ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΟΣΟ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΩΝ LOCKDOWN ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΥΦΕΣΗΣ

Toυ Κωσταντίνου Μαριόλη*

Με τους σημαντικότερους οικονομικούς αναλυτές του πλανήτη να συμφωνούν ότι αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα είναι ο βασικότερος αστάθμητος παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία και την ανάκαμψη των επόμενων μηνών, οι ανησυχίες εντείνονται αναφορικά με τον κίνδυνο να επιβληθούν νέα lockdown και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο νέας ύφεσης. Όμως, πόσο πραγματική είναι αυτή η απειλή;

Η πρόοδος στους εμβολιασμούς διασφαλίζει ότι αν δεν εμφανιστούν νέες «χειρότερες» μεταλλάξεις που θα μειώνουν σε κρίσιμο βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δεν θα δούμε γενικευμένα lockdown, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες οικονομίες, και δεν θα εκτροχιαστεί πλήρως η ανάκαμψη της οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, η δεδομένη αβεβαιότητα και η διστακτικότητα των πολιτών, ενδέχεται να συγκρατήσουν τον καλπασμό της οικονομίας έως τα μέσα του 2022.

Το βασικό σενάριο της Oxford Economics αναφέρει ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θα πλήξει σε διαφορετικό βαθμό τις οικονομίες ανά τον κόσμο, αντικατοπτρίζοντας τις μεγάλες διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού μεταξύ των ανεπτυγμένων και των υπόλοιπων χωρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, η νέα αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τελευταία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ισραήλ αλλά και η χώρα μας) δεν πρέπει να προκαλεί πανικό.

Η OE προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζοντας παράλληλα ότι αντί να οδηγήσει τις οικονομίες σε νέα ύφεση, το πιθανότερο είναι η μετάλλαξη Δέλτα να καθυστερήσει μόνο για λίγους μήνες την ανάκαμψη.

Όσο για τον κίνδυνο νέων lockdown, ο βρετανικός οίκος εκτιμά ότι οι πιθανότητες επιβολής γενικευμένων περιορισμών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, είναι μειωμένες, κάτι που δεν ισχύει για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα είναι ιστορικών διαστάσεων.

Σε μέρη όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα ποσοστά ανοσίας είναι υψηλά, η σημασία περιορισμού (μέσω περιοριστικών μέτρων) των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί εξαιτίας της αλλαγής που παρατηρείται στη σχέση μεταξύ κρουσμάτων και περιπτώσεων σοβαρής ασθένειας/θανάτων.

Πιθανή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, αλλά αυτά δεν θα αφορούν το κλείσιμο επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων – που θα έπλητταν ανεπανόρθωτα την οικονομία – αλλά περισσότερο μέτρα όπως η χρήση μάσκας παντού, τοπικά mini lockdown και περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει μια νέα μετάλλαξη που θα αποδειχθεί πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Στο μεταξύ, οι αναδυόμενες οικονομίες που έχουν επιλέξει να κάνουν χρήση περιοριστικών μέτρων τύπου lockdown ως ύστατη λύση, δεν αναμένεται να αλλάξουν πορεία. Οικονομίες που έχουν ακολουθήσει διαφορετική τακτική απέναντι στον Covid, όπως η Κίνα και η Αυστραλία και μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιάσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα προς το τέλος του 2021, γιατί θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν μέτρα, σύμφωνα πάντα με την OE. Όμως ακόμη κι εκεί, οι περιορισμοί θα είναι πιο στοχευμένοι σε σύγκριση με τα lockdown που είδαμε το 2020 και στις αρχές του 2021.

Ενώ η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού που σημαίνει ότι η κατάσταση δύσκολα θα επιδεινωθεί σε σημείο που να θυμίζει τον περασμένο χειμώνα.

Τέλος, ο οίκος υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να αξιολογηθεί το πως θα αντιδράσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις όταν συνειδητοποιήσουν ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να… τελειώσουν την πανδημία. Η κατάσταση ίσως γίνει ακόμη πιο περίπλοκη εξαιτίας των ανησυχιών για το πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

*Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο του Coventry στη Μ. Βρετανία ενώ έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο «FinancialMarkets & Derivatives» από το LMU του Λονδίνου. Έχει διατελέσει credit officer και αξιολογητής επενδύσεων σε ελληνικές και ξένες τράπεζες πριν μεταπηδήσει στη δημοσιογραφία την οποία υπηρετεί τα τελευταία 10 χρόνια. Από τις αρχές του 2016 μέχρι και σήμερα αρθρογραφεί στο Liberal.gr όπου άσκησε καθήκοντα διευθυντή σύνταξης πριν συνεργαστεί με το ΚΕΦίΜ.

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *