ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΩΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

Του Sajad Jiyad*

Το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, πολιτικές, οικονομικές και προκλήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του ISIS και της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Μετά από ευρείες λαϊκές διαδηλώσεις το περασμένο φθινόπωρο, η επιλογή του Mustafa al-Kadhimi ως πρωθυπουργού τον Μάιο έχει σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας και άνοιξε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για μεταρρύθμιση.

Η ικανότητα του Kadhimi να φέρει εις πέρας τις πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα περιοριστεί από την απουσία ανεξάρτητης πολιτικής βάσης και από την εδραιωμένη δύναμη των πολιτικών ελίτ που έχουν κυριαρχήσει στη χώρα από το 2003.

Μια περαιτέρω επιδείνωση στην οικονομική και πολιτική κατάσταση του Ιράκ όπως και στην κατάσταση ασφάλειας, θα έχει αρνητική επίδραση στα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η περιφερειακή μετανάστευση, και οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την κυβέρνηση Kadhimi να προχωρήσει σε οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, να αυξήσει την γεωπολιτική της αυτονομία και να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην ασφάλεια για να μειώσει την εξάρτηση του Ιράκ από τις ΗΠΑ και το Ιράν.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 

https://www.ecfr.eu/publications/summary/torn_between_two_allies_europeans_can_reduce_iraqi_dependence_on_iran_us  

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμησεις του συντάκτη)

Πηγή: Capital.gr

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner