Το μεγάλο κλείσιμο της ρωσικής οικονομίας θα επιταχυνθεί το 2023, καθώς η Μόσχα πλησιάζει το βορειοκορεατικό οικονομικό μοντέλο. Και ο Πούτιν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο του να επινοήσει ένα καθεστώς όπου κανείς δεν θα μπορεί να τον αντικαταστήσει, με πετρέλαιο που δεν μπορεί να πουλήσει και ρούβλια που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν την εισβολή στην Ουκρανία έχουν καταστήσει αδύνατη τη Ρωσία να εισάγει ό,τι χρειάζεται. Οι ξένοι επενδυτές μένουν μακριά, χιλιάδες ελίτ της χώρας έχουν μεταναστεύσει και η τιμή της κύριας εξαγωγής της έχει βυθιστεί. Ο πόλεμος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απομονώσει τη χώρα του. Το μεγάλο κλείσιμο της οικονομίας της θα επιταχυνθεί το 2023, καθώς η Μόσχα πλησιάζει το οικονομικό μοντέλο της Βόρειας Κορέας.
Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιά στη Ρωσία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν και οι υψηλές τιμές στις αρχές του 2022 βοήθησαν τη χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος προσαρμόστηκε γρήγορα, μετακινώντας τις προμήθειες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξάγοντας περισσότερα. Η τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου Urals έχει ήδη μειωθεί κατά 40% από την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022 και η Ρωσία θα μπορούσε τώρα να μην έχει τους πόρους για να μετριάσει το πλήγμα της ύφεσης στον πληθυσμό της.
Ως αποτέλεσμα, η ρωσική οικονομία θα χτυπήσει. Τον Οκτώβριο του 2021, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυσσόταν κατά 2% το 2023. Τώρα, ο οργανισμός βλέπει το ΑΕΠ της χώρας να μειώνεται κατά 2,4% μετά τη συρρίκνωση κατά 3% το 2022. Με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου το 2021, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200 δολάρια δισεκατομμύρια χαμένο ΑΕΠ.
Αυτό θα προσθέσει πόνο στα ήδη επιδεινούμενα οικονομικά. Οι δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από 20% το 2022 κυρίως λόγω της αύξησης των αμυντικών δαπανών που εκτιμώνται σε περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια από οικονομολόγους της Τράπεζας της Φινλανδίας. Η ρωσική κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει έφοδο σε ένα ταμείο βροχερών ημερών για να αναπληρώσει το πρώτο δημοσιονομικό έλλειμμα εδώ και χρόνια. Το να διατηρηθεί το ρούβλι μετατρέψιμο σε άλλα νομίσματα θα γίνεται πιο δύσκολο κάθε μήνα.
Ο Πούτιν έχει ήδη αυστηροποιήσει τον έλεγχο της οικονομίας του και της κυβέρνησής του, απαιτώντας να υπογράψει την πώληση περιουσιακών στοιχείων από δυτικές εταιρείες στον τραπεζικό ή τον ενεργειακό τομέα. Κρατικές εταιρείες ή τράπεζες ή φιλικοί προς το Κρεμλίνο ολιγάρχες, όπως ο μεγιστάνας του νικελίου Βλαντιμίρ Ποτάνιν, έχουν ήδη αγοράσει τραπεζικά ή βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία φθηνά και η τάση θα ενταθεί.
Μακριά από τον έλεγχο ξένων επενδυτών, οι ρωσικές επιχειρήσεις θα είναι ελεύθερες να ανεβάσουν σε νέα επίπεδα την εκτεταμένη διαφθορά που συγκρατεί την οικονομία εδώ και χρόνια. Και ο Πούτιν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο του να επινοήσει ένα καθεστώς όπου κανείς δεν θα μπορεί να τον αντικαταστήσει, με πετρέλαιο που δεν μπορεί να πουλήσει και ρούβλια που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Photo: Φωτογραφία αρχείου. Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) δείχνει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν (L) και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (R) να συνομιλούν κατά τη διάρκεια ενός μεγαλειώδους συμποσίου μετά τις συνομιλίες Ρωσίας – Βόρειας Κορέας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής πανεπιστημιούπολη στο νησί Russky στο Βλαδιβοστόκ, Ρωσία, 25 Απριλίου 2019 [Φωτογραφία Φυλλάδιο/EPA/EFE]
Πηγή: Euractiv.com
















Leave a comment