να υπολογίζονται τα 110 δισ. για ασφαλιστικές πληρωμές). Το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται εδώ και χρόνια την κρατική χρηματοδότηση των μισθοφόρων δεν αναφέρθηκε στην εκπομπή.

Οι παρουσιαστές αποκάλεσαν τη Μαριούπολη “ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ουκρανικής μεταλλουργίας”, όπου “επί οκτώ χρόνια κατασκευάστηκε σκόπιμα μια ισχυρή οχύρωση στο Αζοφστάλ και το εξαιρετικά κινητοποιημένο τάγμα του Αζόφ θεωρήθηκε απόρθητο”. Οι παρουσιαστές σημείωσαν ότι περισσότεροι από 425.000 άνθρωποι ζούσαν στη Μαριούπολη πριν από τη ρωσική εισβολή, επιφυλακτικοί στο να πουν ότι ήταν ο ρωσικός στρατός που κατέστρεψε την πόλη. Ακόμη, απαρίθμησαν τις μονάδες του ρωσικού στρατού που πολιόρκησαν τη Μαριούπολη την άνοιξη του 2022 – η Wagner δεν ήταν ανάμεσά τους. Οι παρουσιαστές της εκπομπής σημείωσαν επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μαριούπολη σε 71 ημέρες.

Το Μπαχμούτ, το οποίο καταλήφθηκε από τους μισθοφόρους της Wagner, περιγράφεται από τους παρουσιαστές ως “όχι η πιο σημαντική πόλη από άποψη ολόκληρου του μετώπου”. Σύμφωνα με τους ίδιους, η πόλη που είναι αρκετές φορές μικρότερη από τη Μαριούπολη φιλοξενούσε 72.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και η Wagner PMC την κατέλαβε σε 224 ημέρες.

Οι υπεύθυνοι του προπαγανδιστικού καναλιού, εξηγώντας τη δημοσίευση της ιστορίας σχετικά με τη Wagner, δήλωσαν ότι ήθελαν να είναι αντικειμενικοί: “Γιατί αναφέραμε όλα αυτά τα δεδομένα; Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε τα κατορθώματα των μαχητών της Wagner, οι οποίοι πολέμησαν τίμια και ανιδιοτελώς για την απελευθέρωση του Αρτέμοβσκ (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Ρώσοι το Μπαχμούτ). Είμαστε απλώς υπέρ της διασφάλισης ότι η εικόνα των όσων συμβαίνουν είναι πάντα αντικειμενική και αμερόληπτη”.

Η εκπομπή παρέλειψε να αναφέρει ότι η Μαριούπολη περικυκλώθηκε μετά την κατάρρευση του ουκρανικού νότιου μετώπου στην αρχή του πολέμου: τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία, αφού κατέλαβαν τη Μελιτόπολη και το Μπερντιάνσκ, πήγαν στα νώτα των υπερασπιστών της πόλης. Τότε μόνο δύο ταξιαρχίες, η Εθνική Φρουρά του Αζόφ και μια ταξιαρχία πεζοναυτών, αποκόπηκαν στη Μαριούπολη. Συνολικά 8.000 έως 15.000 ένοπλοι παρέμειναν στην πόλη και γύρω από αυτήν, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις. Το εξωτερικό μέτωπο της περικύκλωσης απείχε 80 χιλιόμετρα από την πόλη (και εξακολουθεί να απέχει). Μετά από μερικές εβδομάδες εφόδου, οι υπερασπιστές της πόλης είχαν χάσει την αεράμυνά τους και το μεγαλύτερο μέρος του βαρέως εξοπλισμού τους και άρχισαν να αντιμετωπίζουν έλλειψη πυρομαχικών.

Στο Μπαχμούτ, ωστόσο, οι υπερασπιστές λάμβαναν ενισχύσεις μέχρι το τέλος της επίθεσης και ο ανεφοδιασμός δεν διακόπηκε. Η κατάσταση αυτή κατέστη δυνατή λόγω του γεγονότος ότι η ουκρανική διοίκηση μετέφερε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο μέτωπο του Μπαχμούτ τον Φεβρουάριο του 2023. Οι μεγάλες εφεδρείες επέτρεψαν στον ουκρανικό στρατό να αποκρούσει τις προσπάθειες της Wagner να περικυκλώσει την πόλη.

Επιπλέον, αυτή η ρητορική της κρατικής προπαγάνδας σχετικά με τις δυνάμεις της Wagner έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο τα ρωσικά κανάλια μιλούσαν για τις μάχες για το Μπαχμούτ πολύ πριν από την ανταρσία. Έτσι, στις 20 Μαΐου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της Wagner, (εν μέσω των εντάσεων με τον ρωσικό στρατό) ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη της πόλης από τις μισθοφορικές δυνάμεις. Ο ιδρυτής της Wagner είχε ευχαριστήσει τον Πούτιν και τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν και είχε ασκήσει κριτική στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ. Σε ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης την επομένη της ανακοίνωσης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για την κατάληψη της Μπαχμούτ, το “Πρώτο Κανάλι” είχε περιγράψει την κατάληψη ως “ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων”, “ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο και μια μεγάλη τακτική επιτυχία”.

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *