ΥΓΕΙΑ
ΠΟΤΕ ΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που θέλουν πολλά εμβόλια στην Ελλάδα να λήγουν περίπου στις 14 Αυγούστου του 2021, κάτι που συνδέθηκε με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες να πείσει άμεσα τους πολίτες να εμβολιαστούν. 

Συγκεκριμένα την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και νέα μέτρα πίεσης προς τους ανεμβολίαστους το Ισραήλ έφτανε σε συμφωνία με την Νότια Κορέα, στην οποία θα της δώσει περίπου 700.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer που λήγουν. 

Όπως ήταν λογικό πολλοί ήταν οι χρήστες του διαδικτύου που σύνδεσαν αυτές τις δύο εξελίξεις, καθώς δεν είναι διόλου απίθανο η κυβέρνηση να πίεζε για άμεσους εμβολισμούς, ώστε να μην καταλήξουν στα σκουπίδια χιλιάδες δόσεις του εμβολίου. Ενώ να σημειωθεί πως παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ. 

Επειδή πάντα όταν υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, στο pronews.gr κάναμε ρεπορτάζ, αν και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση από το υπουργείο Υγείας. 

Τι ισχύει 

Αρχικά είναι γνωστό πως το εμβόλιο της Pfizer λήγει έξι μήνες μετά την παρασκευή του, ενώ το εμβόλιο της Moderna μπορεί να παραμείνει στην κατάψυξη για έως και έξι μήνες. Αυτό σημαίνει πως εμβόλια τα οποία ήρθαν στη Ελλάδα πριν από τον Μάρτιο λήγουν σύντομα ή έληξαν. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έχουμε από τα εμβολιαστικά κέντρα, υπάρχουν όντως εμβόλια που λήγουν σύντομα, παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους. 

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις τα εμβόλια που θα λήξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι περίπου 500.000 (ίσως και λίγο παραπάνω), αριθμός σημαντικός, ο οποίος δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τον λόγο που βιάζεται η κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με τα εμβόλια που λήγουν το Οκτώβριο του 2021 (τα περισσότερα εμβόλια ήρθαν στη χώρα μας Απρίλιο και Μάιο), καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τα εμβολιαστικά κέντρα σχεδόν όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στη χώρα μας, λήγουν τότε. Ενώ υπάρχει και ένας αριθμός εμβολίων – η τελευταία παρτίδα που έφτασε – που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2021. 

Αν δεν εμβολιαστεί μέχρι τον Οκτώβριο το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών τότε αρκετές δόσεις θα καταλήξουν στα σκουπίδια, εκτός βέβαια αν τελικά ξεκινήσουν μέχρι τότε να χορηγούνται οι τρίτες δόσεις. 

Είναι δεδομένο πως υπάρχει θέμα με εμβόλια που λήγουν, δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό και αν το έχει προβλέψει η κυβέρνηση, ελπίζουμε σε μια επίσημη απάντηση από το υπουργείο Υγείας. 

Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα έχει κάνει προπαραγγελία 30 εκατ. δόσεων, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες και με 3 δόσεις, αλλιώς θα πεταχτούν στα σκουπίδια πολλά εμβόλια.

Πηγή: Οroposreoport.blogspot.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *