ΕΛΛΑΔΑ
ΡΕΚΟΡ ΔΙΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΧΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΝΟΨΕΙ LOCKDOWN

Δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι εγκατέλειψαν χτές μαζικά την Αττική σήμερα, αφού προτίμησαν να περάσουν τις μέρες του δεύτερου ολικού lockdown στην επαρχία, παρά στο «κλεινόν άστυ».

Ακόμα και το βράδυ παρέμενε ιδιαίτερα αυξημένη η κυκλοφορία των οχημάτων σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, από το πρωί στις 6:00 έως τις 17:00 πέρασαν από τα διόδια Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας συνολικά 43.996 οχήματα. Συγκεκριμένα, πέρασαν 22.780 από τα διόδια της Αθηνών-Κορίνθου και 21.216 από τα αντίστοιχα της Αθηνών-Λαμίας.

 Η ίδια εικόνα παρουσιάζονταν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ολυμπίας Οδού. Ειδικότερα,  μέχρι τις 17:00 έχουν περάσει από τα διόδια της Ελευσίνας 23.578 οχήματα προς Κόρινθο και 18.175 προς Αθήνα. Η κυκλοφορία στο ρεύμα εξόδου, από την πόλη των Αθηνών, εμφανίζεται κατά 30% μεγαλύτερη από την κυκλοφορία της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ στο ρεύμα εισόδου η αντίστοιχη αύξηση φτάνει στο 34%.

Όλη η Τροχαία ήταν στους δρόμους για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία. Μέχρι και τις 10 μ.μ. επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στον Κηφισό, στην Πατησίων και στη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κυκλοφορία και σε άλλους οδικούς άξονες της Αττικής.

Ρεκόρ διετίας για την κίνηση στους δρόμους της Αττικής

Ενδεικτικό της κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι πως προχθές και χτές καταγράφηκε η μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων δυο ετών στην Αττική. Σύμφωνα με στοιχεία Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής στις 5:30 μ.μ της Παρασκευής η κίνηση στους δρόμους έφτασε στο απόγειο. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 33% αυξημένη και 15% παραπάνω από την περσινή παραμονή Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά παρατηρείται η πιο έντονη κίνηση του έτους.

«Έιχαμε συμφόρηση σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο. Τόσο στις κύριες οδικές αρτηρίες όσο και στους διαδημοτικούς δρόμους. Διαδρομές εντός του λεκανοπεδίου από τη μια πλευρά στην άλλη ίσως να ξεπερνάνε και τις δυο ώρες από το βόρειο στο νότιο άξονα» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, Κίμων Λογοθέτης.

Το σύστημα του Κέντρου κατέγραψε συμφόρηση ακόμα και σε σημεία που τις ώρες αιχμής, υπό κανονικές συνθήκες, τα οχήματα κινούνται με σχετική άνεση. Πρόκειται για την Χαμοστέρνας από την Πειραιώς μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού, την λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και την Ιερά Οδό σε όλο της το μήκος.

«Ο Κηφισός, δεν το συζητάμε, ήταν όλος μποτιλιαρισμένος και τα οχήματα ήταν σχεδόν ακινητοποιημένα. Δεν κινούνταν απλά με χαμηλές ταχύτητες, αλλά ήταν το απόλυτο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Είναι ο μεγαλύτερος φόρτος που έχει δεχτεί το οδικό δίκτυο τουλάχιστον στο διάστημα που λειτουργεί το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας» πρόσθεσε ο Κίμων Λογοθέτης.

Παρόμοια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου οικογένειες, ηλικιωμένοι και φοιτητές εξαιτίας του προσεχούς δεύτερου lockdown στη χώρα, συνέρρεαν στα ΚΤΕΛ Μακεδονίας, όπου από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης οι επιβάτες συνέρρευσαν κατά δεκάδες προκειμένου να προλάβουν να φύγουν.

 

Ουρές στα καταστήματα

Στο μεταξύ, μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν έξω από καταστήματα καθώς οι πολίτες έσπευδαν να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες και να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, μια ημέρα πριν την εφαρμογή του δεύτερου ολικού lockdown στη χώρα. Οι μεγαλύτερες ουρές δημιουργήθηκαν έξω από καταστήματα λιανικού εμπορίου και τράπεζες.

Η Ερμού «πλημμύρισε» από κόσμο που βγήκε για τα τελευταία ψώνια πριν την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν φωτογραφίες από τον κατάμεστο εμπορικό πεζόδρομο της Αθήνας.

Ειδικότερα, η κίνηση ήταν αυξημένη σε κρεοπωλεία, καταστήματα ρούχων, τράπεζες και ταχυδρομεία. Σημειώνεται ότι κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και το απόγευμα της Πέμπτης στην Ερμού, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ήταν μέχρι τις 3:30 μ.μ της Παρασκευής κατέγραψε μεσοσταθμική αύξηση του τζίρου της τάξης του 20%, στα καταστήματα του κέντρου.

Ποια καταστήματα θα λειτουργούν στη διάρκεια του lockdown

Σημειώνεται ότι στον κλάδο του εμπορίου και υπηρεσιών, ανοιχτές για όλο το διάστημα του νέου lockdown θα είναι οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ κ.λπ.). Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο και όχι με διευρυμένο. Ωστόσο, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

-Καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ? οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

-Επιχειρήσεις ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ? οίκον (e-shop κτλ.)

-Καθαριστήρια.

-Περίπτερα. Θα επιτρέπεται μάλιστα η λειτουργία τους σε 24ωρη βάση.

-Φαρμακεία.

-Πρατήρια καυσίμων.

-Καταστήματα πώλησης ειδών για ζώα συντροφιάς (Pet Shops).

-Υπηρεσίες υγείας, καθώς και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ? οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορούν να αποτελούν αυτές τον λόγο μετακίνησης.

-Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων σε αυτές (παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές), ενώ οι πάγκοι πρέπει να έχουν απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους.

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *