ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΝΓΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΑΦΡΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΙΩΠΗΛΗ

Ο πρόεδρος του Κονγκό, ο Ντενί Σασού Νγκεσό, εκτίμησε χθες Δευτέρα πως η Αφρική δεν μπορεί να “παραμένει σιωπηλή” μπροστά στον πόλεμο στην Ουκρανία, μερικές ημέρες προτού αποπειραθούν μεσολάβηση αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ηπείρου στο Κίεβο και στη Μόσχα.

“Μπροστά σε τέτοια τραγωδία, η Αφρική δεν μπορεί να μένει σιωπηλή ή αδιάφορη”, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο κ. Σασού Νγκεσό θα συμμετάσχει σε αποστολή αφρικανών προέδρων που σκοπεύει να μεταβεί στο Κίεβο και στη Μόσχα την Παρασκευή και το Σάββατο, προκειμένου να συναντηθεί με τους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με κονγκολέζικη διπλωματική πηγή, πέραν του κ. Σασού Νγκεσό στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν ο Σίριλ Ραμαφόσα (Νότια Αφρική), Μαλί Σαλ (Σενεγάλη), Γιοουέρι Μουσέβενι (Ουγκάντα), Χακάιντε Χισιλέμα (Ζάμπια), Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι (Αίγυπτος) και Αζαλί Ασουμανί (Κομόρες, το τρέχον διάστημα ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης).

Θα μεταφέρουν “μήνυμα ειρήνης” ή τουλάχιστον αποκλιμάκωσης της σύρραξης και θα προσπαθήσουν “να κάνουν τους αντιμαχόμενους να κατανοήσουν” ποια είναι “τα δεινά που προκαλεί αυτός ο πόλεμος στους πιο αδύναμους λαούς του κόσμου”, “ιδιαίτερα στους λαούς της Αφρικής”, είπε χθες ο πρόεδρος του Κονγκό.

Υπογράφτηκαν δεκατρείς συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες χθες, κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της ασφάλειας και των μεταφορών.

Χαιρετίζοντας τις “εξαίρετες” σχέσεις των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά επαίνεσε τον προσκεκλημένο του για τον “ρόλο μεσολαβητή” που διαδραματίζει “στο σύνολο της ηπείρου”.

Ο πρόεδρος του Κονγκό είναι ιδίως επικεφαλής επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης που προσπαθεί να εξασφαλίσει τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στη Λιβύη.

Ο Ντενί Σασού Νγκεσό, που θα γίνει 80 τον Νοέμβριο, υπήρξε πρόεδρος του Κονγκό από το 1979 ως το 1992, προτού επιστρέψει στην εξουσία το 1997.

Η επίσκεψή του στην Ακτή Ελεφαντοστού θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Πέμπτη.

Mε πληροφορίες από: ΑΜΠΕ

 

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *