ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚH ΚΡIΣΗ;

Γράφει ο Κώστας Σκρέκας*

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση που πλήττει με σφοδρότητα τα ευρωπαϊκά κράτη και επηρεάζει σημαντικά όλους τους τομείς της οικονομίας. 

Η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί σε δυσβάσταχτη επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών και ειδικά  των ευάλωτων νοικοκυριών. Η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα πάνω από τις διεθνείς αγορές ενέργειας. Λάβαμε οριζόντια μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας. Μέτρα που δεν διστάσαμε να επεκτείνουμε λόγω της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης. 

Μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, διαθέτουμε 470 εκατ. ευρώ για την επιδότηση όλων των λογαριασμών ρεύματος στη χαμηλή τάση με 18 ευρώ το μήνα, προκειμένου να στηρίξουμε το σύνολο των νοικοκυριών έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, η ΔΕΗ αυξάνει το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων προκειμένου να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Με τα κεφάλαια που έχουμε δεσμεύσει για το Ταμείο, δημιουργούμε δίχτυ προστασίας και για περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με τον υπερδιπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης. Σε σχέση με το 2020, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης αυξάνονται κατά 300.000, ανεξάρτητα με το καύσιμο που χρησιμοποιούν.

Για την πιο ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, ανακοινώσαμε τη δημιουργία τετραψήφιου αριθμού ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και τη στήριξη νοικοκυριών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να θερμάνουν τα σπίτια τους. 

Εκτός από την αύξηση του ύψους του επιδόματος θέρμανσης και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, προχωρήσαμε σε συνεννοήσεις με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την παροχή οριζόντιας έκπτωσης 15% στους προμηθευτές της, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα την τιμολογιακή τους πολιτική.

Ταυτόχρονα με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε στο εσωτερικό, κινητοποιηθήκαμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας για τους καταναλωτές και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Η άποψή μας ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: το κόστος της ενεργειακής κρίσης, που πλήττει πρωτίστως την Ευρώπη, αναμένεται να υπερβεί τα 100 δισ. ευρώ. Μπροστά σε αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις, η ανάληψη κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επιβεβλημένη. Κυρίως για τη στήριξη των πολιτών που το έχουν ανάγκη, αλλά και για να απαντήσουμε ουσιαστικά στο κύμα δημαγωγίας που ισχυρίζεται ότι η κρίση είναι απόρροια του κοινού μας οράματος, όπως αυτό αποτυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση. Η λύση για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Η ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης, με βασικό πυλώνα τον περιορισμό των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων και την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο, θα μειώσει σε σταθερή βάση το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, θα βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών με τη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, η χώρα μας συμμετέχει με συνεκτικό σχέδιο και φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς, στόχους. Με προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προωθούμε την ταχύτερη απολιγνιτοποίηση από οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ.

Έχουμε δρομολογήσει, επίσης, σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη διαμόρφωση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για την απρόσκοπτη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών. Το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε στη Βουλή σχέδια νόμου για την περαιτέρω επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ, την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών και έργα αποθήκευσης ενέργειας.   

Σε συνδυασμό με τα φιλόδοξα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, για τα οποία θα κινητοποιήσουμε πάνω από 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, βάζουμε σταθερά θεμέλια για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. 

Το σύνολο της πολιτικής μας για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα αποτυπωθεί ρεαλιστικά στον πρώτο κλιματικό νόμο της χώρας, ο οποίος θα παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Η διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές, απαλλαγμένο από την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής κρίσης, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας. 

* Ο Κώστας Σκρέκας κατάγεται από τη Μεγάρχη Τρικάλων. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Καραγκούνη και είναι πατέρας δύο παιδιών, της Αλεξάνδρας και της Σοφίας. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τη διετία 1997-1999 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός του Μηχανικού με διάκριση. Το 2000 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διαχείριση Έργων (MSc in Construction Management, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας. Μιλάει Αγγλικά, και Γαλλικά. Συνέγραψε εργασίες όπως «Ανάκτηση – Ανακύκλωση Πλαστικών Απορριμμάτων» και «The Use of Value Management Methodology for the Development of a Business Plan» καθώς και άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικές και διεθνείς οικονομικές ιστοσελίδες και περιοδικά. Συμμετείχε σε δεκάδες διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις θεματικές ενότητες: Negotiations, Strategic Management, Global Marketing Management. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών ετών εκπροσώπησε τους φοιτητές ως μέλος της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ως μέλος της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Το 1994 εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ. Από το 2000 εργάστηκε στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων (FMCG’S) σε διευθυντικές θέσεις, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος για 12 χρόνια σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εν λόγω χώρο. Το 2012 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εκλογές της 6ης Μαΐου και εξελέγη Βουλευτής του Νομού Τρικάλων με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη Βουλευτής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Την 25η Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Π.Ε. Τρικάλων και επανεξελέγη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος. Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Την 7η Ιουλίου του 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Π.Ε. Τρικάλων και ορίστηκε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επικεφαλής της ομάδας εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών (Ε.Σ.Α.Α.Υ.) Από τις 5 Ιανουαρίου 2021 διατελεί Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, 00:00

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *