ΕΥΡΩΠΗ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΣΕΧΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

Η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα δώσει έμφαση στις υβριδικές απειλές, επιταχύνοντας τις συζητήσεις σχετικά με την παραπληροφόρηση και την παρεμβολή που ορίζονται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, δήλωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Jan Havranek.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανέφερε στο προσκήνιο τη συνιστώσα του πολέμου στον κυβερνοχώρο και την παραπληροφόρηση. «Ο κυβερνοχώρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολέμου», δήλωσε ο Havranek.

«Δεν είναι απαραίτητο ένας πόλεμος να συμβαίνει μόνο στον κυβερνοχώρο, συμβαίνει και στον τομέα της πληροφόρησης», είπε.

Την Τετάρτη (11 Μαΐου), ωστόσο, ο Mykhailo Fedorov, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι ότι η ρωσική κυβερνοεπίθεση δεν πέτυχε σημαντικές ανακαλύψεις, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να αναφερθεί καμία πραγματική ρωσική νίκη στις κυβερνοεπιθέσεις κατά κρίσιμων οντοτήτων από την έναρξη του πολέμου».

«Η διεξαγωγή του πολέμου προκάλεσε έκπληξη σε πολλά επίπεδα», παραδέχθηκε ο Havranek.

Από την άλλη μεριά, στην πλευρά της παραπληροφόρησης, η Ρωσία είχε καλύτερες επιδόσεις. Παρά την απαγόρευση του RT και του Sputnik από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το περιεχόμενο των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης πέρασε μέσα από τις ρωγμές και εξακολουθεί να διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση .

«Η εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας είναι ατομικά στοχευμένη και προσαρμοσμένη» και είναι «πολύ εξελιγμένη από την άποψη ότι μπορεί να αξιοποιήσει ορισμένες πτυχές των κοινωνιών», αναγνώρισε ο Τσέχος υπουργός, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μία λύση που να εφαρμόζει η ΕΕ σε όλες τις χώρες» και ότι πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς.

Η Τσεχική Δημοκρατία σχεδιάζει να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά κατά τη διάρκεια της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία αρχίζει τον Ιούλιο.

Η Πράγα θέλει να επιταχύνει τις συζητήσεις σχετικά με δύο σχέδια που εισήχθησαν στη Στρατηγική Πυξίδα, τη νέα στρατιωτική στρατηγική της ΕΕ: την Υβριδική Εργαλειοθήκη και Ομάδες Αντιμετώπισης και την Εργαλειοθήκη Χειρισμού Ξένων Πληροφοριών και Παρεμβολών.

«Πρόκειται για δύο αλληλένδετες δέσμες μέτρων που θα μπορούσε να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και βασίζονται σε υφιστάμενα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής ικανότητας της «Task Force East StratCom», δήλωσε ο Havranked.

Η εν λόγω ομάδα εργασίας συστάθηκε το 2015 για την αντιμετώπιση των εκστρατειών παραπληροφόρησης της Ρωσίας. «Έχει αποδειχθεί πολύ πολύτιμη και θα έλεγα ότι πρέπει να συνεχίσει να επεκτείνεται», είπε, ζητώντας να δημιουργηθούν παρόμοιες ομάδες εργασίας.

«Σκέφτομαι το Μάλι, για παράδειγμα, όπου δεν κερδίζουμε τις καρδιές και το μυαλό των πληθυσμών μέσω της ικανότητάς μας να επικοινωνούμε και όπου αντιμετωπίζουμε παραπληροφόρηση, που ενδεχομένως χρηματοδοτείται από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η τσεχική κυβέρνηση θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει την εξάμηνη προεδρία της για να συμβάλει στη μεταπολεμική σταθερότητα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και να αυξήσει την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές δυνατότητες πυκνότητας, δήλωσε ο Havranek.

«Θα εξετάσουμε επίσης τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων στους υβριδικούς τομείς και στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε.

 

Καλύτερος συντονισμός

Η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχει αποδειχθεί μερικές φορές δύσκολη. Ο επικεφαλής του ENISA, του οργανισμού της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προειδοποίησε πρόσφατα ότι το ισχύον σύστημα αναφοράς περιστατικών είναι υπερβολικά γραφειοκρατικό και «δεν λειτουργεί».

«Έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στον συντονισμό, αλλά, φυσικά, πάντα μπορούν να γίνουν περισσότερα», δήλωσε ο Havranek.

«Στα χαρτιά, έχουμε μια σταθερή βάση, αλλά στη συνέχεια φτάνουμε στην πρακτική εφαρμογή από τα επιμέρους κράτη μέλη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφορετικοί τρόποι για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών, που συχνά ανήκουν σε ιδιώτες. «Αυτό καθιστά λίγο πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλής», είπε.

Η επικείμενη οδηγία της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (NIS2) αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των τυφλών σημείων των χωρών της ΕΕ για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους. Ωστόσο, οι τσεχικές ιδιωτικές εταιρείες ανησυχούν ότι αυτή η νέα νομοθεσία θα επιβάλει πρόσθετα οικονομικά και διοικητικά βάρη στις επιχειρήσεις τους.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε εταιρεία δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους ή την ικανότητα προσωπικού για τη δημιουργία ειδικών τμημάτων αφιερωμένων σε αυτό το θέμα», δήλωσε η Kateřina Kalužová, υπεύθυνη για την ψηφιακή οικονομία στην Τσεχική Συνομοσπονδία Βιομηχανίας και Μεταφορών (SPCR).

Photo: «Δεν είναι απαραίτητο ένας πόλεμος να συμβαίνει μόνο στον κυβερνοχώρο, συμβαίνει και στον τομέα της πληροφόρησης», είπε. [TOMASZ WASZCZUK/EPA]

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *