ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΕIΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΤΑ ΠΟΥΤΙΝ (ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ) ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΠΕΛΓΚΟΡΟΝΤ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Υλοποιείται από το Κρεμλίνο η απόφαση Πούτιν για την ανάπτυξη στη μοναδική (ουσιαστικά ) φίλη και σύμμαχο Λευκορωσία του αυταρχικού προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο  των  Ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων (που θα μεταφέρονται από αεροσκάφη) .Υπογράφηκε χθες το  σχετικό έγγραφο  αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τη “φιλοξενία” στο έδαφος της  Λευκορωσίας  των Ρωσικών πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα  με τον Ρώσο υπουργό άμυνας Σεργκέι Σόιγκου “η ανάπτυξηπυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας δεν τα μεταβιβάζει στον έλεγχο του Μινσκ, και  η  όποια απόφαση για τη χρήση τους παραμένει στη Μόσχα”

Αναφέρεται επίσης  στο σχετικό κείμενο ότι ο Σοιγκού σημείωσε ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν η Ρωσία και η Λευκορωσία «συμμορφώνονται με όλες τις υφιστάμενες διεθνείς νομικές υποχρεώσεις». Ο Πούτιν δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι η Ρωσία, κατόπιν αιτήματος(!) της Λευκορωσικής πλευράς, θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη χώρα , όπως έκαναν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ στο έδαφος των  Νατοϊκών συμμάχων τους. Σύμφωνα με τον Πούτιν την 1η Ιουλίου εκτιμάται ότι  θα  έχει  ολοκληρωθεί η κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Η Μόσχα έχει ήδη παραδώσει στο Μινσκ το πυραυλικό σύστημα Iskander, το οποίο μπορεί να είναι φορέας πυρηνικών όπλων, και έχει βοηθήσει στον επανεξοπλισμό των Λευκορωσικών αεροσκαφών ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά πυρομαχικά. Οι Λευκορώσοι στρατιώτες έχουν παρακολουθήσει την κατάλληλη εκπαίδευση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας που εδρεύει σε Λιθουανία και Πολωνία έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας Πούτιν- Λουκασένκο και υποστηρίζει το μη-πυρηνικό καθεστώς της μοναδικής χώρας της οποίας η πολιτική ηγεσία της προωθεί  την Ρωσοποιηση της Λευκορωσίας.  Πάντως  από την άλλη πλευρά πάνω από 1500 Λευκορώσοι μάχονται από την πρώτη στιγμή της Ρωσικής εισβολής υπέρ των Ουκρανών.

Κινητικότητα Ρώσων ανταρτών στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας .Ποιοι είναι οι αντάρτες κατά Πούτιν

«Είμαστε Ρώσοι  και άνθρωποι όπως εσείς»: Αυτό επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των  Ρωσικών πολιτοφυλακών  που εναντιώνονται στο Κρεμλίνο και εκτέλεσαν  μια τολμηρή διασυνοριακή επιδρομή στην περιοχή του Μπέλγκοροντ (έναντι Χαρκόβου της βορειοανατολικής Ουκρανίας) αυτή την εβδομάδα, που προκάλεσε σοκ στη Μόσχα.Και συνέχισαν  “Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με ειρήνη και να είναι ελεύθεροι άνθρωποι, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να είναι απλά χαρούμενα σε μια ελεύθερη χώρα. Αλλά αυτό δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ρωσία του Πούτιν,  που είναι σάπια από τη διαφθορά, τα ψέματα, τη λογοκρισία, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και την καταστολή”.Ένας

από αυτούς είναι ο Μαξιμίλιαν Αντρονίκοφ, ο αυτοαποκαλούμενος διοικητής της Λεγεώνας της Ελευθερίας της Ρωσίας, μιας παραστρατιωτικής ομάδας που μέχρι αυτή την εβδομάδα καταδικαζόταν για την υπερμεγέθη  αντιρωσική δραστηριότητά της στο Διαδίκτυο και στα ΜΜΕ. Με το ψευδώνυμο «Καίσαρας» έχει επίσης υπηρετήσει ως εκπρόσωπος μέσων ενημέρωσης για την ομάδα, η οποία έχει προσπαθήσει να δράσει σε μεγάλο βαθμό στη σκιά και να κρατήσει μυστική τη συμμετοχή  τω στελεχών της. Αλλά με τις επιδρομές στη νότια Ρωσία αυτή την εβδομάδα, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν τόσο στη Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας όσο και στο Ρωσικό Σώμα Εθελοντών, μια άλλη ομάδα που αποτελείται από Ρώσους που τώρα τονίζουν ότι πολεμούν εναντίον του Πούτιν. Τα προφίλ έχουν δείξει ότι ορισμένοι Ρώσοι αντάρτες είναι βετεράνοι ομάδων κατά του Κρεμλίνου και πολλοί, ιδιαίτερα στο Ρωσικό Σώμα Εθελοντών, έχουν διασυνδέσεις με Ρωσικές ακροδεξιές οργανώσεις.(σύμφωνα και με έρευνα του υπογράφοντα τον Απρίλιο του 2023)

Σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε τον περασμένο μήνα, ο Αντρόνικοφ  στέκεται δίπλα στον Ντένις Νικίτιν , έναν λευκό εθνικιστή εξέχοντα στη σκηνή των μαχών  που ηγείται του Ρωσικού Σώματος Εθελοντών. Ο ίδιος ο Aντρόνικοφ  ήταν προηγουμένως μέλος του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Κινήματος (RIM), μιας υπερεθνικιστικής ομάδας που αντιτίθεται δημόσια στον  Πούτιν, αλλά έχει επίσης συμμετάσχει  με φιλορώσους μαχητές στο παρελθόν σε διάφορους πολέμους.. Το Aγκέντσιβο ένα ανεξάρτητο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, δημοσίευσε νωρίτερα φέτος  μια φωτογραφία του 2011 που δείχνει τον Aντρόνικοφ  σε πορεία με τον Ντένις Γκαρίεφ  επικεφαλής του παραστρατιωτικού βραχίονα της RIM. Ένα μέλος του RIM που γνωρίζει τον Aντρόνικοφ  είπε ότι έφυγε από την ομάδα πριν ξεκινήσει ο Πούτιν προσαρτήσει παράνομα την Κριμαία.στην Ουκρανία το 2014. Ο Aντρόνικοφ ο οποίος γεννήθηκε στο Σότσι και αργότερα έζησε στην Αγία Πετρούπολη, κλήθηκε επίσης ως μάρτυρας σε υπόθεση του 2012 σχετικά με ένα υποτιθέμενο στρατιωτικό πραξικόπημα που σχεδίαζαν αρκετοί άνδρες στην πόλη Ekaterinburg των Ουραλίων.

Ο Aντρόνικοφ  εργαζόταν ως εκπαιδευτής τοξοβολίας το 2022 όταν άρχισε ο πόλεμος  και διέφυγε γρήγορα στην Ουκρανία, πολεμώντας στο πλευρό του Κιέβου από τότε και λέγοντας νωρίτερα φέτος ότι ο απώτερος στόχος του ήταν να απομακρυνθεί ο Πούτιν από την εξουσία.Η  πρόσφατη επιχείρηση στο Μπελγκορόντ αυτή την εβδομάδα ήταν η αρχή και όπως φαίνεται προξένησαν αρκετές καταστροφές και θύματα. Ήταν η πρώτη επίδειξη δύναμης από τις δύο οργανώσεις, οι οποίες φαίνεται να έχουν πρόσβαση σε τεθωρακισμένα οχήματα και όπλα Αμερικανικής κατασκευής ενώ οι  αντικαθεστωτικοί καταδρομείς ετοιμάζουν προσεχώς και άλλες αιφνιδιαστικές κινήσεις…

Σύμφωνα με τους New York Times και βάσει υποκλοπών Ουκρανικών και Ρωσικών επικοινωνιών  και συνομιλιών , η πρόσφατη επίθεση με drones  στο Κρεμλίνο ήταν πιθανότατα έργο  Ουκρανικών “στοιχείων”. (το Κίεβο έχει επίσημα αρνηθεί κάτι τέτοιο). Τέλος η Μόσχα απέλασε τρεις Σουηδούς διπλωμάτες στα πλαίσια των γνωστών εκατέρωθεν απελάσεων μεταξύ Ρωσίας και ειδικά των Σκανδιναβικών , Βαλτικών κρατών και της Πολωνίας.

*Ο Aθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικος Αναλυτής

Με πληροφορίες από:Αmbassadorsatlarge.com

 

 

 

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Αmbassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *