ΕΛΛΑΔΑ
ΡΑΝΤΕΒΟY ΤΟΝ ΑΠΡIΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜIΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ

Του Νίκου Ζαργάνη*

Κάθε πράγμα στον καιρό του και η συζήτηση για τη ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τον… Απρίλιο. Μπορεί η συζήτηση για το αν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να ρυθμιστούν σε 12, 24 ή 120 δόσεις να έχουν «φουντώσει» μπορεί οι επαγγελματίες δια των εκπροσώπων τους να διατυπώνουν ανοικτά αίτημα για διαγραφή χρεών, ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να ληφθούν πριν εξασφαλίσουμε την… ανοσία της αγέλης.

Ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος: Προς το παρόν, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνεχίζονται. Οι επαγγελματίες συσσωρεύουν απλήρωτες οφειλές αλλά δεν έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν τα χρέη που αναστέλλονται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Με δεδομένο ότι χάνεται πλέον η Χριστουγεννιάτικη περίοδος –κάτι που σημαίνει πολύ μεγάλη ζημιά ειδικά για την εστίαση, τη διασκέδαση, το εμπόριο, τον χειμερινό τουρισμό κλπ- και ότι η πανδημία δεν αναμένεται να ελεγχθεί παρά μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σκοπεύουν να ακολουθήσουν την ίδια συνταγή:

Συνέχιση αναστολών και τους επόμενους μήνες –εφόσον συνεχιστούν και τα αναγκαστικά μέτρα κάτι που όμως είναι πολύ πιθανό- καταγραφή του «τελικού λογαριασμού» της πανδημίας μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου και λήψη των οριστικών αποφάσεων για την διευκόλυνση των φορολογουμένων λίγο πριν ξεκινήσει η ήδη ψηφισμένη ρύθμιση των 12 άτοκων ή των 24 έντοκων δόσεων με το επιτόκιο του 2,5%.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζουν ότι «φορτώνεται» ο λογαριασμός με τις οφειλές που έχουν ανασταλεί, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τακτοποιηθούν αυτά σε μόλις 12 ή ακόμη και σε 24 δόσεις. Άλλωστε, οι δόσεις αυτές, θα πρέπει να πληρώνονται μαζί με τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και τις δόσεις των ρυθμίσεων που έρχονται από το παρελθόν (π.χ 120 δόσεις κλπ). Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, δεν έχει κανένα νόημα να γίνουν ανακοινώσεις καθώς δεν είναι γνωστό το μέγεθος του προβλήματος.

Όλα τα σενάρια -και είναι πολλά- θα αξιολογηθούν την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να δοθούν λύσεις … a la cart, δηλαδή κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του κάθε επαγγελματία. Η αναμόρφωση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν συσσωρευτεί εν μέσω πανδημίας, είναι το ένα σενάριο.

Προβλέπει δηλαδή αύξηση των δόσεων από 12 και 24, σε περισσότερες ή και πολύ περισσότερες ανάλογα με το ύψος των χρεών που έχουν συσσωρεύσει ο κάθε φορολογούμενος. Η διαγραφή χρεών προς την εφορία, δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί καθώς θα υπάρξουν πολλά νομικά ζητήματα. Άλλωστε, τα συσσωρευμένα χρέη είναι και από ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί. Ο ΦΠΑ, δεν είναι φόρος που βαραίνει τον επαγγελματία αλλά ποσό το οποίο ο επαγγελματίας εισπράττει από κάποιον τρίτο προκειμένου να το αποδώσει στο κράτος.

Ωστόσο, το σενάριο να μετατραπεί εκ των υστέρων σε «μη επιστρεπτέα» η προκαταβολή της φάσης 1,2 και 3 (προκειμένου να ελαφρυνθούν αρκετά οι επιχειρήσεις που την εισέπραξαν από την 1/1/2022) είναι ένα σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι με αρκετές πιθανότητες υλοποίησης. Άλλωστε, σχετική πρόβλεψη υπάρχει ήδη για τις εταιρείες με πάνω από 20 άτομα προσωπικό αλλά και γι’ αυτές που θα έχουν μείωση εσόδων και το 2021.

Παρουσίαση: Νίκος Ζαργάνης

 

Πηγή: Liberal,gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *